“Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου κράτησαν ακέραιη την ελληνικότητά τους”

Ο συγγραφέας του βιβλίου "Το πέρασμα αντίκρυ" Θοδωρής Δεύτος, μίλησε στο «Ράδιο-Ένα»

Ένα σημαντικό βιβλίο, που στις σελίδες του τρέχει η ιστορία του τόπου μας, παρουσιάστηκε στον Βόλο. “Το πέρασμα αντίκρυ” του συγγραφέα Θοδωρή Δεύτου μας κάνει μία μεγάλη και ουσιαστική αναδρομή στο άγνωστο, για πολλούς, παρελθόν των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και των δεινών που βίωσαν υπό το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, για το τελευταίο του συγγραφικό απόσταγμα, ο κ. Δεύτος τόνισε πως οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου κράτησαν ακέραιη την ελληνικότητά τους αν και η υποδοχή τους στην Ελλάδα, δεν ήταν η αρμόζουσα…
Τα βιβλία της ιστορίας του σχολείου αναλώνονται σε στιγμές της ελληνικής και της παγκόσμιας ιστορίας που έχουν φυσικά μία σημασία για την μετέπειτα εξέλιξή μας, αλλά δεν αγγίζουν τις περισσότερες φορές το …πετσί μας. Ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που γνωρίζουν τι έγινε στη Βόρειο Ήπειρο, ελάχιστοι Έλληνες γνωρίζουν πως οι Βορειοηπειρώτες φυλακίστηκαν στις πιο φριχτές αλβανικές φυλακές και παρά τα δεινά που υπέστησαν κράτησαν ακέραιη την ελληνικότητά τους.

«Πάντα στο μάτι του κυκλώνα»

“Αυτό το βιβλίο είναι ένα πάζλ ακουσμάτων, είτε οικογενειακών είτε από αφηγήσεις ανθρώπων που συνομίλησα και έχουν κάνει στις πιο σκληρές φυλακές της Αλβανίας. Ο ελληνισμός της Αλβανίας έχει περάσει πάρα πολύ δύσκολα τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από το καθεστώς Χότζα. Η ελληνική μειονότητα ήταν πάντα στο μάτι του κυκλώνα, αλλά κυρίως τα χρόνια διακυβέρνησης Χότζα πέρασε τα πάνδεινα”, είπε ο κ. Δεύτος.
Βέβαια ο ίδιος, έθιξε και το θέμα της ημιμάθειας που επικρατεί σχετικά με τις τόσο τραγικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας.
Ο συγγραφέας ανέφερε, πως για το εν λόγω θέμα που θίγει στο βιβλίο του, ο ελληνικός λαός γνωρίζει λίγα, καθώς κανείς δεν φρόντισε να παρέχει την κατάλληλη πληροφόρηση μέσα από την εκπαίδευση.
“Είναι όμως καιρός να μάθει, γιατί το βορειοηπειρωτικό και το κυπριακό είναι τα δύο εθνικά μας θέματα. Κι έχουν γραφτεί πολύ λίγα σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα και είναι μία ευκαιρία τουλάχιστον οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο, να πάρουν να το διαβάσουν. Θα βρουν πάρα πολλές πληροφορίες για το τι έχει περάσει η ελληνική μειονότητα εκεί”, σχολίασε χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση τι θα ήθελε να κρατήσει ο αναγνώστης από τις σελίδες του βιβλίου του, ο κ. Δεύτος είναι ξεκάθαρος.
“Το βασικό είναι ότι ο ελληνισμός εκεί άντεξε, παρά τα 400 χρόνια σκλαβιάς, να διατηρήσει την εθνική του ταυτότητα, τη γλώσσα του, τη θρησκεία του και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ένα θέμα, το οποίο λέω συνήθως στις ομιλίες μου. Ήρθαν οι Μικρασιάτες το 1922, τους είπαμε τουρκόσπορους, ήρθαν οι Πόντιοι, τους είπαμε Ρωσοπόντιους και ήρθαν και οι Βορειοηπειρώτες και τους είπαμε Αλβανούς. Αυτούς που εκεί στην Αλβανία τους αποκαλούσαν “κ@λ@’Έλληνες”. Πρέπει η ελληνική κοινωνία να είναι πιο προσεκτική σ’ αυτά τα θέματα. Ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου κράτησε ακέραιη την ελληνικότητά του”, υπογράμμισε ο κ. Δεύτος.

Το πέρασμα αντίκρυ… Η ιστορία

1955. Πέντε νέοι Βορειοηπειρώτες προσπαθούν να διαφύγουν στην Ελλάδα αλλά έρχονται αντιµέτωποι µε τις αλβανικές περιπόλους και το ηλεκτροφόρο συρµατόπλεγµα κατά µήκος της συνοριογραµµής. Μόνο ο Οδυσσέας καταφέρνει να γλιτώσει και να περάσει αντίκρυ… Καταλήγει στην Αµερική, τα χρόνια περνούν, αλλά δεν παύει να αγωνιά για τη µοίρα των δικών του και της Όλγας, του µεγάλου του έρωτα. Να ’ναι άραγε ζωντανοί ή άφησαν την τελευταία τους πνοή στις απάνθρωπες φυλακές του Σπατς;
1989. Η πτώση του τείχους του Βερολίνου αποτελεί έναυσµα για την κατάρρευση του σκληρού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα. Μετά από τριάντα τέσσερα χρόνια, το πέρασµα αντίκρυ έχει αρχίσει να ανοίγει και ο Οδυσσέας αποφασίζει να αφήσει την οικογένειά του πίσω στην Αµερική και να επιστρέψει στο χωριό του. Η καταβύθιση στα γεγονότα του παρελθόντος και η απρόσµενη συνάντηση µε αγαπηµένα πρόσωπα θα αλλάξουν την πορεία της ζωής του για πάντα…

Ποιος είναι ο Θοδωρής Δεύτος

Ο Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Γιάννενα και σπούδασε Μαθηµατικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών. Υπηρέτησε τη δηµόσια εκπαίδευση για τριάντα χρόνια, έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου (2001-2011) και το 2006 εκλέχτηκε στο Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνοµοσπονδίας Ελλάδος. Από το 2006 εκλέγεται Δηµ. Σύµβουλος στον Δήµο Ιλίου. Πρωτοεµφανίστηκε στα γράµµατα το 2004 και έκτοτε έχουν εκδοθεί έξι βιβλία του: Ο ηπειρωτικός γάµος, Μη ρωτάς γιατί, Σµύρνη, συγγνώµη, Μήπως αγάπησα λάθος πατρίδα;, Τραπεζούντα, το διαµάντι της Ανατολής, Είµαι πολίτισσα, τζάνουµ!

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.