«Όμορφη και παράξενη πατρίδα…»

Γράφει η Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα*

Μια απολαυστική διήμερη απόδραση είχαμε την ευκαιρία να χαρούμε μέλη και φίλοι του Πολ/κού Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, καθώς στην εκδρομή συνδυάστηκε «το τερπόν μετά του ωφελίμου», καλύπτοντας όλα τα ενδιαφέροντα.
Το πρόγραμμα διαμορφώθηκε ως εξής:
Η πρώτη ημέρα αφιερώθηκε στον Αρχαιολογικό χώρο των Αιγών και της Βεργίνας, πρωτεύουσας του Μακεδονικού Βασιλείου και Mνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Kληρονομιάς, που προστατεύεται από την UNESCO. Η περιήγηση και η ξενάγηση από έμπειρη ξεναγό στο Νέο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών εντυπωσίασε πραγματικά τους επισκέπτες όχι μόνο με τον πλούτο και την ποικιλία των εκθεμάτων του, αλλά και με τον σύγχρονο τρόπο οργάνωσής του. Η μύησή μας στη δόξα του Μακεδονικού Βασιλείου συνεχίστηκε με την επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Βασιλικών Τάφων, στη Βεργίνα. Ο πλούτος αλλά και η κομψότητα της τέχνης στα κτερίσματα που βρέθηκαν στους ασύλητους τάφους (του Φιλίππου του Β΄ και άλλων βασιλικών προσώπων) μας προκάλεσε δέος και συγκίνηση. Η περιήγησή μας στο μεγαλείο του Μακεδονικού Βασιλείου ολοκληρώθηκε με την ξενάγησή μας στο πρόσφατα αναστηλωμένο Ανάκτορο του Φιλίππου του Β΄. Το μνημειώδες ανάκτορο των Αιγών, διώροφο που κάλυπτε έκταση 4.000 τ. μ., θεωρείται ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας». Η αρχιτεκτονική του , η πολυτέλεια αλλά και η χρήση των χώρων του –σύμφωνα με τους αρχαιολόγους- μας αποκάλυψε την αίγλη του Μακεδονικού κράτους. Αλλά, εκτός αυτού, επειδή δεν είναι απλά το παλάτι του βασιλιά, αλλά και τόπος συγκέντρωσης, πολιτική αγορά, τόπος διαβούλευσης, βουλευτήριο, είναι δικαστήριο, πρυτανείο, ιερό του πατρώου Ηρακλή, τόπος φιλοσοφικών και λογοτεχνικών ακροάσεων και συζητήσεων, τόπος κοινών γευμάτων και συμποσίων σηματοδοτεί και το ιδιότυπο τρόπο διακυβέρνησης και τη μετάβαση του αρχαίου κόσμου από την πόλη-κράτος στο βασίλειο.
Μετά από την πολύωρη κατάδυση στη θάλασσα της εθνικής μας ταυτότητας, αργά το απόγευμα φθάσαμε στα Πόζαρ, στο κατάφυτο Λουτράκι Αριδαίας. Το καταπράσινο τοπίο, το κελάρισμα των νερών και το κελάηδισμα των αηδονιών μας πέρασαν στο δεύτερο μέρος του προγράμματός μας, που στόχο είχε την ξεκούραση στη φύση. Πραγματικά, ξεκουραστήκαμε και χαλαρώσαμε, ιδιαίτερα μετά από ένα μπάνιο στα ιαματικά νερά της περιοχής. Η μέρα μας τελείωσε το βραδάκι, όταν δειπνήσαμε όλοι μαζί στα όμορφα ταβερνάκια του χωριού.
Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε μ` ένα ακόμη χαλαρωτικό μπάνιο στις πισίνες του χωριού. Επόμενος προορισμός μας η πόλη της Έδεσσας. Η πανέμορφη πόλη της Πέλλας μας υποδέχθηκε ντυμένη στο πράσινο. Μια επίσκεψη στον κεντρικό καταρράχτη της με τα κρυστάλλινα νερά του, με αφορμή έναν πλανόδιο μουσικό, εξελίχθηκε σε χορευτικό ενσταντανέ που μας χάρισε στιγμές αυθόρμητης ευθυμίας. Η ξενάγηση στο Υπαίθριο Μουσείο Νερού και το Βαρόσι , τα αναπαλαιωμένα κτίρια, μας έδωσαν μια εικόνα της παλιάς πόλης, ενώ η επίσκεψη στο ενυδρείο – ερπετάρειο μας παρουσίασε μια ακόμη εικόνα της φύσης. Αργά το μεσημέρι, στο πλάτωμα πάνω από τον καταρράκτη, κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια γευτήκαμε τοπικές συνταγές, ζουμερά κεράσια και δροσερό νερό.
Το απόγευμα, φορτωμένοι όμορφες αναμνήσεις, με χαμόγελα ικανοποίησης από τις ανεπανάληπτες εμπειρίες, πήραμε το δρόμο της επιστροφής. «Όμορφη και παράξενη πατρίδα…», σ` ευχαριστούμε που μας χαρίζεις πάντα την ιστορία σου, τον πολιτισμό σου, τις ομορφιές σου…

*Φιλόλογος Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.