«Ο Κένταυρος του Τουρισμού και του Πολιτισμού» σ’ ένα συμβολικό όσο και συγκινητικό αφιέρωμα στη μνήμη του Στ. Βασαρδάνη

Σ’ ένα συμβολικό όσο και συγκινητικό αφιέρωμα στον αείμνηστο Σταύρο Βασαρδάνη (1913-1992) παρουσιάστηκε το ομώνυμο βιβλίο του Χρήστου Αγιώτη με τίτλο «Σταύρος Βασαρδάνης – Ο Κένταυρος του Τουρισμού και του Πολιτισμού» χθες, Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, στον δροσερό κήπο του ξενοδοχείου «Ξενία». Η πετυχημένη αυτή εκδήλωση διοργανώθηκε από το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και υποστηρίχτηκε από τις εκδόσεις ΗΒΗ.
Στην εκδήλωση, για το βιβλίο του Στ. Βασαρδάνη μίλησαν η ανιψιά του, φιλόλογος Βέρα Βασαρδάνη και ο συγγραφέας.

Με πλοηγό την εξαίρετη, όπως πάντα, συντονίστρια Ροσσάνα Πώποτα, η εκδήλωση αυτή έκανε κοινωνούς τους πολυπληθείς συμμετέχοντες στο βίο και το πολυσχιδές έργο του Σταύρου Βασαρδάνη, μια σπουδαία παρακαταθήκη για τον τόπο μας. Προλόγισε η Μαρία Σπανού, πρόεδρος του ΛΕΒ τονίζοντας ότι, παρότι πέρασαν 32 χρόνια από το θάνατο του Σταύρου Βασαρδάνη το όνομα του τιμώμενου παραμένει άσβεστο, ως ζωντανό σημείο πολλαπλής αναφοράς για τον τόπο μας. Πολυτάλαντος και πολυπράγμων, ο πηλιορείτης δημιουργός, υπηρέτησε τον τόπο του, μέσα από πολλαπλούς ρόλους, με άξονα το όραμά του που ήταν η ολιστική προβολή του λατρεμένου του τόπου, του Πηλίου, συνδυάζοντας αρμονικά τον τουρισμό και πολιτισμό. Για το δίπολο πολιτισμός και τουρισμός και την σύζευξη των δύο, η οποία μπορεί και πρέπει να μετουσιωθεί σε δυναμικό εργαλείο ανάπτυξης της τοπικής- και όχι μόνον- οικονομίας με πολλαπλά οφέλη επικεντρώθηκε στο θερμό μήνυμά της που απέστειλε, μέσω βίντεο, η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, διαβιβάζοντας τα συγχαρητήριά της στους συντελεστές και στο συγγραφέα, δηλώνοντας εντυπωσιασμένη από την ακτινοβόλα προσωπικότητα του Βασαρδάνη, που αποτυπώνεται στο βιβλίο.

Η κύρια ομιλήτρια της βραδιάς Βέρα Βασαρδάνη, απαλλαγμένη, όπως είπε, από τα συναισθήματα της συγγένειας με τον τιμώμενο, παρουσίασε εκτενώς και εμβριθώς τη μελέτη του Χρήστου Αγιώτη. Επισήμανε τα αισθητικά και τεχνικά προτερήματα του βιβλίου και επικέντρωσε την εξαιρετική παρουσίασή της στις δεξιότητες του τιμώμενου και στο ταλέντο του να καταφέρνει να συνδυάζει πάντα το όραμα με την πράξη, σ’ έναν αγώνα δυσχερή, μακρόβιο και πολυκύμαντο, οραματιζόμενος νέους ορίζοντες για τον τουρισμό, θέτοντας στην υπηρεσία του, πάση θυσία, τον πολιτισμό. Μέσα από χαρακτηριστικές όψεις της δράσης του, πρόβαλε την αξεπέραστη προσωπικότητα ενός ιδεολόγου μπροστάρη, όπως ήταν ο Σταύρος Βασαρδάνης, που δούλεψε σκληρά στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής προβολής του μοναδικού πλούτου που διαθέτει η περιοχή μας με τα θαυμαστά φυσικά και συγκριτικά γνωρίσματά του.

Ακολούθησε η ομιλία του συγγραφέα του βιβλίου, του γνωστού Βολιώτη εκδότη, Χρήστου Αθ. Αγιώτη, ο οποίος μοιράστηκε την πολύχρονη εμπειρία του να επεξεργαστεί και να τιθασεύσει το ογκώδες αρχειακό υλικό της οικογένειας Βασαρδάνη που έφερε σε πέρας με επιτυχία, μια επίπονη εργασία, αποτυπώνοντας τη ζωή, τη δράση και το όραμα του ανθρώπου, ο οποίος, στο διάστημα 1950-1990, υπηρέτησε την ανάπτυξη και ανάδειξη του Πηλίου και της Μαγνησίας. Η εκδήλωση έκλεισε με τις εγκάρδιες ευχαριστίες της οικογένειας προς το διοικητικό συμβούλιο του ΛΕΒ και σε όλους τους συντελεστές, εκ μέρους της οποίας απηύθυνε στο κοινό ο εγγονός Γιώργος –Σταύρος Κουράκης, γιος της μονάκριβης κόρης του Στ. Βασαρδάνη, Τατιάνας Κουράκη, η οποία επίσης εργάστηκε πολλά χρόνια για τον τουρισμό και σήμερα βρίσκεται στο τιμόνι του Λυκείου των Ελληνίδων Χανίων. Η Τατιάνα, κατασυγκινημένη δεν προλάβαινε να χαιρετά τους παλιούς της φίλους και το πολυπληθές κοινό που ήρθε να μοιραστεί- μαζί με την οικογένεια και τους διοργανωτές- τις μνήμες, που χάρη στο τιμητικό αυτό αφιέρωμα ζωντάνεψαν για τον Σταύρο Βασαρδάνη. Αναφορά επίσης, στο πρόσωπο της μητέρας της Τατιάνας, Μάρως Βασαρδάνη έκανε η Ροσσάνα Πώποτα μιλώντας για την πολύπτυχη δράση της σε εθελοντικά και κοινωνικά σωματεία του Βόλου. Αίσθηση έκανε επίσης η διάθεση εκ μέρους της οικογένειας στους συμμετέχοντες μιας καλαίσθητης κάρτας-ενδεικτικό ενθύμημα του εικαστικού Βασαρδάνη με αντίγραφο του εμβληματικού του έργου «ο Κένταυρος του Πηλίου».

Παραβρισκόμενοι στην εκδήλωση ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα-Μαρία Παπαδημητρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιάννης Αναστασίου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Βόλου Έλενα Αντωνοπούλου, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Μένη Λαζάρου, η πρ. Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο πρώην Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, ο πρώην Δήμαρχος Ζαγοράς Γιώργος Αντώνογλου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, νυν και πρώην, πρόεδροι και εκπρόσωποι γυναικείων σωματείων, επιστημονικών, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων, μεταξύ των οποίων και η Μηλίτσα Καραθάνου-πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, συνοδοιπόρος σε ζητήματα πολιτισμού με τον τιμώμενο και άλλοι. Θερμές επιστολές έστειλαν ακόμη βουλευτές του νομού καθώς και η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χρ. Τριαντόπουλος.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΗΒΗ και διατίθεται στο βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΣ (Π. Μελά 25β, Βόλος).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.