Προβολές ταινιών από τον Δήμο Σκιάθου και την Ένωση Μικρασιατών Σκιάθου

Ο Δήμος Σκιάθου και η Ένωση Μικρασιατών Σκιάθου με αφορμή την επέτειο μνήμης των  100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώνουν  την Παρασκευή 2 & την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου – Λυκείου Σκιάθου, προβολές των ταινιών – ντοκιμαντέρ της διεθνούς φήμης σκηνοθέτιδας, σεναριογράφου και παραγωγού, Μαρίας Ηλιού, με αναφορές σε άγνωστα ιστορικά γεγονότα της Καταστροφής.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022, αίθουσα Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου, 18:00

Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922

Πώς ήταν η Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα; Πώς ζούσαν οι Έλληνες δίπλα στις άλλες κοινότητες; Γιατί ήταν τόσο μοναδικό αυτό το κοσμοπολίτικο λιμάνι της Μεσογείου που ακόμη και σήμερα, εκατό χρόνια μετά την καταστροφή, συνδέεται  στη μνήμη μας με τη χαρά της ζωής για τα καλά χρόνια και τους θρήνους για την καταστροφή που ήρθε ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 1922; Μέσα από άγνωστο αρχειακό φωτογραφικό και φιλμικό υλικό, η σκηνοθέτιδα Μαρία Ηλιού, ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ και οι συνεργάτες τους ξεδιπλώνουν μια συναρπαστική ιστορία σε μια ταινία ντοκιμαντέρ, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 2012.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022, αίθουσα Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου, 18:00 

Από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, Διωγμός και Ανταλλαγή Πληθυσμών, Τουρκία-Ελλάδα, 1922-1924

Ένα ντοκιμαντέρ με άγνωστο υλικό της Αμερικής και της Ευρώπης που φέρνει πίσω στο κοινό εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία. Βασίζεται στην ιδέα ότι έφτασε η στιγμή να αναγνωρίσουμε πως τα παιδιά και τα εγγόνια των ελληνορθόδοξων και μουσουλμάνων προσφύγων, μπορούν να διηγηθούν από κοινού τις ιστορίες τους. Πως έφτασε η στιγμή να διηγηθούμε ολόκληρη την ιστορία και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Η Μαρία Ηλιού είναι Ελληνίδα σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, γνωστή στην Ελλάδα και το εξωτερικό τόσο για τις ταινίες μυθοπλασίας όσο και για τα ιστορικά ντοκιμαντέρ, που σκηνοθετεί τα τελευταία χρόνια. Τα έργα της έχουν προβληθεί σε διάφορες χώρες και έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις και βραβεία. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας του κινηματογράφου και της Ελληνικής Ακαδημίας του Κινηματογράφου και έχει διατελέσει μέλος κριτικής επιτροπής σε διεθνή φεστιβάλ και επιτροπές διεθνών οργανισμών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.