Παρουσιάζεται στη Ρώμη το βιβλίο του Χαράλαμπου Αλεξάνδρου για την Μεραρχία Πινερόλο

Το ιστορικό βιβλίο  «ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΙΝΕΡΟΛΟ» χρονικό αντίστασης και μαρτυρίου της, Σεπτέμβρης 1943 – Δεκέμβρης 1944», του συγγραφέα Χαράλαμπου Αλεξάνδρου, που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα τον Μάϊο του 2008, όπως ήδη είναι γνωστό τον Οκτώβριο του 2022 κυκλοφόρησε και στα Ιταλικά.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε, κατόπιν επίπονων και πολύχρονων προσπαθειών του ιδίου του συγγραφέα και προέδρου του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κερασιάς (ΚΕ.ΠΟ.ΚΕ.) Χαράλαμπου Αλεξάνδρου, με μια εκτεταμένη και πολύ ενδιαφέρουσα εισαγωγή του Ιταλού αρχαιολόγου Βελγικής καταγωγής, και εμπνευστή του οράματος της Μελίνας Μερκούρη, για την επιστρέψει στην Ελλάδα ενός τμήματος των μαρμάρων του Παρθενώνα, Louis Godart.

Η πρώτη παρουσίαση της Ιταλικής έκδοσης με τίτλο, La Divisione Pinerolo in Grecia dopo I 8 Settembre 1943, πραγματοποιήθηκε στην πανέμορφη Ιταλική πόλη Άκουι Τέρμε, στην περιοχή του Τορίνου, το περσινό Απρίλιο του 2023 και η επόμενη παρουσίαση έγινε  στην Τεργέστη την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023. Πλέον την Τρίτη 16 Απριλίου 2024  πραγματοποιείται η παρουσίαση του βιβλίου και στη Ρώμη.

Η εκδήλωση οργανώνεται από την  Εθνική Ένωση Βετεράνων Φυλακισμένων (ANRP), που αναφέρεται  στους  Ιταλούς στρατιώτες  που παρέμειναν έγκλειστοι στα Γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Θα μιλήσουν ο καθηγητής και αρχαιολόγος Λουί Γκοντάρτ (Louis Godart),  από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μελετητές της προέλευσης της γραφής (Ιερογλυφικών και των γραμμικών Α και Β), ο οποίος υπήρξε και ο συντάκτης της εισαγωγής του βιβλίου στα Ιταλικά.

Ο Λουτσιάνο Τζάνι (Luciano Zani), τακτικός καθηγητής της Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Σαπιέντζα (Sapienza) της Ρώμης. Καθώς επίσης  ο σκηνοθέτης Τιουλιάνο Φρατίνι, ο οποίος έχει συντάξει ήδη σενάριο κινηματογραφικού   φιλμ με θέμα την Πινερόλο, και ο οποίος βρήκε στο βιβλίο του Χαρ. Αλεξάνδρου ένα εξαιρετικό ντοκουμέντο αναφοράς.

 

Στο τέλος της εκδήλωσης αναμένεται η τοποθέτηση του συγγραφέα, Χαράλαμπου Αλεξάνδρου, ο οποίος θα επικεντρωθεί, με καινούργια δεδομένα, στην συμβολή των Ιταλών της

Πινερόλο στην Εθνική Αντίσταση της Ελλάδος καθώς και στην φιλοξενία χιλιάδων εξ αυτών στα χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων, γεγονός που δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς  από την Ιταλική πλευρά.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά στην Ιταλική.

Η ιστορία της Μεραρχίας Πινερόλο στην Ελλάδα  είναι σχεδόν άγνωστη  στο ευρύ  κοινό της Ιταλίας, μάλιστα ενώ υπάρχουν πολλαπλά μνημεία και οδοί αφιερωμένα στη Μεραρχία  Άκουι, για την Πινερόλο υπάρχει μόλις ένα μνημείο και αυτό στην Ελλάδα!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.