Ο Σύλλογος Θρακιωτών Μαγνησίας γιόρτασε την επέτειο απελευθέρωσης της Θράκης

Ο Σύλλογος Θρακιωτών Νομού Μαγνησίας στις 14 Μαΐου γιόρτασε την επέτειο απελευθέρωσης της Θράκης από τους Τούρκους το 1920, με σκοπό να μην λησμονήσουν την ιστορία του τόπου τους και να τιμήσουν τους αγωνιστές του παρελθόντος, όπως αναφέρουν τα μέλη του Συλλόγου σε ανακοίνωσή τους για την επέτειο απελευθέρωσης.

«Στις 29 Μαΐου 1453 χάσαμε την Πόλη, πέρασαν 569χρόνια. Η μητέρα Ελλάδα άρχισε να απελευθερώνεται το 1821 δηλαδή περίπου 368 χρόνια σκλαβιάς, και σιγά σιγά και τα υπόλοιπα τμήματά της. Η Ελευθερία για τη Θράκη μας είχε αργήσει 600 χρόνια αλλά ήρθε. Ήρθε στις 14 Μαΐου 1920… και οι Θρακιώτες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στους αγώνες του Έθνους για ανεξαρτησία και ελευθερία ζούσαν σε παραλήρημα.

« Ξημέρωσε η χαραυγή και πήραμε τη Θράκη »: Είναι ο πρώτος στίχος από το τραγούδι που τραγουδούσε ο προελαύνων Ελληνικός στρατός τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Μαΐου 1920 όταν έμπαινε νικητής και απελευθερωτής στην ιστορική πόλη της Κομοτηνής και απελευθέρωνε ουσιαστικά τη Δυτ. Θράκη μας.

« Σήμερον τελούνται οι γάμοι της Θράκης μετά της μητρός Ελλάδος» έλεγαν τα τηλεγραφήματα που έφευγαν στην Ελληνική κυβέρνηση και όχι μόνον. Για κάθε Θρακιώτη η 14η Μαΐου είναι μέρα σταθμός στην ιστορική ανέλιξη της ΘΡΑΚΗΣ, αλλά και ημέρα περισυλλογής , διότι ενώ γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Δυτικής Θράκης, θλιβόμαστε για την τριχοτόμηση της ενιαίας Θράκης που έγινε με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και που σκόπιμα και παραπλανητικά βάφτισαν το βόρειο τμήμα της ¨Τοπαρχία της Ανατολικής Ρωμυλίας¨, με αποτέλεσμα εύκολα να την προσαρτήσει η Βουλγαρία στα εδάφη της, ενώ το άλλο κομμάτι, την Ανατολική Θράκη την παραχώρησαν αβασάνιστα στην Τουρκία. Η Θράκη σήμερα στέκεται πια υπερήφανη και στολισμένη με τις ομορφιές της. Τις φυσικές, τις πολιτιστικές, τις πνευματικές. Αποτελώντας το ανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχοντας αναγνωριστεί επιτέλους η σημασία της για την Ελλάδα, ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Η γεωπολιτική της θέση καθίσταται όλο και πιο σημαντική αν και κάποιο μάλλον σφυρίζουν αδιάφορα, σαν να μην πήραν τα μηνύματα των εκάστοτε γεγονότων σε κάθε κρίσιμη περίοδο του Έθνους. Οι αγώνες και οι θυσίες των προγόνων μας δικαιώθηκαν. Tο νόημα της σημερινής Επετείου είναι το χρέος μας να μη λησμονούμε την ιστορία μας, να αποτίνουμε φόρο τιμής στους πρωταγωνιστές της,
Και να είμαστε αντάξιοι συνεχιστές τους αν χρειαστεί. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ».

Χρόνια πολλά Μάνα Θράκη!

Το χώμα που σε ντύνει
και όρια σου δίνει
ας είναι ευλογημένο
κι αιώνια δοξασμένο!
Στα σπάργανα του χρόνου
Ω! Θράκα, γιε του Άρη
τον πελταστή ενσάρκωσες
του μονομάχου έλαβες χάρη!
Πολύφυλη , πολύπαθη
τη γονιμότητα τιμούσες
και τη ζωή στα πέρατα
πάντοτε εκπροσωπούσες
Εξέχουσες μορφές
πηγές πολιτισμού
στους κόλπους σου ανέθρεψες
Ω! Θράκη, γη, φιλί ελληνισμού
Κι όταν ο στυλοβάτης έγινες
όλου του Βυζαντίου
άξια μορφή ανέθρεψες
όνομα Ιωάννη αγίου
Τα ήθη και τα έθιμα
τα έντυσες Χριστιανοσύνη
και τον ραγιαδισμό
μετάλλαξες σε αντρειοσύνη
Υπέμεινες τους βάρβαρους
πιότερο απ τον καθένα
μα όταν η ώρα η τρανή
έγνεψε πια σε σένα
πήρες το χώμα από την άγια γη
και το νερό του Έβρου
αλάτι από το Θρακικό
βράχο από τη Ροδόπη
κι έφτιαξες όπλο ανίκητο
τρομακτικό ζωνάρι
και ζώστηκες τη λεβεντιά
της μάνας το καμάρι
κι έσκουξες ηρωικά
και σείστηκε η πλάση
“Το δίκιο του άσπονδου εχθρού
εδώ δεν θα περάσει
Τούτη η γωνιά του Αίμου
ελληνική θα γένει
γιατί ελληνική ένιωθε πάντοτε
κι ελληνική θα μένει!”

Ευαγγελία Ζηλιασκοπούλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.