Πάνος Αμυράς: «Δυστυχώς η εποχή της Κατοχής, είχε πολλά σκοτεινά σημεία»

Η νέα συγγραφική προσπάθεια του γνωστού δημοσιογράφου, είναι «Τα Λύτρα»

Η δημοσιογραφία συναντά τη λογοτεχνία συχνά-πυκνά, με τον διευθυντή της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» Πάνο Αμυρά, να προχωρά σε μία νέα συγγραφική προσπάθεια, με φόντο την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα.
Για το νέο του βιβλίο με τίτλο «Τα λύτρα» (εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ), μίλησε στο Ράδιο Ένα 102.5 και στον Ηλία Κουτσερή, αλλά και για το πώς συνδυάζεται η δημοσιογραφία με τη συγγραφή βιβλίων.
Η σχέση ανάμεσα σ’ αυτούς τους δύο τομείς είναι στενή, ωστόσο είναι τελείως ξεχωριστή η διαδικασία συγγραφής ενός βιβλίου, σύμφωνα με τον κο Αμυρά, κάνοντας λόγο και για μία δημιουργική διέξοδο και μία επαγγελματική εκτόνωση με την έννοια ότι: «Πέρα από το εφήμερο με το οποίο ασχολούνται οι δημοσιογράφοι, θέλω ν’ ασχοληθώ με κάτι, που ίσως μείνει λίγο περισσότερο σε σχέση με το ημερήσιο φύλλο μίας εφημερίδας. Παράλληλα η δημοσιογραφία, με έχει βοηθήσει πάρα πολύ, γιατί έχω χρησιμοποιήσει τις τεχνικές της διασταύρωσης και αναζήτησης πηγών προκειμένου να εντοπίζω ιστορικά αρχεία και πρωταγωνιστές, όπως από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και θέλω να αποτυπώνω όσο το δυνατόν πιο πιστά καταστάσεις, πρόσωπα και γεγονότα εκείνης της εποχής».

«Έχει συγκλονιστικές ιστορίες εκείνη η εποχή…»

Άλλωστε, ο κ. Αμυράς εκτιμά ότι σε σχέση με άλλες χώρες, στην Ελλάδα το λογοτεχνικό και συγγραφικό συνολικό έργο είναι λιγότερο για εκείνη την εποχή, αναζητώντας ο ίδιος πληροφορίες και δεδομένα της καθημερινότητας. « Έτσι ξεκίνησε το πρώτο μου βιβλίο και στη συνέχεια είδα ότι υπάρχει πολύ υλικό και έγραψα «Τα λύτρα». Έχει συγκλονιστικές ιστορίες εκείνη η εποχή και ένα μικρό μέρος φιλοδοξώ να καταγράψω κι εγώ» σημείωσε.
Ο αστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης είναι ο ήρωας και καλείται να εξιχνιάσει μία διπλή απαγωγή, μίας εξάχρονης Γερμανίδας και ενός πεντάχρονου ελληνόπουλου. Με όχημα αυτήν την αστυνομική ιστορία πρωταγωνιστεί σε ιστορικά γεγονότα της εποχής με πρόσωπα που διαδραμάτισαν είτε θετικό είτε απόλυτα αρνητικό τρόπο. «Δυστυχώς η εποχή εκείνη είχε και πολλά σκοτεινά σημεία και είναι γεγονός ότι υπήρχαν Έλληνες που πέρασαν στο στρατόπεδο των Ναζί. Ο κανόνας βέβαια, ήταν ότι υπήρχε αντίσταση και ότι η Ελλάδα παρέμενε μία μεγάλη πατριωτική δύναμη» σημείωσε ο κ. Αμυράς, αναφέροντας παράλληλα ότι θα υπάρχει και τρίτη περιπέτεια, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ενότητα με ήρωα τον Νίκο Αγραφιώτη.

Το βιβλίο

Αθήνα, 1943. Μια διπλή απαγωγή παιδιών συνταράσσει την πόλη. Ο υπαστυνόμος Αγραφιώτης θα πρέπει να ρισκάρει τα πάντα. Ακόμα και την ψυχή του…
Ο Πάνος Αμυράς, συγγραφέας του best seller Ο Λιμός, επιστρέφει με τη ιστορία του υπαστυνόμου Νίκου Αγραφιώτη και μας δίνει ακόμη μία φορά τις άγνωστες πτυχές της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα λύτρα συνδυάζουν τα μυθοπλαστικά στοιχεία με πραγματικά γεγονότα που συντάραξαν την Αθήνα και συνθέτουν την μοναδική ατμόσφαιρα της εποχής.

Οπισθόφυλλο

Σεπτέμβριος 1943 … Οι πρώτες φλόγες του Εμφυλίου τυλίγουν τη χώρα. Υπό μυστη­­ριώδεις συνθήκες εξαφανίζονται η εξάχρονη κόρη Γερμανού ανώτατου διπλωμάτη και ο πεντάχρονος γιος της Ελληνίδας υπηρέτριάς του. Η Αθήνα συνταράσσεται από τη διπλή απαγωγή.
Ο υπαστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης, που έχει επιστρέψει στην Ελλάδα με νέα ταυτότητα και διαλυμένη ζωή, αναλαμβάνει μια αποστολή που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των επιχειρήσεων των Συμμάχων στη Μεσόγειο. Τα σχέδιά του, όμως, θα ανατραπούν με δραματικό τρόπο, καθώς θα υποχρεωθεί να διεισδύσει στα άδυτα της Ειδικής Ασφάλειας για να εξαρθρώσει κυκλώματα προδοτών και να εξιχνιάσει την υπόθεση απαγωγής των παιδιών…

Ο συγγραφέας

Ο Πάνος Αμυράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ, αλλά γρήγορα στράφηκε στη δημοσιογραφία. Ξεκίνησε την καριέρα του από την οικονομική εφημερίδα Εξπρές. Το 1994 εντάχθηκε στο δημοσιογραφικό δυναμικό του Ελεύθερου Τύπου, ενώ από το 2011 έχει αναλάβει τη διεύθυνση της εφημερίδας. Έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ (Α΄ Πρόγραμμα) και στον ραδιοφωνικό σταθμό City FM. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Ο λιμός με ήρωα τον Νίκο Αγραφιώτη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.