Πρόσκληση για συμμετοχή μαθητών Νηπιαγωγείων σε Ψηφιακή Έκθεση Ζωγραφικής των Σοφαδιτών Μαγνησίας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας  οργανώνει από κοινού με την Περιφέρεια Θεσσαλίας Π. Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, τη «Μαγνήτων Κιβωτό για τη διάσωση του πολιτισμικού αποθέματος» και με τη στήριξη του «Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου» εκδήλωση με τίτλο «Η ζωή μας ζυμωμένη με σιτάρι, λάδι και κρασί…»  τον Ιούνιο στον Βόλο και καλεί τα παιδιά, που κατάγονται από τον Δήμο Σοφάδων να χαρίσουν μια ζωγραφιά τους σχετική με το θέμα.

 

Ο Σύλλογος θα δημιουργήσει με τα έργα τους ένα video που θα προβληθεί εν είδη Ψηφιακής Έκθεσης, στο Β΄ μέρος της εκδήλωσης, που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου 2023 και ώρα 8.30 μ. μ. σε κεντρικό χώρο της πόλης του Βόλου. Η συμμετοχή των μικρών μαθητών θα βοηθήσει στην ευαισθητοποίησή τους στο θέμα της παραδοσιακής μας κουλτούρας και της διατροφικής αξίας των τοπικών προϊόντων.

Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι οι:

– Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Ομότ. Eρευνήτρια, τ.  Διευθύντρια  του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Η διαμόρφωση λαϊκών και θρησκευτικών πρακτικών και εθίμων στην Ελληνική κοινωνία, με βάση τα τρία βασικά διατροφικά αγαθά». και

– Γιώργος Βλόντζος, Αναπληρωτής καθηγητής Γεωπονικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Η διαμόρφωση διατροφικών συνηθειών των Ελλήνων διαχρονικά, βάση των τριών προϊόντων. Η παγκόσμια αναγνωρισμένη Μεσογειακή διατροφή».

 

Λεπτομέρειες και προϋποθέσεις για την έκθεση

 

Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης ο Σύλλογος οργανώσει ψηφιακή Έκθεση Ζωγραφικής με τίτλο την παροιμία :“Απού `χει στάρι και κρασί και λάδι στο πιθάρι, έχει του κόσμου τα καλά και του Θεού τη χάρη”.

Απευθύνεται:

Α΄ Σε μαθητές Νηπιαγωγείων της Μαγνησίας που ο ένας ή και οι δύο γονείς τους κατάγονται από την πόλη ή τα χωριά του Δήμου Σοφάδων.

Β΄ Σε μαθητές  των Νηπιαγωγείων του Δήμου Σοφάδων Καρδίτσας, περιοχής που είναι γνωστή για την παραγωγή σιταριού, Αγριάς, περιοχής που είναι γνωστή για την παραγωγή λαδιού, και Αγχιάλου, περιοχής που είναι γνωστή ιδιαίτερα για την παραγωγή κρασιού.

Ο σχεδιασμός για τη διενέργεια της Ψηφιακής Έκθεσης Ζωγραφικής:

Οι μικροί μαθητές που θα λάβουν μέρος θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν πρώτα για το θέμα με τους γονείς τους. Ενδεικτικά προτείνονται επιμέρους θέματα που μπορεί να είναι:

1) Η καλλιέργεια (τόπος και τρόπος), τα λαϊκά έθιμα και οι θρησκευτικές τελετουργίες που βασίζονται πάνω στα τρία βασικά προϊόντα και διαμορφώνουν και τον τρόπο της ζωής των ανθρώπων σε κάθε τόπο.

2) Η Μεσογειακή Διατροφή που σ` αυτά βασίζεται και συνιστάται παγκόσμια από τους σημερινούς διατροφολόγους,  για την διασφάλιση της υγείας μας.

3) Η κατανάλωση τοπικών προϊόντων βοηθάει την τοπική κοινωνία οικονομικά αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν σε χαρτί Α4 ό,τι τους έκανε εντύπωση, (ίσως κάτι σχετικό με το προϊόν που παράγεται στην περιοχή τους τούς είναι περισσότερο οικείο) σχετικό με το θέμα.  Οι γονείς μπορούν να αποστείλουν τις ζωγραφιές ως τις 10/5/2023 στη διεύθυνση του Συλλόγου , Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, Αγ. Αθανασίου 1, Άλλη Μεριά Βόλου, 38500 ή στη διεύθυνση Θεοφίλου 8, Άλλη Μεριά Βόλου, 38500.

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2421048988, κινητό 6945173417 και ηλεκτρονικά στα emails: [email protected][email protected].

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.