«Περπατώντας στην άλλη όχθη της μουσικής μας παράδοσης…»

Μουσικό περίπατο υπόσχεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας

Έναν μουσικό περίπατο στον 20ό και τον 21ο αι. υπόσχεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας στην εκδήλωση με τίτλο “ Περπατώντας στην άλλη όχθη της μουσικής μας παράδοσης…”, που ετοιμάζει για την Τετάρτη, 20/11/2019 στις 7.00 μ. μ. στο Δημοτικό Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας. Θα είναι ένα μουσικό “περπάτημα” στην ιστορική εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού που διαδέχθηκε το δημοτικό τραγούδι, αλλά εξέφραζε πάντα την ψυχή του λαού μας.
Για την ιστορική εξέλιξη, που το κοινό θα παρακολουθήσει ζωντανά από μουσική κομπανία, θα δοθεί αρχικά ένα περίγραμμα με λόγο και εικόνα: Στις αρχές του 20ού αιώνα, εμφανίζεται το ρεμπέτικο, το λαϊκό τραγούδι των πόλεων και των λιμανιών, που εμπλουτίζεται μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και θα ανθίσει ως το ΄50 περίπου. Η δυστυχία του πολέμου, η Αντίσταση, η Κατοχή εκφράζονται με αντίστοιχα τραγούδια της εποχής, που μιλούν στην καρδιά κάθε Έλληνα. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παίρνει το λαϊκό και το λεγόμενο “έντεχνο” τραγούδι, που πήραν και κρατούν ως σήμερα τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην καρδιά του λαού.
Ο πόνος που φέρνει η μετανάστευση, στη δεκαετία του ΄60, η αντίσταση στη δικτατορία των συνταγματαρχών και το αίσθημα ευφορίας που συνόδεψε την μεταπολίτευση ενέπνευσαν τους δημιουργούς που με τα τραγούδια τους εξέφρασαν κάθε λαϊκή ψυχή. Ξενικά μουσικά ρεύματα επηρέαζαν κυρίως τους νέους, ήδη από τη δεκαετία του ΄50, όπως το ροκ και ποπ, αλλά -στην πλειονότητά τους- περνούσαν αφομοιωμένα στα ελληνικά τραγούδια, καθώς εκφράζουν συναισθηματικά το σύγχρονο Έλληνα της μνημονιακής εποχής μας.
Η λαϊκή ορχήστρα που αποτελείται από τους Παρασκευούλα Μπαντελά, (τραγούδι –κρουστά), Δημήτρης Τρουμπουτζάς (τραγούδι, μπουζούκι, τζουρά),Κώστας Καραδέμητρος (τραγούδι, κιθάρα), Περικλής Παχής (βιολί), Γιώργος Κατσικαδέλλης (τραγούδι, μπαγλαμά) και Ευάγγελος Δοδοντσίδης (ακορντεόν), καθώς και ο Σύλλογος “Χοροστέκι ΕΔΡΑΜΕ” αναλαμβάνουν να μας σεριανίσουν “στην άλλη όχθη της μουσικής μας παράδοσης”
Στην ίδια εκδήλωση οι Σοφαδίτες Μαγνησίας θα τιμήσουν δύο συμπατριώτες τους, γνωστούς στο Πανελλήνιο μουσικοσυνθέτες, τον Θωμά Μπακαλάκο και τον Πέτρο Βαγιόπουλο, για την προσφορά τους στην ελληνική μουσική.