« Ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος – η ζωή και το έργο του»

Θεατρική παράσταση στην αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός , σε συνεργασία με το πολιτιστικό σωματείο « Πολίτες για το Μουσείο της πόλης του Βόλου » και την ΕΚΠΟΛ, διοργανώνουν την θεατρική παράσταση « Ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος – η ζωή και το έργο του», την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022 , στην αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου , στον Αγ. Ονούφριο, στις 9 μ.μ
Το έργο είναι του Θανάση Σκρουμπέλου , σε σκηνοθεσία του Νίκου Βερλέκη, σκηνικά – κοστούμια της Ανθής Σοφοκλέους , μουσική επιμέλεια Δημήτρη Κοντογιάννη και στον ομώνυμο ρόλο ο Θοδωρής Προκοπίου.
Είναι ένας εξαιρετικός μονόλογος ,μέσα από τον οποίο ξετυλίγεται αριστοτεχνικά από τον Θοδωρή Προκοπίου η ζωή και το έργο του Θεόφιλου .
“Η ιστορία είναι άνεμος που την καταλαβαίνεις όταν την ανασαίνεις.”

Αυτή η ανάσα και η ζωντανή ιστορία είναι που αποτυπώνεται στο σύνολο του έργου του Θεόφιλου.
Έτσι ειπώθηκε από τον ίδιο και κάπως έτσι παρακολουθούμε κι εμείς σήμερα, έναν καλλιτέχνη τόσο διαχρονικό και συνάμα τόσο επίκαιρο, που μιλάει κυριολεκτικά μέσα από τις εικόνες, τα χρώματα, την τεχνοτροπία.
« Ο σημαντικός Έλληνας λαϊκός ζωγράφος για τριάντα περίπου χρόνια περιπλανήθηκε στα χωριά του Πηλίου ζωγραφίζοντας ασταμάτητα και αφήνοντας ως παρακαταθήκη αμέτρητα έργα με τη χαρακτηριστική δική του αντίληψη της ζωγραφικής. Ο Θεόφιλος αποτύπωσε συλλογικά βιώματα, καθημερινές ασχολίες, καθημερινές ανησυχίες και έθιμα της περιοχής όπως τα βίωσε και τον επηρέασαν αποβλέποντας, όπως οι περισσότεροι δημιουργοί της λαϊκής τέχνης, στην μορφοποίηση των εσωτερικών δεσμών της κοινότητας στην οποία ανήκουν και όχι στην ατομική προβολή, όπως παρατήρησε και ο Γιάννης Τσαρούχης σχολιάζοντας το έργο του μεγάλου ζωγράφου».

«Ο Θεόφιλος αποτύπωσε την νεοελληνική τέχνη της εποχής του – και τελικά κάθε εποχής – έχοντας ως κυρίαρχο στοιχείο στα έργα του το ελληνικό στοιχείο και την εικονογράφηση της ιστορίας. Ταυτόχρονα πάντα με τη λαϊκή παράδοση.
Εμπνεύστηκε όμως έντονα από την Επανάσταση, η οποία αποτέλεσε τελικά την βασική του θεματική στην εικαστική του πορεία.

Εικόνες και παραστάσεις από την επανάσταση και τα γεγονότα περνούν μπροστά από τον “θεατή” που επικοινωνεί μέσα από τα έργα με τον σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη και φιγούρες όπως ο Αθανάσιος Διάκος – μορφή που βλέπουμε πολύ συχνά – ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Κατσαντώνης κ.α. λαμβάνουν άλλη διάσταση στον δικό του καμβά.

Αλλά και άλλοι ήρωες και ακόμη περισσότερα γεγονότα της Επανάστασης και του αγώνα των Ελλήνων παίρνουν ζωή μέσα από το χέρι του Θεόφιλου και τη δική του ξεχωριστή ματιά.

Το σίγουρο είναι πως δικαίως ονομάζεται από τους κριτικούς τέχνης “ο ζωγράφος της Επανάστασης” δεδομένου ότι αποτέλεσε την απόλυτη πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη, ενώ παράλληλα ο ίδιος μοιάζει σα να έδωσε τον δικό του αγώνα και τη δική του προσωπική αντίσταση μέσα από το σύνολο του έργου του.
Παρουσιάστηκε για τρία χρόνια περίπου σε διάφορες θεατρικές σκηνές στην Αθήνα , αλλά και σε μια ειδική παράσταση στη Βουλή των Ελλήνων και αποκόμισε ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια και κριτικές . Ενώ για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα στην Αγριά και οι εντυπώσεις των θεατών ήταν εξαιρετικές.
Ζώντας, ο Θεόφιλος στην περιοχή μας για πάρα πολλά χρόνια και αφήνοντας ένα σημαντικότατο έργο , θεωρήσαμε ότι η παράσταση αυτή θα έπρεπε να παρουσιαστεί και στην περιοχή μας (Ιωλκό) , δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές να περιηγηθούν νοερά στα χνάρια του.
Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά μόνο κατόπιν δηλώσεων συμμετοχής στα τηλέφωνα :
6978 873637 και 6945 417680

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.