Ράδιο ΕΝΑ: Αφιερωμένη στην ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ η εκπομπή “Βιβλίο και Πολιτισμός”

Η Σοφία Νικολάου
Επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου

Η εκπομπή Βιβλίο και Πολιτισμός που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου κάθε Σάββατο κοντά σας από το ράδιο Ένα στις 10:15 με 12:00 είναι αφιερωμένη στην ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών και πλήρης ποιήσεως στις 21 Ιανουαρίου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και είχε την ευτυχία να έχει νονό το Νίκο Καζαντζάκη. Εκείνος ήταν που το 1956, διαβάζοντας το πρώτο ποίημα της 17χρονης τότε Κατερίνας, την περίφημη «Μοναξιά», έστειλε στον διευθυντή του περιοδικού «Καινούρια Εποχή» τα εξής: «Παρακαλώ, δημοσιεύστε αυτό το ποίημα, το έχει γράψει μια κοπέλα που δεν έχει βγάλει ακόμα το γυμνάσιο. Είναι το ωραιότερο που διάβασα ποτέ!». Σπούδασε στην Αθήνα και στη Γαλλία, καθώς πήρε δίπλωμα μετάφρασης και διερμηνείας (αγγλικών, γαλλικών και ρωσικών) από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Στο μεταξύ, η πρώτη της ποιητική συλλογή, με τίτλο «Λύκοι και Σύννεφα», δημοσιεύτηκε το 1963, ακολουθούμενη μεταξύ άλλων από τα «Ο θρίαμβος της σταθερής απώλειας», «Οι μνηστήρες», «Λυπιού», «Ωραία έρημος η σάρκα» (που εγκαινίασε τη συνεργασία της με τις εκδόσεις Καστανιώτη), «Η ανορεξία της ύπαρξης», καθώς και μία έκδοση των απάντων της με τίτλο «Ποίηση 1963-2011». Ποιήματά της μεταφράστηκαν σε πάνω από δέκα γλώσσες, ενώ η τελευταία της συλλογή ήταν το «Με άλλο βλέμμα» του 2018. Με τον σύντροφό της, Άγγλο φιλόλογο και βιβλιοθηκονόμο Ρόντνεϊ Ρουκ, γνωρίστηκε σε μια ταβέρνα στην Πλάκα το 1963 και ενώ σύμφωνα με μια αφήγηση της ποιήτριας ο γάμος τους προέκυψε σαν από αστείο, οι δυο τους έζησαν μαζί ως το θάνατό του το 2007.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής θα παρουσιάσουμε το βιβλίο της συγγραφέως του μπεστ σέλερ «ο Ιστορικός», τη «Γη της Σκιάς», ένα μεστό γοτθικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο παρόν και στο παρελθόν – και αποκαλύπτει τα σκοτεινά μυστικά της Βουλγαρίας και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.
Μια νεαρή Αμερικανίδα, η Αλεξάνδρα Μπόιντ, ταξιδεύει στη Σόφια της Βουλγαρίας, ελπίζοντας ότι η ζωή στο εξωτερικό θα γιατρέψει τις πληγές που προκάλεσε η απώλεια του αγαπημένου της αδελφού. Λίγο μετά την άφιξή της σε αυτήν την μυστηριώδη πόλη της Ανατολικής Ευρώπης, βοηθά ένα ηλικιωμένο ζευγάρι να μπει σε ένα ταξί και αντιλαμβάνεται, πολύ αργά όμως, ότι κατά λάθος έχει πάρει μία από τις αποσκευές τους. Μέσα στην τσάντα βρίσκει ένα περίτεχνα σκαλισμένο ξύλινο κουτί, που έχει χαραγμένο ένα όνομα: Στόγιαν Λάζαροφ. Ανοίγοντας το καπάκι του, ανακαλύπτει ότι κρύβει μια τεφροδόχο γεμάτη με ανθρώπινες στάχτες. Η Αλεξάνδρα, στην προσπάθειά της να εντοπίσει την οικογένεια και να της επιστρέψει το πολύτιμο αντικείμενο, θα βρεθεί στα χνάρια ενός ταλαντούχου μουσικού, η ζωή του οποίου σφραγίστηκε από την πολιτική καταπίεση. Πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι η αποκάλυψη αυτή κρύβει πολλούς κινδύνους για την ίδια της τη ζωή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.