Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Δρ. Νικολάου Ασπρούλη

Τη Δευτέρα 8 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Πατάρι των εκδόσεων Αρμός, η παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Νικολάου Ασπρούλη, Αναπληρωτή Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου με τίτλο «Το Μυστήριο του Χριστού και το Μυστήριο της Εκκλησίας: Γεώργιος Φλωρόφσκυ και Ιωάννης Ζηζιούλας σε διάλογο γύρω από τη θεολογική μεθοδολογία» (Εκδοτική Δημητριάδος, Βόλος 2023).

Για το βιβλίο μίλησαν ο Δρ. Θανάσης Παπαθανασίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και αρχισυντάκτης του περιοδικού Σύναξη, ο Διονύσιος Σκλήρης, Δρ. Ελληνικών Σπουδών και ο Γιώργος Κρανιδιώτης, Δρ. Φιλοσοφίας. Την παρουσίαση συντόνισε η Δρ. Εύη Δελλή, Κύρια Ερευνήτρια Ακαδημίας Αθηνών.

 

Πρώτος έλαβε τον λόγο ο Θανάσης Παπαθανασίου ο οποίος αναφέρθηκε στον εμβριθή, συστηματικό και ισορροπημένο τρόπο με τον οποίο το βιβλίο προσεγγίζει δύο πνευματικούς γίγαντές της σύγχρονης Ορθοδοξίας. Παράλληλα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή των δύο επιφανών θεολόγων στην ανάπτυξη της Ορθόδοξης θεολογίας του 20ού αιώνα, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του σε επιμέρους εκκρεμότητες που φαίνεται να υπάρχουν και στα δύο έργα.

 

Ο Γιώργος Κρανιδιώτης επικεντρώθηκε σε μια φιλοσοφική ανάγνωση του βιβλίου, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις φιλοσοφικές επιρροές των δύο στοχαστών και στον τρόπο που και οι δύο αξιοποιούν και ερμηνεύουν στοιχεία από τη σύγχρονη φιλοσοφία για την οικοδόμηση του έργου τους.

 

Τέλος ο Διονύσιος Σκλήρης εξήρε τη σημασία του βιβλίου, το οποίο προσφέρει μια εξαντλητική περιγραφή, κριτική και συγκριτική θεώρηση του έργου δύο εκ των κορυφαίων Ορθόδοξων θεολόγων του 20ού αιώνα, ενώ ανέδειξε πτυχές του έργου, κυρίως του Μητροπολίτη Περγάμου, τόσο σε σχέση με την εκκλησιαστική πίστη, όσο και τη σχέση της θεολογίας με τις προκλήσεις της εποχής μας.

 

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων, δόθηκε επαρκής χρόνος για ερωτήσεις και συζήτηση γύρω από κεντρικά θέματα της θεολογίας των δύο μεγάλων στοχαστών, όπως τη σχέση ιστορίας και εσχάτων, τον ρόλο της πατρικής μοναρχίας στην εκκλησιολογία, τη σχέση Εκκλησίας και Ευχαριστίας, κ.ά.

 

Το βιβλίο διατίθεται προς πώληση από κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.