Παρουσιάζεται στην Αθήνα το βιβλίο του Νικόλαου Ασπρούλη από την Εκδοτική Δημητριάδος

Η Εκδοτική Δημητριάδος διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου Ασπρούλη «Το Μυστήριο του Χριστού και το Μυστήριο της Εκκλησίας. Γεώργιος Φλωρόφσκυ και Ιωάννης Ζηζιούλας  σε διάλογο γύρω από τη θεολογική μεθοδολογία» (Εκδοτική Δημητριάδος & Sebastian Press, 2023), η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα, 8 Απριλίου 2024 και ώρα 7 μ.μ. στο Βιβλιοπωλείο Αρμός (Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα).

Για το βιβλίο θα συνομιλήσουν ο Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, Αρχισυντάκτης του περιοδικού Σύναξη, ο Διονύσιος Σκλήρης, Δρ. Ελληνικών Σπουδών και ο Γιώργος Κρανιδιώτης, Δρ. Φιλοσοφίας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Ευδοξία Δελλή, Κύρια Ερευνήτρια, Ακαδημία Αθηνών.

Το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει ένα κενό, αφού, σε αντίθεση με τον γόνιμο διάλογο περί του μεθοδολογικού ερωτήματος που εδώ και δεκαετίες λαμβάνει χώρα σε χριστιανικές παραδόσεις της Δύσης, η σύγχρονη Ορθόδοξη θεολογία δεν έχει εμπλακεί στη σχετική συζήτηση, αλλά πολύ περισσότερο δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει τη σπουδαιότητα του ερωτήματος αυτού. Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να θέσει επί τάπητος, για πρώτη ίσως φορά στην ελληνική θεολογική πραγματικότητα, το κρίσιμο ερώτημα για την αφετηρία, τις παραμέτρους και τον τρόπο της θεολογίας (σχέση θεμελίου και θεμελιουμένου), προτείνοντας έτσι στη σύγχρονη Ορθόδοξη θεολογία τρόπους για να αναστοχαστεί σοβαρά πάνω στην ανάγκη μερικού ή ολικού επαναπροσδιορισμού ή ακόμη και ριζικής μεταβολής του ακολουθούμενου «ερμηνευτικού μοντέλου», με στόχο την σωτηριολογική ενεργοποίηση του Ευαγγελίου για σύνολη τη δημιουργία. Αυτή η προσέγγιση υποδηλώνει την προοπτική ολόκληρου του σχεδίου της θείας Οικονομίας, στον ορίζοντα του οποίου επιχειρείται να ανιχνευτεί ο δόκιμος θεολογικός τρόπος της Ορθόδοξης θεολογίας, να ερευνηθεί δηλαδή το μεθοδολογικό ερώτημα περί της ερμηνευτικής μεθόδου προσέγγισης του είδους της σχέσης ανάμεσα στο θεμέλιο (Χριστός και αποστολικό κήρυγμα) και το θεμελιούμενο (Εκκλησία και Παράδοση), μέσα από την εξέταση δυο εκ των πλέον σημαντικών «επιστημολογικών παραδειγμάτων» στη σύγχρονη ορθόδοξη θεολογία, αυτό του Γεωργίου Φλωρόφσκυ και αυτό του Ιωάννη Ζηζιούλα.

Ο Δρ. Νικόλαος Ασπρούλης είναι αναπληρωτής διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και Διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ορθόδοξη Χριστιανική Θεολογία και Θρησκευτικός Πλουραλισμός» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι συγγραφέας άρθρων, μελετών ή επιμελητής βιβλίων και εκδόσεων που αφορούν σε θέματα ιστορίας και θεολογίας της σύγχρονης Ορθόδοξης θεολογίας, οικοθεολογίας, θεολογικής ερμηνευτικής και μεθοδολογίας, πολιτικής θεολογίας και άλλων συναφών πεδίων. Από την Εκδοτική Δημητριάδος κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Fides quaerens intellectum. Η διαλεκτική πίστης και λόγου στην Ορθόδοξη θεολογία (Βόλος, 2021).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.