Ψηφιακές βόλτες στους πολιτιστικούς χώρους της Μαγνησίας

Οι “Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου ” συνεχίζουν την πολιτιστική τους δράση

Η πανδημία του Covid-19 μας ανάγκασε να διακόψουμε προσωρινά τις προγραμματισμένες και εξαιρετικά επιτυχημένες δωρεάν ξεναγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας.
Φέτος επισκεφτήκαμε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλου τους νεολιθικούς οικισμούς του Σέσκλου και του Διμηνίου, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, το Μουσείο Τσαλαπάτα και το Κάστρο του Βόλου και τέλος το Μουσείο Πόλης και το λόφο των Αγίων Θεοδώρων. Τις ξεναγήσεις έκανε για μία ακόμη χρονιά η διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-διπλωματούχος ξεναγός και μέλος του σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Β. Σποράδων», κα Μελίνα Κωστίδη.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας προχώρησε στην επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής μας στις 18 Μαΐου και των Μουσείων στις 15 Ιουνίου κάτω από αυστηρά μέτρα υγιεινής και προστασίας. Οι αρχαιολογικοί χώροι της Μαγνησίας που θα ανοίξουν , είναι το Ανάκτορο της Δημητριάδας, το Διμήνι, το Σέσκλο και ο αρχαιολογικός χώρος της Νέας Αγχιάλου – Φθιωτίδων Θηβών.
Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που προτείνονται είναι 15 άτομα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού και μέχρι 60 άτομα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου «ανάλογα με τα τετραγωνικά της κάθε αίθουσας αλλά και τη διαθεσιμότητα του φυλακτικού προσωπικού».
Τα μέλη του σωματείου μας θέλοντας να μείνουμε όχι μόνο ασφαλείς, αλλά και δραστήριοι θα συνεχίσουμε σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλου και την κα Μελίνα Κωστίδη τις πολιτιστικές ξεναγήσεις αρχικά στους ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και κατόπιν στα μουσεία της Μαγνησίας τηρώντας αυστηρά τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται από το πρωτόκολλο ασφαλούς χρήσης για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους του Υπουργείου Πολιτισμού.
Αποφασίσαμε σε πρώτη φάση να αξιοποιήσουμε τα τεχνολογικά μέσα (διαδίκτυο, φωτογραφίες, βίντεο) και να επιχειρήσουμε ψηφιακές βόλτες στην περιοχή μας. Ελπίζουμε το κοινό που μας ακολουθούσε ενεργά και πρόθυμα στις δράσεις μας, να στηρίξει και αυτή την πρωτοβουλία μας! Ίσως έτσι είναι μια ευκαιρία να μεγαλώσει η παρέα μας, αφού ο καθένας θα μπορεί να συμμετάσχει στις ψηφιακές μας βόλτες από το σπίτι του παρέα με την οικογένειά του. Στις ψηφιακές μας βόλτες θα συζητήσουμε για:
1) Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου στο πέρασμα του χρόνου (έχει αναρτηθεί ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης)
2) Το Νεολιθικό Σέσκλο και Διμήνι (αναρτάται απόψε)
3) Την Αργώ και την Ιωλκό
4) Την αρχαία Δημητριάδα
5) τις Β. Σποράδες μέσα από τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς τους χώρους
6)τον λόφο της Γορίτσας
7)Το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού
8) τις Φθιώτιδες Θήβες
9) Το βιομηχανικό παρελθόν του Βόλου
10)Τον Μουτζούρη και τον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου
11) Τους πρόσφυγες της Νέας Ιωνίας
12) Την εβραϊκή κοινότητα του Βόλου