“Άσυλο ποιητών” εκδήλωση για το Μάριο Χάκκα

Μια ακόμη εκδήλωση πραγματοποιεί το «Άσυλο Ποιητών» την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ., στο καφενείο βιβλιοπωλείο-καφενείο «Χάρτα», επί της οδού Σκενδεράμη 12 στο Βόλο. Η εκδήλωση είναι αφιέρωμα στον πεζογράφο Μάριο Χάκκα. Για το έργο και τη ζωή του συγγραφέα και ποιητή θα μιλήσει ο Βαγγέλης Καραμπελιάς, ιστορικός-πανεπιστημιακός στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Θα διαβάσουν: Τέρυ Νικολιάδη, Αστέρης Γκέκας, Ζωή Παππά, Ελένη Κωστούλα, Φίλιππος Τσούφης, Κατερίνα Τράντου, ‘Ελενα Ψαραλίδου, και ο ηθοποιός Γιάννης Τράντας. Η επιμέλεια- παρουσίαση ανήκει στον Κώστα Γκόγκα.
Ποιος είναι
Ο Μάριος Χάκκας γεννήθηκε το 1931στη Μακρακώμη Φθιώτιδας. Τα μαθητικά και εφηβικά του χρόνια σημάδεψαν τα γεγονότα της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου.
Το 1952 έγινε μέλος της ΕΔΑ, γράφτηκε στο τμήμα πολιτικών επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 1954 συλλήφθηκε με το νόμο 509 ως μέλος αριστερής οργάνωσης και καταδικάστηκε σε τετράχρονη κάθειρξη, αρχικά στην Καλαμάτα και στη συνέχεια στην Αίγινα. Στη φυλακή μελέτησε ξένες γλώσσες και στράφηκε στη συγγραφή ποιημάτων και διηγημάτων. Αποφυλακίστηκε το 1958 και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως στρατιώτης γ΄κατηγορίας (μουλαράς). Το 1960 αποστρατεύτηκε και δούλεψε σε εργοστάσιο, αρχικά ως πλασιέ και στη συνέχεια στο πρατήριο.
Μετά το γάμο του μετακόμισε στο Βύρωνα, ενώ παράλληλα η κριτική στάση του απέναντι στο Κόμμα οδήγησε σε ρήξη των σχέσεών του με την Αριστερά. Με την επιβολή της απριλιανής δικτατορίας συλλήφθηκε και κρατήθηκε για ένα μήνα στα κρατητήρια. Από το 1969 άρχισε η περιπέτεια της υγείας του που ξεκίνησε από καρκίνο στα νεφρά και κατέληξε στον πνεύμονα. Πέθανε στο Διαγνωστικό Νοσοκομείο Πειραιώς σε ηλικία σαράντα ενός χρόνων. Ο Μάριος Χάκκας ανήκει στη μεταπολεμική γενιά των ελλήνων λογοτεχνών. Η πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία πραγματοποιήθηκε με το Όμορφο καλοκαίρι, συλλογή ποιημάτων γραμμένων στο διάστημα που μεσολάβησε από τη φυλάκισή του ως την πραγματοποίηση της έκδοσης το 1965. Ο ποιητικός λόγος του Χάκκα είναι άμεσος και βιωματικός, κινείται στα πλαίσια της δραματικής γραφής που υιοθέτησαν πολλοί ποιητές της γενιάς του ‘30 και εκφράζει την επιτακτική ανάγκη του δημιουργού να ξεφύγει από την απάνθρωπη πραγματικότητα που αντικειμενικά βίωνε.
Εξέδωσε την πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τίτλο Τυφεκιοφόρος του εχθρού, η οποία ανήκει στην παράδοση του μεταπολεμικού ρεαλισμού με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό και έντονη την παρουσία ιστορικών και βιωματικών στοιχείων. Με τη συλλογή Ο μπιντές και άλλες ιστορίες συντελείται μια σαφής στροφή -φυσικό επακόλουθο της ψυχολογικής επίδρασης που άσκησε στο Χάκκα η αρρώστια του- προς μια ωριμότερη γραφή, αφαιρετική, με επιρροές από το ρεύμα του υπερρεαλισμού στην τραγική διάστασή του και ενδεικτική της αγωνίας του συγγραφέα μπροστά στο θάνατο αλλά και της απογοήτευσής του στη θέαση του μάταιου της ζωής και της ιδεολογίας στο σύγχρονο κόσμο. Στον ίδιο χώρο ανήκει και το τελευταίο του έργο το κοινόβιο, αλλά και τα τρία θεατρικά του μονόπρακτα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.