Παραδοσιακή γιορτή προϊόντων στη Συκή του Νοτίου Πηλίου

Την Κυριακή 18 Αυγούστου , με γευσιγνωσία, πίτες, χορό και τραγούδι!

Παραδοσιακή γιορτή αφιερωμένη στην πηλιορείτικη πίτα αλλά στην ανάδειξη των προϊόντων της Συκής του Νοτίου Πηλίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Αυγούστου στην Κεντρική Πλατεία της Συκής με τίτλο «Του Πηλίου τα ζυμώματα… της Συκής τα ανταμώματα».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός καλύτερης πίτας, θα δοθούν βραβεία, θα γίνει γευσιγνωσία, ενώ παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα θα συνοδεύσουν το λαϊκό γλέντι που θα ακολουθήσει με τη ζωντανή ορχήστρα. Η γιορτή διοργανώνεται από τον φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός» σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής
Ειδικότερα από τους διοργανωτές σημειώνεται ότι» Την Κυριακή 18 Αυγούστου 2018, στην Κεντρική Πλατεία της Συκής, με πολύ μεράκι, πάρα πολλές συμμετοχές διαγωνιζόμενων, πραγματοποιείται η φετινή παραδοσιακή γιορτή προϊόντων Συκής Νοτίου Πηλίου, που είναι αφιερωμένη στην Πηλιορείτικη πίτα, που έχει τον ευρηματικό τίτλο: «του Πηλίου τα ζυμώματα…της Συκής τα ανταμώματα»
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης», θα συνεργαστεί και σε τούτη την παραδοσιακή γιορτή τοπικών προϊόντων, και πάλι με την «Μαγνήτων Κιβωτό», προσδοκώντας να αποσπάσει το μέγιστο αποτέλεσμα και να καθιερώσει για πρώτη φορά στην περιοχή μας τον «Διαγωνισμό Πηλιορείτικης πίτας».
Παραμένει ως στόχος η προβολή των προϊόντων της περιοχής, των συνεταιρισμών, των παραγωγών όχι μόνο από την Συκή αλλά και από την ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου, προπάντων όμως να κάνει γνωστές στο κοινό όλες τις παραμέτρους που συντηρούν την τεράστιας λαογραφικής και διατροφικής αξίας, ιστορία της Πηλιορείτικης πίτας.
Επιδίωξη των οργανωτών είναι η καθιέρωση του «Διαγωνισμού Πηλιορείτικης πίτας» ως «Γιορτής του χωριού» για τα επόμενα χρόνια με περισσότερες συμμετοχές, και απώτερο στόχο αυτή η εκδήλωση να αποτελέσει προβολή για την Συκή και συνολικά το Πήλιο.
Οι πηλιορείτικες πίτες θα παρουσιαστούν από τις νοικοκυρές που τις ετοίμασαν στην Κεντρική Πλατεία του χωριού, στις 18.30 το απόγευμα και η «Επιτροπή Γευσιγνωσίας», που την αποτελούν έγκριτοι γευσιγνώστες, με περγαμηνές στον χώρο, θα δοκιμάσουν και θα αναδείξουν τις καλύτερες από γεύση, πρωτοτυπία, παρουσίαση και περιεχόμενο υλικών.
Η ανακήρυξη των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 20.00 και θα ακολουθήσει η βράβευση. Βέβαια, όσοι παρευρεθούν, θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν, να γνωρίσουν από κοντά τις παρασκευάστριες και να ….ζητήσουν τεχνικές και συνταγές!
Το ξεχωριστό στην περίπτωση αυτή είναι ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου, αφουγκραζόμενο τις δυσκολίες και τις ανάγκες των συνανθρώπων και ειδικότερα των παιδιών, θα παραδώσει ένα σημαντικό μέρος από τις πίτες που θα διαγωνιστούν στα παιδάκια του Ορφανοτροφείο Βόλου.
Θα ακολουθήσει χαιρετισμός του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης», Ευστάθιου Μπουρσιάκη, ενώ την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, τις προοπτικές και τους στόχους του Συλλόγου θα αναπτύξει η Αντιπρόεδρος Ευδοκίας Παπαμαρκάκη.
Στη συνέχεια το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα: Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης», Πολιτιστικού Συλλόγου Αργαλαστής «Τα Σπάλαθρα», Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Βόλου, Συλλόγου «Φίλων Νέων Αγίου Γεωργίου Φερών
Για να κλείσει με λαϊκό Πηλιορείτικο πανηγύρι με την παραδοσιακή ορχήστρα στην οποία συμμετέχουν οι Μουσικοί: Νίκος Κερασιώτης (κλαρίνο), Φανή Μπαρμπή (τραγούδι), Γιάννης Σκαμπαρδώνης (Βιολί), Κωνσταντίνος Μούτος (λαούτο – τραγούδι) και Αναστασία Λύτρα (κρουστά)».
Νέο Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Σύλλογο
Να σημειωθεί πως στον Πολιτιστικό Σύλλογο Συκής συγκροτήθηκε το νέο Δ.Σ. το οποίο αποτελείται από τους: Ευστάθιο Μπουρσιάκη Πρόεδρο, Ευδοκία Παπαμαρκάκη Αντιπρόεδρο, Ελένη Κωστούλια Γραμματέα, Ευστάθιο Κουκουμβρή Ταμία και μέλη τους Ηλία Μαλιοκάπη, Δήμο Ζαχαρό και Δήμο Κουκουμβρή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.