Παράταση της έκθεσης: «Οι κούκλες μου… οι ομορφιές του κόσμου»

Που πραγματοποιείται στο Κέντρο Τέχνης Τζιότρζιο Ντε Κιρίκο

Παρατείνεται ως τις 9 Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων, η έκθεση «Οι κούκλες μου…οι ομορφιές του κόσμου» στο Κέντρο Τέχνης Τζιότρζιο Ντε Κιρίκο (Μεταμορφώσεως 3 ), λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 9 Μαρτίου με μεγάλη επιτυχία. Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και παρουσιάζει τη γνωστή συλλογή της συμπολίτισσας Μαρίας Βαγδούτη .

Εκτίθενται περίπου 700 κούκλες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές και χαρακτηριστικές ενδυμασίες από όλα τα μέρη του κόσμου, όπως κούκλες από την Ινδία, την Κίνα, την Κορέα, το Περού, την Αφρική, την Λατινική Αμερική, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν μία πολυπολιτισμική συλλογή με έντονα και εξωτικά χρώματα. Το μέγεθος τους ποικίλει, από μικρές, μεγέθους 10εκ. έως και κάποιες ελάχιστες που φτάνουν τα 50εκ. Είναι κατασκευασμένες από ποικίλα υλικά, όπως πορσελάνη, μαλλί, δέρμα, ξύλο, βινύλιο, παπιέ μασέ και πλαστικό, ντυμένες με υφάσματα και άλλα συνθετικά υλικά. Πρόκειται για τις γνωστές κούκλες που ως αναμνηστικά πολλοί αγοράζουν στα ταξίδια τους.

Η Μαρία Βαγδούτη, Κρητικής καταγωγής και κοσμήτορας στην Κρητική Αδελφότητα Βόλου, ζει εδώ και πολλά χρόνια στο Βόλο. Λάτρης της παράδοσης, συλλέγει από την παιδική της ηλικία. Το παιγνίδι της κούκλας έγινε για αυτήν με την πάροδο του χρόνου συλλεκτικό αντικείμενο. Με το πάθος και τη «μανία» του συλλέκτη που τη διακρίνει συλλέγει και θαυμάζει, γνωρίζει τον κόσμο μέσα από τις κούκλες. Από τα ταξίδια της ανά τον κόσμο έχει συγκεντρώσει μεγάλο μέρος της συλλογής της που φτάνει σήμερα στις 2000 περίπου κομμάτια. Πολλές προέρχονται και από δώρα φίλων της που γνωρίζοντας το πάθος της τις προσέφεραν κούκλες από τα ταξίδια τους επίσης. Ήταν το μόνο δώρο που ζητούσε. Επίσης πολλές είναι αγορασμένες από παζάρια και από το Μοναστηράκι ακόμη και από μετανάστες ή πρόσφυγες των τελευταίων ετών που τις είχαν μαζί τους και τις έδιναν προς πώληση στις δύσκολες στιγμές, στις λαϊκές αγορές.

Η εμφάνιση της κούκλας χάνεται στα βάθη του χρόνου. Είναι από τα πλέον διαχρονικά και διαδεδομένα παιχνίδια σε όλους τους πολιτισμούς. Αρχικά ενείχε τη θέση θρησκευτικού ειδωλίου. Σε όλες τις ιστορικές περιόδους, έκαναν την εμφάνισή τους διάφορα είδη από κούκλες με ποικίλες ονομασίες: είδωλα, πλαγγόνες, νύμφες, κόρες, κοροκόσμια ή κορύλλια, δάγυνα, γλυνές και νευρόσπαστα ή αρθρωτές κούκλες που αποτελούσαν την εξέλιξη του ειδωλίου σε παιδικό παιχνίδι και πρόδρομος της μηχανικής ή αυτόματης κούκλας.

Οι κούκλες ήταν δείγμα κοριτσίστικης ομορφιάς, μαγείας και λαϊκού πολιτισμικού υλικού, ιδιαίτερα σήμερα.
Στον κόσμο των συλλογών αν και πιο ξακουστές είναι οι συλλογές και οι συλλέκτες έργων τέχνης υπάρχει μια απίθανη ποικιλία συλλογών που ξεκινούν από τα πιο ευτελή για να αγγίξουν τα πιο ιερά σημεία της ζωής του ανθρώπου. Οι συλλογές παιγνιδιών είναι πολύ διαδεδομένες, χαρακτηριστικές του δεσίματος του ανθρώπου με την παιδική ηλικία. Κατά τους ειδικούς οι συλλογές δεν είναι μόνον δείγμα γνώσης, μόρφωσης, κοινωνικού γοήτρου αλλά και διαμόρφωσης του εαυτού που φτάνει έως και σε ψυχοπαθολογικές ερμηνείες.

Η συλλογή της συμπολίτισσας Μαρίας Βαγούτη έχει παρουσιαστεί παλιότερα στον τύπο του Βόλου και σε έκθεση Κρητικής κούκλας στο Πολεμικό Μουσείο. Με την έκθεση στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο δίνεται η αφορμή στους επισκέπτες και σε μαθητές των σχολείων να δουν μέσα από τη ματιά και το πάθος της συλλέκτριας την ομορφιά του κόσμου.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.