Παρουσιάζεται το νέο βιβλίο της Γιώτας Κούγιαλη “Κλεφτά επιστρέφουν”

Το Κέντρο Πολιτισμού Ιωλκός, το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μαγνησίας, το βιβλιοπωλείο ΠΕΝΑ και οι εκδόσεις Μεταίχμιο με τη στήριξη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας θα παρουσιάσουν το νέο μυθιστόρημα της Γιώτας Κούγιαλη «Κλεφτά επιστρέφουν» που αναφέρεται  στον ζωντανό αστικό θρύλο του αρχοντικού Κοντού στα Λεχώνια, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στις 8.30μ.μ. στο αρχοντικό Ζαφειρίου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Μαρίτα Παπαρούση και ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και τελευταίος ιδιοκτήτης του αρχοντικού Νίκος Χατζησταματίου. Συντονίζει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Η Γιώτα Κούγιαλη περιηγείται μυθιστορηματικά στην ιστορία της οικογένειας Κοντού και σε ό,τι ακολούθησε τον τραγικό χαμό μελών της.

Ο αναπάντεχος θάνατος τριών παιδιών της πάμπλουτης οικογένειας, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κίνησε την περιέργεια του κόσμου, θέριεψε τη φαντασία και έδωσε τροφή σε υποθέσεις, δοξασίες, ψέματα και αλήθειες. Το αρχοντικό τους, στα Λεχώνια του Βόλου, το περιέβαλε μύθος που αντέχει πάνω από έναν αιώνα, ότι είναι στοιχειωμένο, ότι δεν δέχεται ξένους, τους απωθεί ενίοτε βίαια.

Με έμπνευση την αρχική ιστορία και όχημα τη μυθοπλασία, εξελίσσεται και η ιστορία της οικογένειας Κόντου, των μελών που επέζησαν της τραγωδίας. Από το 1908 μέχρι το 1927 μεταφερόμαστε στον Βόλο που ακμάζει με το εμπορικό λιμάνι του, στη Θεσσαλονίκη και τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε την πόλη, στα σανατόρια του Νταβός όταν αυτό ήταν ένα μικρό χωριό όπου κατέφευγαν οι ασθενείς με φθίση, στη Νέα Υόρκη με τους μετανάστες Έλληνες, την προκοπή, μα και τα δεινά της ζωής τους.

Διακρίνεται η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις κοινωνικές τάξεις και η πίεση που ασκούν οι θεσμοί για την τήρηση των κανόνων. Του ανθρώπου που παραδίδει τον έλεγχό του σε άλλους επειδή όλα τα θεωρεί μοίρα και εκείνου  που μάχεται να διαμορφώσει το πεπρωμένο του. Η φυματίωση και η επιδημία της ισπανικής γρίπης ανατρέπουν τις ζωές των ηρώων και τους αναγκάζουν να τις σχεδιάσουν εκ νέου.

Σε μία παράλληλη ιστορία, η Άντα, υποψήφια διδάκτωρ κοινωνιολογίας, ερευνά τον αστικό θρύλο του ροζ σπιτιού με το σαμιαμίδι, ανασύρει και συγκεντρώνει μυθεύματα και αλήθειες για την πραγματική ιστορία του. Υποβάλλεται και η ίδια από το μυστήριο του σπιτιού και η ζωή της μπαίνει σε νέες ατραπούς.

Πριν την παρουσίαση του βιβλίου, θα προβληθεί ένα καταπληκτικό βίντεο για «το σπίτι με το σαμιαμίδι», το αρχοντικό Κοντού στα Λεχώνια . Δημιουργός του ο Λευτέρης Πλαβός, ο οποίος αψηφώντας του λιναριού τα πάθη, σκαρφάλωσε στα κεραμίδια του  αρχοντικού χαρίζοντάς μας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.