Παρουσίαση βιβλίου:» Πηλιογραφήματα»

Σαράντα ποιητικές διαδρομές στο πηλιορείτικο περιβάλλον του Κυρ. Παπαγεωργίου

Όταν παρουσιάστηκε το πρώτο βιβλίο του δικηγόρου Κυριάκου Παπαγεωργίου με τίτλο «Δίκης και Θέμιδος γωνία», περιέχοντας ένα απαύγασμα των δικών που συμμετείχε ο ίδιος ο συγγραφέας στα 40 χρόνια της δικηγορίας του, τον Σεπτέμβριο του 2019, ο ίδιος σημείωσε στην παρέμβασή του:
-«ο κόσμος περίμενε να του βγω από αλλού και από αλλού του βγαίνω. Περίμενε ένα σύνολο περιηγητικών και ταξιδιωτικών εντυπώσεων και τελικά βγαίνουν δικανικές εντυπώσεις»,
οι παρευρισκόμενοι δεν φανταζόμαστε ότι θα σκέφτονταν πως τρία χρόνια μετά, ο Κυριάκος θα έφτανε κατόπιν της παραγωγής επτά (7) βιβλίων, και στην έκδοση του όγδοου με θέματα για τη μεγάλη του αγάπη. Το Πήλιο! Πως δηλαδή θα ανταποκρινόταν σε αυτή την επιθυμία του αναγνωστικού κοινού.

«Πηλιογραφήματα» είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του Κυριάκου Παπαγεωργίου, και περιλαμβάνει «σαράντα ποιητικές διαδρομές στο πηλιορείτικο περιβάλλον», αφού εκδόθηκε αυτόν τον μήνα από τις Εκδόσεις «Ιδιόμελον».
Ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός, οργανώνει την παρουσίασή του σε ένα εξαιρετικό Πηλιορείτικο περιβάλλον, το Αρχοντικό Ζαφειρίου, στον Άγιο Ονούφριο, την προσεχή Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 και ώρα 20.30.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμός του Παγκόσμιου πεζοπόρου, Αλπινιστή και πρεσβευτή του Πηλίου, Νίκου Μαγγίτση.
Στη συνέχεια θα μιλήσει για το βιβλίο, ο μεγάλος φίλος του Πηλίου, που το έκανε μόνιμη κατοικία του, ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. – Πρόεδρος Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.)
Θα ακολουθήσει ο Κυριάκος Σταθάκης, Ιατρός Νευρολόγος – Έφορος Μονοπατιών του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΟΣ Βόλου, διαχειριστής του ιστοτόπου «Περπατώντας στο Πήλιο», ο οποίος έχει συνηθίσει το κοινό πολλά να πράττει στην κατεύθυνση της προβολής του Πηλίου και των μονοπατιών του, όχι μόνο με αναρτήσεις, αλλά και με πλούσια δράση στο πλαίσιο των καθαρισμών του.
Αποσπάσματα από το Βιβλίο θα διαβάσει ο Εκπαιδευτικός και πανελλήνια γνωστός Βολιώτης συγγραφέας Κώστας Ακρίβος.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Συγγραφέα, Κυριάκου Παπαγεωργίου, στη συνέχεια. Ίσως έχει να προαναγγείλει ένα ακόμη βιβλίο του, ή να καταθέσει εντυπώσεις συνοδοιπόρων του σε όλη την Ελλάδα για το Πήλιο!
Ο Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού, πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιος, που με μεγάλη χαρά και ενδιαφέρον δέχτηκε την πρόταση του συγγραφέα για την έκδοση του βιβλίου από τις εκδόσεις «Ιδιόμελον», θα κάνει το κλείσιμο της εκδήλωσης.
Η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ιωλκός, και μέλος του Δ.Σ. της «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΥ, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», Αδαμαντία Μουτσινά, θα έχει τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης.

Ποιητές και πεζογράφοι, συγγραφείς, λογοτέχνες, δημοσιογράφοι, έγραψαν για το Πήλιο και το ύμνησαν. Και ίσως είναι μοναδική η περίπτωσή του, όπου τα γραφόμενα προσεγγίζουν µεν, αλλά δεν ξεπερνούν την πραγματικότητα.
Το ωραίο και πανέμορφο Πήλιο, η βρυσομάνα της μεγάλης και ποικίλης χλωρίδας, το ξακουστό βουνό, που ο ποιητής Γ. Δροσίνης (Συλλογή “Γαλήνη” 1902) το ονόμασε «βουνό βουνών καμάρι», η πατρίδα του μυθικού Χείρωνα Κένταυρου, έχει δώσει στη χώρα µας διαχρονικά, πέραν των άλλων, και μεγάλους πνευματικούς άνδρες.
Δεν λείπουν οι αξιόλογοι πνευματικοί άνδρες που γεννήθηκαν στο Πήλιο και έδωσαν µε την παρουσία τους συνέχεια στους ύμνους του όπως, ο παμβαλκανικός λαογράφος Κίτσος Μακρής, αν και δεν κατάγεται από τη Μαγνησία, ο αείμνηστος «Πηλιολάτρης» Κώστας Λιάπης, οι επίσης μακαρίτες Γιώργος Θωμάς, Ηλίας Λεφούσης και Πέτρος Κυπριωτέλης, ο Ζαγοριανός Νίκος Διαμαντάκος, ο Τρικεριώτης Κώστας Πατρίκος και πολλοί άλλοι τοπικοί αλλά και ξένοι λάτρεις των γραμμάτων.
Στη χορεία αυτών που ξεχωρίζουν σήμερα ανήκει και ο πολυγραφότατος, δικηγόρος, δημοσιογράφος, φωτογράφος και συγγραφέας, Κυριάκος Παπαγεωργίου.
Χαρακτηριστικό το ύφος του συγγραφέα, και από την υπόλοιπη πλούσια βιβλιογραφία, θεμελιώνει και τεκμηριώνει την ομορφιά της Πηλιορείτικης φύσης μέσα από τη συγγραφή του.
Ο Κυριάκος Παπαγεωργίου, εκτός από το πολύτιμο δημοσιογραφικό και συγγραφικό του έργο, έδωσε και δίνει το παρόν στη πνευματική και πολιτιστική ζωή του τόπου µας, συµµετέχοντας σε δημόσιες συζητήσεις που έχουν σχέση µε την ιστορία και τον πολιτισμό του Πηλίου, όπου της Ελλάδος.
Τον τελευταίο δε χρόνο, αγκάλιασε και µε θέρμη υποστηρίζει το νέο μεγάλο εγχείρημα για το Πήλιο του Νίκου Μαγγίτση και της «Μαγνήτων Κιβωτού», «Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου».
Ο Σεβ Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος πολύ χαρακτηριστικά καταγράφει στην εισαγωγή του βιβλίου:
-«Για εκείνους μάλιστα που δεν μπορούν να περπατήσουν το βιβλίο αυτό είναι ένα θείο δώρο, γιατί τους δίνει τη δυνατότητα να χαρούν αυτό το θαύμα της φύσεως που είναι το Πήλιο.
Γιατί δεν αρκεί µόνο το «είναι». Η παρουσίαση και το ζωντάνεμα αυτού του «είναι» αποτελούν το κυρίαρχο στοιχείο για τον αναγνώστη».

Είμαστε βέβαιοι ότι το Πήλιο αποκτά ακόμη ένα στοιχείο αναγνώρισης και προβολής του και η «Μαγνήτων Κιβωτός» εγγράφει στο ενεργητικό της µε το βιβλίο του Κυριάκου Παπαγεωργίου για το Πήλιο άλλη μια αξιόλογη σημαντική προσφορά στη διάσωση και προβολή των πολιτιστικών θεμάτων του τόπου µας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.