“Πολιτισμός και βιβλίο” το Σάββατο στο «Ράδιο-Ένα»

Η Σοφία Νικολάου

Στην εκπομπή “Πολιτισμός και βιβλίο” που παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου θα μιλήσουμε για το μυθιστόρημα της Λίνας Βαλετοπούλου «Μισή όρθια μισή χαλάσματα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Το βιβλίο είναι γέννημα ενός μεταπτυχιακού στη Δημιουργική Γραφή και της ενδελεχής ενασχόλησης της συγγραφέως με τον Κώστα Ταχτσή από την οποία προέκυψε η κοινωνικοανθρωπολογική ιστορία της Ανθούλας και του Στράτου του άντρα της. Η Συραγώ η πεθερά, η Κικίτσα η φίλη (;), η Φιλιώ η ερωμένη (;), η Μαριέττα η κόρη, ο Μίλτος ο άντρας της κόρης και ο Λεωνίδας. Η Ανθούλα, μια μοδίστρα, σε μια μεταπολεμική επαρχιακή Ελλάδα, στο Βόλο, μια γυναίκα που δεν καταφέρνει να ανθίσει, θύμα των στερεότυπων της εποχής της και πρότυπο, γεννήτρια αναπαραγωγής των ίδιων στερεοτύπων.
Η Λίνα Βαλετοπούλου γεννήθηκε στο Βόλο. Ζει στη Λάρισα κι έχει τρία παιδιά. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι διπλωματούχος πιάνου. Εργάστηκε πάνω από εικοσαετία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια μουσικής. Έχει κάνει σπουδές στο Μεταπτυχιακό Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Διηγήματά της δημοσιεύτηκαν στη συλλογική έκδοση «Οδός Δημιουργικής Γραφής 2» (εκδ. Οσελότος, Αθήνα 2013), στο λογοτεχνικό περιοδικό Μανδραγόρας και σε διαδικτυακούς τόπους. Διήγημά της διακρίθηκε στον 4ο πανελλήνιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό διηγήματος «Λόγω τέχνης». Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στο Βόλο σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη την Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Park Hotel (Δεληγιώργη 2) και ώρα 19:30. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Σοφία Νικολάου (κοινωνιολόγος- συγγραφέας), η Άρτεμις Παπανδρέου (συγγραφέας) και η Ματίνα Δολιανίτη- Μαρδέλη (εκπαιδευτικός- συγγραφέας). Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ομιλήτριες καθώς και η ίδια η συγγραφέας.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής θα μιλήσουμε για το βιβλίο του Rafel Nadal «Η κατάρα των Παλμιζάνο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Σ’ ένα χωριό στον Νότο της Ιταλίας, η μοίρα δύο οικογενειών, των Παλμιζάνο και των Κονβερτίνι, ενώνεται για πάντα όταν η Ντονάτα και η Φραντσέσκα, δύο νεαρές χήρες που οι άντρες τους σκοτώθηκαν στον πόλεμο, συνωμοτούν ενάντια στην κατάρα που βαραίνει τους άντρες της οικογένειας Παλμιζάνο. Τα παιδιά τους, ο Βιταντόνιο και η Τζοβάνα, θα μεγαλώσουν αγνοώντας το μεγάλο οικογενειακό μυστικό που τα ενώνει και θα περάσουν μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία, με φόντο τα αμπέλια και τους ελαιώνες της Απουλίας. Η συγκλονιστική σάγκα δύο οικογενειών που παγιδεύονται ανάμεσα σε δύο πολέμους κι ενός άντρα που παλεύει ενάντια στο πεπρωμένο του. Ένα μυθιστόρημα για τη μοίρα και τη δύναμη της αγάπης, ποτισμένο από τα αρώματα του Ιταλικού Νότου. Το έργο του Καταλανού συγγραφέα Rafel Nadal μεταφράστηκε σε 22 χώρες
Ο Ραφέλ Ναδάλ γεννήθηκε το 1954 στη Χιρόνα και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους, σύγχρονους Καταλανούς συγγραφείς. Αρθρογραφεί στη La Vanguardia και συνεργάζεται τακτικά με διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά κανάλια. Έχει βραβευτεί με τα βραβεία Premio Josep Pla, Joaquim Amat-Pinella και Anglada. Οι ιστορίες του διαδραματίζονται στην επαρχία της Ισπανίας και της Ιταλίας κατά την περίοδο του φασισμού. Το 2019 του απονεμήθηκε για το νέο του βιβλίο, El fill de l’Italià, το μεγάλο βραβείο του Ινστιτούτου Ramon Llull.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.