Η Ένωση Κυπρίων Ν. Μαγνησίας, οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς και το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη διοργανώνουν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αδάμου Α. Μουζουρή, με τίτλο: «Ιερά και Αγία η Ταφή – Ψηφίδες Ιστορίας “κτῆμα ἐς αἰεί”». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής Άγιος Ιωσήφ, Σπυρίδη 130, στον Βόλο.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσερής και ο ίδιος ο συγγραφέας, Αδάμος Α. Μουζούρης. Αποσπάσματα από το έργο θα διαβάσει η ηθοποιός Κατερίνα Αντωνακάκη, ενώ η Μαρίνα Βολουδάκη και ο Σπυρίδωνας θα πλαισιώσουν την παρουσίαση με μελοποιημένη ποίηση από την Ανεράδα Δροσιάς και Λάβρας.
Το βιβλίο
Αφετηρία του Αδάμου Α. Μουζούρη είναι το βαθύ προσωπικό βίωμα και η μνήμη του πικρού καλοκαιριού του 1974. Από εκεί ξεκινά μια μεγάλη περιδιάβαση στον χρόνο, κατά την οποία η προσωπική μαρτυρία συναντά την Ιστορία, η αρχαία ελληνική γραμματεία συνομιλεί με τη νεότερη ιστορική εμπειρία και γεγονότα που απέχουν μεταξύ τους αιώνες συνδέονται μέσα από διαχρονικά ανθρώπινα ερωτήματα.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η Ιερά και Αγία Ταφή: το πανάρχαιο χρέος των ζωντανών απέναντι στους νεκρούς. Από τον άγραφο νόμο της αρχαίας ελληνικής παράδοσης και την Αντιγόνη έως τους αγνοουμένους και τους άταφους νεκρούς της Κύπρου, η ταφή αναδεικνύεται ως πράξη μνήμης, αξιοπρέπειας και δικαίωσης. Μέσα από ιστορικές πηγές, αρχαία κείμενα, ποίηση, δημοτικό τραγούδι, προσωπικές αναμνήσεις και βιωμένες μαρτυρίες, ο συγγραφέας συγκροτεί τις δικές του «Ψηφίδες Ιστορίας». Δεν αντιμετωπίζει το παρελθόν ως μια κλειστή αφήγηση, αλλά ως ζωντανό πεδίο αναμέτρησης με το παρόν: με τα λάθη και τα πάθη των ανθρώπων, με την ευθύνη, τη θυσία, τη μνήμη και τη λήθη.
Πίσω από τις μεγάλες ιστορικές στιγμές παραμένει πάντοτε ο άνθρωπος: ο φίλος, ο συμπολεμιστής, ο αγνοούμενος, ο πρόσφυγας, ο νεκρός που περιμένει ακόμη την ταφή του• και μαζί τους η μάνα που περιμένει, αναζητά και πενθεί.































