Όσκαρ 2019: Αλφόνσο Κουαρόν ψήφισε το Σωματείο Αμερικάνων Σκηνοθετών

Ο Μεξικανός σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν απέσπασε το βραβείο του Σωματείου Αμερικανών σκηνοθετών για την ταινία του «Roma», μια τιμητική διάκριση που θεωρείται βαρόμετρο για τα Όσκαρ.

Ο 57χρονος δημιουργός επικράτησε των Σπάικ Λι (BlacKkKlansman), Άνταμ ΜακΚέι (Vice), Πίτερ Φαρέλι (Green Book) και του Μπράντλεϊ Κούπερ (A Star is Born).

Βάσει στατιστικών στοιχείων, ο Κουαρόν βρίσκεται κοντά στο Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας, καθώς στα 70 χρόνια του θεσμού του Σωματείου μονάχα έξι φορές οι προτιμήσεις των μελών του δεν έχουν ταυτιστεί με εκείνες των μελών της Ακαδημίας των Όσκαρ. Ο ίδιος ο Κουαρόν έχει κερδίσει στο παρελθόν τόσο το βραβείο του Σωματείου Αμερικανών Σκηνοθετών όσο και το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για το «Gravity».

Γυρισμένη στα ισπανικά, ασπρόμαυρη και σχεδόν αυτοβιογραφική, εμπνευσμένη από τα παιδικά χρόνια του Κουαρόν στο Μεξικό, η ταινία «Roma» είναι υποψήφια σε 10 κατηγορίες, ανάμεσά τους αυτές της καλύτερης ταινίας και του καλύτερου σκηνοθέτη, για τα Όσκαρ που θα δοθούν σε τρεις εβδομάδες.

Το «Roma» βραβεύτηκε ήδη στο Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα. Κέρδισε, επίσης, το έπαθλο των Critics’ Choice Awards -της μεγαλύτερης Αμερικανικής Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, ενώ βραβεύτηκε και με τη Χρυσή Σφαίρα σκηνοθεσίας.

Ο Κουαρόν παρέλαβε το βραβείο το βράδυ του Σαββάτου από τον συμπατριώτη του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, ο οποίος απέσπασε πέρυσι το βραβείο της Αμερικανικής Ένωσης Σκηνοθετών (DGA) για τη ταινία του «Η μορφή του νερού», καθώς και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο Αλφόνσο Κουαρόν ευχαρίστησε τους ηθοποιούς της ταινίας του, Γιαλίτζα Απαρίσιο και Μαρίνα ντε Ταρίβα. «Ευχαριστώ τη Λίμπο (την οικιακή βοηθό που είχε προσλάβει η οικογένειά του όταν ήταν μικρός), τη μητέρα μου, τη χώρα μου, τον πραγματικό αρχιτέκτονα του ” Roma”», δήλωσε.

Ο Κουαρόν είναι ο δεύτερος σκηνοθέτης που λαμβάνει το βραβείο του συνδικάτου των σκηνοθετών για ξενόγλωσση ταινία. Ο Ταϊβανός Ανγκ Λι είχε βραβευτεί το 2000 για τη σκηνοθεσία της ταινίας του «Τίγρης και Δράκος».

Τα βραβεία

Καλύτερη σκηνοθεσία ταινίας μεγάλου μήκους
Αλφόνσο Κουαρόν – «Roma»

Καλύτερη σκηνοθεσία για σκηνοθετικό ντεμπούτο
Μπο Μπέρνχαμ – «Eighth Grade»

Καλύτερη σκηνοθεσία για ντοκιμαντέρ
Τιμ Γουάρντλ – «Three Identical Strangers»

Καλύτερη σκηνοθεσία για δραματική σειρά
Άνταμ ΜακΚέι – «Succession» – επεισόδιο «Celebration»

Καλύτερη σκηνοθεσία για κωμική σειρά
Μπιλ Χέιντερ – «Barry» – επεισόδιο «Chapter One: Make Your Mark»

Καλύτερη σκηνοθεσία για τηλεταινία ή μίνι σειρά
Μπεν Στίλερ – «Escape at Dannemora»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.