«Ο Πρώτος Κυβερνήτης»: Ένα ορχηστρικό μουσικό κομμάτι για τη ζωή και το έργο του Ι. Καποδίστρια

«Η συγκεκριμένη περίοδος, όσο δύσκολη και να είναι, αποτελεί μία καλή αφορμή να είναι κάποιος παραγωγικός, δημιουργικός, ώστε όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα, να φέρει το έργο του στο φως»
Απόστολος Αρμάγος: «Δεν ξέρω κατά πόσο στην Ελλάδα έχουμε λάβει σοβαρά υπόψη το έργο του»

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Απόστολος Αρμάγος έχει να επιδείξει σημαντικές δουλειές στο χώρο της μουσικής, της σύνθεσης και του τραγουδιού. Το πνεύμα, του ανήσυχα δημιουργικό, δεν σταματά να εμπνέεται από καθετί και αυτή τη φορά έρχεται να μας εκπλήξει με ένα δημιουργικό μουσικό κομμάτι αφιερωμένο στον Ιωάννη Καποδίστρια, τον πρώτο Κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας. Ο Απόστολος Αρμάγος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή τόσο για το ξεχωριστό αυτό κομμάτι και την έμπνευσή του, αλλά και για την πορεία του στο χώρο της μουσικής.

Το τελευταίο σας μουσικό κομμάτι έχει τίτλο «Ο Πρώτος Κυβερνήτης» (The First Governor), το οποίο είναι αφιερωμένο στον Ιωάννη Καποδίστρια. Πως προέκυψε η ιδέα;

Το κομμάτι γράφτηκε περίπου ένα χρόνο πριν, μετά από συζητήσεις με έναν καλό μου φίλο, που είναι φιλόλογος. Συζητούσαμε για τη ζωή του Καποδίστρια, ο οποίος άφησε μια καλή ζωή, ήταν ένας σπουδαίος διπλωμάτης και πολιτικός και είναι ιδιαίτερα τιμώμενο πρόσωπο στο εξωτερικό. Νομίζω πως χρειαζόταν να του αφιερώσω ένα κομμάτι προς τιμήν του και ιδιαίτερα στην Ελλάδα δεν ξέρω πόσο τον έχουμε λάβει υπόψη μας και πόσο σοβαρά έχουμε πάρει το έργο του.

Η μουσική, η σύνθεση και για ένα τέτοιο πρόσωπο ανοίγουν μονοπάτια σκέψης και γνώσης γύρω από το πρόσωπο του Καποδίστρια;

Αυτή ήταν η αφορμή. Άφησε πιστεύω μία καλύτερη Ελλάδα αυτός ο άνθρωπος και με οδήγησε σ’ αυτή τη μελωδία, που όπως μου λένε και πολλοί, θυμίζει μία έλευση ενός σημαντικού προσώπου γι’ αυτή τη χώρα.

Είστε ένας δημιουργικός μουσικός, εκπαιδευτικός, ποιος είναι ο στόχος σας προς τον κόσμο με τη μουσική σας;

Έχω διαχωρίσει την εκπαιδευτική μου ζωή από τη μουσικοσυνθετική. Όσον αφορά την εκπαίδευση, θα ήθελα να ομορφύνω τη ζωή των παιδιών με τη μουσική και γενικά ως μουσικοσυνθέτης θα ήθελα να ομορφύνω τη ζωή του κόσμου, με όμορφες μουσικές, τραγούδια, ορχηστρικά.

Αυτή η εποχή είναι κατάλληλη για προκλήσεις; Υπάρχει έδαφος για νέες μουσικές; Βρίσκει κάποιος αυτόν τον δρόμο;

Νομίζω ότι σιγά σιγά γίνεται αυτό και εσείς είστε ένα ραδιόφωνο που προβάλει τη δουλειά νέων δημιουργών. Συνήθως αυτή είναι η μεγαλύτερη δυσκολία σ’ αυτή τη χώρα. Βέβαια είναι και η εποχή που είναι πολύ δύσκολη, με την καραντίνα αν και είναι αφορμή για μια δημιουργική περίοδο, αλλά η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να προβληθεί το έργο των νέων δημιουργών. Αυτό ίσως είναι ένα παράπονο που έχουν πολλοί. Η συγκεκριμένη περίοδος όμως, όσο δύσκολη και να είναι, αποτελεί μία καλή αφορμή να είναι κάποιος παραγωγικός, δημιουργικός, έτσι ώστε όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα, να φέρει το έργο του στο φως.

Από τη δική σας πλευρά υπήρξαν κι άλλα ορχηστρικά κομμάτια. Είναι κάτι που σας αγγίζει ιδιαίτερα και ποιες είναι οι άλλες μορφές της μουσικής που θέλετε να τις ενισχύσετε με την παρουσία σας;

Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ και το τραγούδι. Μέχρι τώρα έχω κυκλοφορήσει τέσσερις δισκογραφικές δουλειές με τραγούδια και φρόντιζα σε κάθε δίσκο να υπάρχει κι ένα ορχηστρικό κομμάτι. Η τελευταία μου κυκλοφορία ήταν μία οργανική καθαρά δουλειά, με ένα πιάνο και τώρα αυτό που ετοιμάζω είναι κάποιες συνθέσεις με πιάνο και νέι . Οπότε σαν προπομπός αυτού του έργου είναι ο Καποδίστριας.

Οπότε θα ακολουθήσει και δίσκος μόνο με ορχηστρικά κομμάτια;

Ναι, αυτός είναι ο επόμενος στόχος. Ο δίσκος είναι έτοιμος και σιγά σιγά θα προβάλω τα κομμάτια σαν singles.

Ποιες είναι οι αφορμές για έναν συνθέτη; Πως ξεκινά να κάνει ένα τραγούδι, ένα κομμάτι;

Οτιδήποτε μπορεί να είναι η αφορμή για σύνθεση. Για μένα είναι μία τεράστια ευκολία, μια μελωδία μπορεί να σου βγει σε ανύποπτο χρόνο ή με το που καθίσεις να παίξεις πιάνο, ή κιθάρα ή οτιδήποτε. Αλλά μια απλή σκέψη ή διαβάζοντας τις ειδήσεις ή γεγονότα της καθημερινότητας μπορεί να αποτελέσουν μία αφορμή για να δημιουργήσεις κάτι.
Πάντως δεν έχετε σταθεί μία σε ένα είδος, καθώς έχετε γράψει μουσική για όπερα και για θεατρική παράσταση.
Αυτά ήταν περισσότερο «παραγγελίες» , παρά να ξεκινήσω από το μηδέν και να πω ότι τώρα θα καθίσω να γράψω μία όπερα.

Ποιος είναι ο Απόστολος Αρμάγος

O μουσικοσυνθέτης Αποστόλης Αρμάγος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Σπούδασε πιάνο, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με καθηγητή τον Μάκη Πάλακα και μοντέρνα κιθάρα με τον Γιάννη Ράπτη και τον Θοδωρή Ζήρα.
Πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρακολούθησε μαθήματα τζαζ πιάνου με τον Δημήτρη Καλαντζή, Γιώργο Μικρό
και Σπύρο Μάνεση και κλασσικής κιθάρας με τον Δημήτρη Ζαφειρέλη. Έκανε σπουδές Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσική με τον Τάσο Φωτόπουλο.
Έχει παρουσιάσει τη μουσική του σε πολλές μουσικές σκηνές της Αθήνας, συμπράττοντας επί σκηνής με τους περισσότερους ερμηνευτές και δημιουργούς της γενιάς του.
Από το 2013 έως σήμερα έχει κυκλοφορήσει τέσσερις δισκογραφικές δουλειές με
τραγούδια: “Το η του ήλιου” (ερμηνεία: Ξένια Ροδοθεάτου), “Απόσχιση” (ερμηνεία: Ξένια Ροδοθεάτου), “Άγνωστη Πορεία” (ερμηνεία: Νίκος Βενετάκης), “Στην Άλλη Όχθη” σε ποίηση του Τάκη Μιχόπουλου (ερμηνεία: Άννα Λινάρδου) και οργανική μουσική: “The lonely piano”.
Έχει γράψει τη μουσική για την όπερα “Η ντροπή του Κύκλωπα” σε λιμπρέτο του Γιάννη Φίλια καθώς και τη μουσική για τη θεατρική παράσταση “Ο δράκος” του Γεβγένι Σβαρτς, σε σκηνοθεσία Ιωάννας Μπακαλάκου.
Η τελευταία του κυκλοφορία είναι το μουσικό κομμάτι με τίτλο «Ο Πρώτος Κυβερνήτης» (The First Governor), το οποίο είναι αφιερωμένο στον Ιωάννη Καποδίστρια και εμπνευσμένο από την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Περισσότερα στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Απόστολου Αρμάγου μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα: www.armagosmusic.com.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.