Πηγή Λυκούδη: «Ο ρόλος της Τέχνης, ρόλος αφύπνισης, γνώσης και βιωματικής προσέγγισης ιστορικών γεγονότων!»

Η πολυβραβευμένη συνθέτις μιλά στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ με αφορμή τη νέα της δουλειά «Σμύρνης Θυμιάματα»

Η πολυγραφότατη και πολυβραβευμένη συνθέτις Πηγή Λυκούδη έχει διανύσει μια μεγάλη και εξαιρετικά σημαντική καλλιτεχνική πορεία, παρουσιάζοντας πλήθος συμφωνικών έργων, ενότητες τραγουδιών, μουσική για θέατρο και ντοκιμαντέρ, αλλά και πολλές μουσικές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η αγάπη της για την ποίηση μεγάλη, γι’ αυτό και έχει μελοποιήσει μοναδικά ένα πλήθος σπουδαίων ποιητικών έργων. Έτσι και η τελευταία δισκογραφική της δουλειά «Σμύρνης Θυμιάματα», που κυκλοφόρησε πρόσφατα με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, περιλαμβάνει δέκα μελοποιημένα ποιήματα από τη συλλογή «Γράμματα στην Ιωνία» του Ίωνα ποιητή Γιάννη Π. Ιωαννίδη. Μία συλλογή που έχει βραβευθεί από την Εστία Νέας Σμύρνης το 1984.

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

 Κυρία Λυκούδη, πότε ήρθατε σ’ επαφή με την ποιητική συλλογή «Γράμματα στην Ιωνία» του ποιητή Γιάννη Π. Ιωαννίδη και πώς πήρατε την απόφαση να μελοποιήσετε τα ποιήματά του;

Η ποιητική συλλογή «Γράμματα στην Ιωνία» σε ποίηση Γιάννη Π. Ιωαννίδη  ήρθε στα χέρια μου μέσα στο διάστημα της πρώτης καραντίνας τον Μάρτιο του 2020. Ένα διάστημα που βιώναμε όλοι μία πρωτόγνωρη εμπειρία!

Διαβάζοντας αυτά τα ποιήματα, τα αισθάνθηκα σαν μία προσευχή που περιέγραφε από την μία το Φως της Ιωνίας και από την άλλη την απελπισία που σε κάνει να αναζητήσεις την Λύτρωση, στρέφοντας την ματιά σου στο Θεό! Εικόνες και συναισθήματα  που κινητοποίησαν την ανάγκη μου να βάλω μουσική. Ευτυχώς είχα σύμμαχο  τον πολύτιμο χρόνο που μου δινόταν και έτσι ξεκίνησε η δημιουργία αυτού του έργου, το «Σμύρνης Θυμιάματα».

Τι χαρακτηρίζει  τα τραγούδια αυτά; Υπάρχει μια συνεχής επίκληση στον  Κύριο στην αρχή κάθε τραγουδιού. Ποια ήταν η σκέψη σας πίσω από αυτό;

Τα τραγούδια αυτά τα χαρακτηρίζει  στο στίχο και στη μουσική το «Αχ!!!» που ακούστηκε  από κάθε  στόμα την μαύρη ώρα της καταστροφής της Σμύρνης. Η εισαγωγή κάθε τραγουδιού με την λέξη ΚΥΡΙΕ… τα μετατρέπει αβίαστα σε ΠΡΟΣΕΥΧΗ. Είναι η επίκληση που ενοποιεί αυτό τον κύκλο τραγουδιών σ’ ένα ενιαίο έργο. Μέσα σ’ αυτό το έργο  εκτός των άλλων ελληνικών ρυθμών ΚΑΙ ζεϊμπέκικα… Ίσως αναρωτηθεί κάποιος ακούγοντάς τα πως μπορεί να συνδυαστεί η ΠΡΟΣΕΥΧΗ με το ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ;

Πιστεύω πως μπορεί απόλυτα αφού και τα δυο εμπεριέχουν τη μοναχικότητα και την επαφή με τον εαυτό μας!

Πώς επιλέξατε τους σπουδαίους ερμηνευτές που συμμετέχουν στο album «Σμύρνης Θυμιάματα»;

Τους εξαιρετικούς ερμηνευτές αυτού του album,  τον Μανώλη Μητσιά, την Μαρία Σουλτάτου , τον Μάνο Κουτσαγγελίδη την Γεωργία Αγγέλου, τους προσέγγισα ζητώντας τους να ερμηνεύσουν τα τραγούδια αυτά, γνωρίζοντας πως θα μπορούσαν να τα ερμηνεύσουν με μοναδικό τρόπο και να σφραγίσουν ανεξίτηλα το ύφος και την ποιότητα αυτού του έργου. Και όντως το έκαναν, επιτρέποντας στο δάκρυ να ακροβατεί στην άκρη του ματιού κάθε φορά που ακούω τις ερμηνείες τους. Τους ευχαριστώ από καρδιάς!

Γνωρίζουμε ότι μέρος του έργου αυτού έχει αποτυπωθεί σε μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση – αφιέρωμα στην Σμύρνη, η οποία θα ταξιδέψει το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Μιλήστε μας γι’ αυτή.

Η παράσταση «Σμύρνης Θυμιάματα», σε παραγωγή της Artway – Τεχνότροπον Cultural Productions, ευελπιστούμε να κάνει το ταξίδι της μέσα στο 2022 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτή την περίοδο είμαστε σε φάση εντατικών προβών. Πρόβες γεμάτες συγκίνηση και λαχτάρα για ένα άρτιο αποτέλεσμα! Είναι βασισμένη κυρίως στα τραγούδια του ομώνυμου album  σε ποίηση Γιάννη Π.Ιωαννίδη, αλλά και σε κάποια που δεν έχω ακόμη δισκογραφήσει,  σε στίχους  Νάνσυς Κανέλλη και Ξένιας Δικαίου, καθώς και γνωστά αγαπημένα παραδοσιακά τραγούδια της Σμύρνης.

Το θεατρικό κείμενο της παράστασης και την σκηνοθεσία υπογράφει  ο Γιώργος Α. Χριστοδούλου, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς.

Συμμετέχουν εξαιρετικοί συντελεστές με μεγάλο καλλιτεχνικό βάρος αλλά συνάμα και υπέροχοι άνθρωποι. Κάτι που είναι σπάνιο και πολύ σημαντικό ωστόσο για ένα άρτιο αποτέλεσμα. Η Ελένη Πέτα,  η Fide Köksal , ο Μάνος Κουτσαγγελίδης, η Γεωργία Αγγέλου και ο Σταμάτης Κακαβελάκης! Αλλά και σπουδαίοι σολίστες μουσικοί, μέλη της Ορχήστρας των Στιγμών! Ο Πάνος Μπάρλος βιολί, ο Άγγελος Κουσάκης κρουστά, ο Δημήτρης Κοντονής κιθάρα – μπάσο, ο Σταύρος Πλακιώτης έγχορδα και  εγώ στο πιάνο. Σκηνικά-κουστούμια η Δάφνη Τσακώτα.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος της Τέχνης στην προσέγγιση της νέας γενιάς με στόχο της διατήρηση της ιστορικής μνήμης;

 Ο ρόλος της Τέχνης είναι ρόλος αφύπνισης, γνώσης και μέσω αυτής μιας βιωματικής προσέγγισης μεγάλων ιστορικών γεγονότων! Η ενασχόλησή μου όλα αυτά τα χρόνια με την δημιουργία, με κάνει να πιστεύω πως η Τέχνη έχει πολύτιμα πετράδια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης της νέας γενιάς. Ωστόσο θα μου επιτρέψετε να απαντήσω με μία ερώτηση… Θέλουν την αφύπνιση της νέας γενιάς; Θέλουν την διατήρηση της ιστορικής μνήμης; Αν πραγματικά το ήθελαν θα είχαν ανακαλύψει τους θησαυρούς που υπάρχουν, θα τους είχαν φέρει στην επιφάνεια και θα τους είχαν επικοινωνήσει με πολλούς τρόπους. Όπως κάνουν με ότι θέλουν να αναδείξουν και με αυτό να χειραγωγήσουν τη ΝΕΟΛΑΙΑ και όχι μόνο!

Κυρία Λυκούδη, η καλλιτεχνική σας πορεία είναι αξιοζήλευτη! Υπάρχει κάποιο όνειρο που δεν έχετε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα;

Νιώθοντας την ορμή μέσα μου για δημιουργία, νιώθοντας το χρέος μου ως δημιουργός, συνειδητοποιώ πως υπάρχει εντός μου πολύς χώρος να δημιουργήσω, να ονειρευτώ και να προσπαθήσω για την πραγματοποίησή τους μέσα στο μουσικό στερέωμα.

Ωστόσο το πιο σημαντικό για εμένα είναι να είμαι σε εγρήγορση, όταν οι συγκυρίες και η δύναμη της έμπνευσης με οδηγούν στη σύλληψη του επόμενου έργου! ‘Όλα τα άλλα βρίσκουν το δρόμο τους.

Και όπως λέει και ο αγαπημένος μου Αρκάς ποιητής Ηλίας Σιμόπουλος …

…[Τι θα φυτέψεις, τι θα αφήσεις μόνο να σκέφτεσαι.

Είναι τόσο σύντομη η διαδρομή]!!!

Σας ευχαριστώ.

Π.Λ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.