Παρουσιάζεται στον Βόλο το βιβλίο του Ραϋμόνδου Αλβανού «Ο Ελληνικός Εμφύλιος»

Ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (Σ.Ι.Μ.Ε.Α.), σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Ι.Α.Κ.Α.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του δρ. ιστορικού Ραϋμόνδου Αλβανού, με τίτλο «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες».

Για το βιβλίο θα συνομιλήσουν οι: Μήτσος Μπιλάλης, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο συγγραφέας του βιβλίου Ραϋμόνδος Αλβανός. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Νίκος Φιλάρετος, μέλος ΔΣ του Σ.Ι.Μ.Ε.Α., εκπαιδευτικός και ιστορικός. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, στις 8 μ.μ., στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Κυριαζή (Κωνσταντά με Κ. Καρτάλη), στον Βόλο, με ελεύθερη είσοδο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Γιατί είναι χρήσιμη η Ιστορία; Τι συνέβη κατά τη δεκαετία του ’40 και γιατί οι δύο αντίθετες πολιτικές παρατάξεις του Εμφυλίου κλιμάκωσαν την αντιπαράθεσή τους που εξελίχθηκε σε ένοπλη και αιματηρή σύγκρουση; Πώς νοηματοδοτούσαν την τότε πραγματικότητα και πώς αντιλαμβάνονταν τους αντιπάλους τους; Πώς ο Εμφύλιος επηρεάζει σήμερα εμάς και τους άλλους γύρω μας;

Αυτό το βιβλίο είναι ένα ταξίδι σε ένα δύσκολο παρελθόν για το οποίο υπάρχουν συγκρουόμενες μνήμες που αντιστοιχούν σε συγκρουόμενες ταυτότητες. Είναι μια προσπάθεια αφήγησης με απλό τρόπο τόσο των βασικών γεγονότων (για τα οποία δεν υπάρχει αμφισβήτηση από καμία πλευρά ότι έγιναν) όσο και των διαφορετικών ερμηνειών τους. Ταυτόχρονα είναι μια πρόσκληση αναστοχασμού, ενδοσκόπησης και κριτικής ανάλυσης των βεβαιοτήτων και των εικόνων που έχουμε τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους άλλους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.