Παρουσίαση βιβλίων των Αθ. Μπιλιανού και Ελένης Δικαίου

Με κεντρικό πρόσωπο τον Χρυσόστομο Σμύρνης

Συνεχίζονται οι τιμητικές εκδηλώσεις για το 2022, όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης. Η «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», και οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι της Νέας Ιωνίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «ΤΟ ΕΓΓΛΕΖΟΝΗΣΙ», η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ» και ο Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες Προσφύγων» το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00, στο Μεταξουργείο Νέας Ιωνίας Βόλου, θα παρουσιαστούν δύο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία με την ίδια αναφορά, τον Χρυσόστομο Σμύρνης.
Το πρώτο είναι ένα βιβλίο που εκδόθηκε φέτος, συγγραφέας του είναι ο Αθανάσιος Μπιλιανός και φέρει τον τίτλο «Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος. Από τον Μακεδονικό Αγώνα στην Μικρασιατική Καταστροφή». Πρόκειται για ένα καλαίσθητο τόμο 788 σελίδων, από τις εκδόσεις Αρμός, ο οποίος ακολουθεί τη ζωή του Χρυσοστόμου μέσα στο πλαίσιο των ιστορικών γεγονότων, συγκροτώντας μια αναλυτική βιογραφία. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο και πληρέστατο βιβλίο που υπάρχει για τον Χρυσόστομο.
Ο Αθανάσιος Μπιλιανός γεννήθηκε στην Πάτρα το 1982, σπούδασε Παιδαγωγικά, Πολιτικές Επιστήμες και Νεότερη Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο Κολλέγιο Αθηνών. Το βιβλίο αυτό είναι καρπός μακροχρόνιας έρευνας που έλαβε υπόψιν της όλες κατά το δυνατόν τις πηγές και όσα έχουν γραφεί μέχρι τώρα για τον Χρυσόστομο Σμύρνης.

Το δεύτερο βιβλίο είναι έργο της καταξιωμένης συγγραφέως παιδικών και εφηβικών βιβλίων από τις εκδόσεις Πατάκη, της συντοπίτισσας Ελένης Δικαίου με τίτλο «O τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης». Το βιβλίο αυτό χωρίς να αφίσταται ιστορικής ακρίβειας σέ ό,τι αφορά τη ζωή του Αγίου Χρυσοστόμου, τον παρουσιάζει με ένα μυθοπλαστικό τρόπο εύκολα προσπελάσιμο από μικρούς και μεγάλους.
Για το βιβλίο του Αθανασίου Μπιλιανού θα μιλήσει ο αναπληρωτής καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος. Ενώ για το βιβλίο της Ελένης Δικαίου η Δρ Παιδαγωγικής, συγγραφέας και εκπαιδευτικός, Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, με θέμα: «Χρυσόστομος Σμύρνης: αυθεντικό πρότυπο ζωής και αγιότητας». Σύντομη παρέμβαση θα κάνουν και οι συγγραφείς.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει και την προβολή ενός βίντεο αφιερωμένου στον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης, την ζωή, το έργο και τον μαρτυρικό του θάνατο, σε επιμέλεια του Θεολόγου – εκπαιδευτικού στη Λεόντειο Σχολή Παντελή Ζούρα.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής.
Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος θα έχει την καταληκτική τοποθέτηση και το κλείσιμο της εκδήλωσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.