«Σχέσεις Ζωής- Σταύρος Χρ. Μητσικώστας»: Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Βασιλείας Γιασιράνη- Κυρίτση

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΗΒΗ η βιογραφία της Βασιλείας Γιασιράνη- Κυρίτση για τον Σταύρο Μητσικώστα με τίτλο «Σχέσεις Ζωής».

Η Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία από γονείς Μικρασιάτες. Τελείωσε το Αρχαιολογικό τμήμα του Αριστοτελείου και από το 1975 ως 2007 υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση.

Εξέδωσε τα βιβλία: «Η Σκύρος του χθες και του σήμερα», 1983, «Ιστορίες ζωής και θανάτου στο νεκροταφείο του Βόλου» Α τόμος, 1996, «Ο πηλιορείτης γιατρός Κώστας Στέλλος», 2001, «Το ξεχασμένο μοναστήρι του Αη Ταξιάρχη στην Πάλτση Αργαλαστής», 2002, «Η Πολιτεία των Γερόντων», 2007, «Από τον παππού στον εγγονό», 2011, Τιμήθηκε με Α΄ έπαινο από την Εστία Νέας Σμύρνης, «Ένας τόπος-μια ζωή Βελεστίνο και Σταύρος Καραμπερόπουλος (1880-1949)», 2022,

«Ιστορίες ζωής και θανάτου στο νεκροταφείο του Βόλου», Α-Δ τόμος υπό έκδοση.

Συμμετείχε στη συγγραφή των βιβλίων «Το Μαγικό Βουνό», 1995, «Το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου»,  2007, «Γιατί φοβόμαστε τη γρίπη», 2009, «Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821» , ΚΕΜΙΠΟ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 2021,

«1922-2022 100 χρόνια μνήμες», εκδόσεις ΚΑΡΕΚΛΙΔΗ 2022, «Εκατό χρόνια απο τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022)», Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 2022.

Πήρε μέρος στο Γ΄ , Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄, Ζ΄, Η΄, Θ΄ Διεθνές Συνέδριο του Βελεστίνου,

σε επιστημονικές Ημερίδες του Μουσείου Γεωργικών Εργαλείων Βελεστίνου 2000, της Ι. Μ. Δημητριάδος 2003, της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων 2003, του Βαλκανικού Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας 2003, της Εταιρείας Φωκικών Μελετών 2007, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παρνασίδος 2009.

Αρθρογραφεί σε περιοδικά  της Μαγνησίας, της Φωκίδας και στον τοπικό τύπο.

 

Στο οπισθόφυλλο

«Η βάση όλων είναι να αγαπάς και να πιστεύεις αυτό που κάνεις, γιατί μόνον έτσι μπορείς να πετύχεις κάτι σε όλους τους τομείς. Και στον επιχειρηματικό και στην πολιτική, ακόμη και στον τομέα της αντιπολίτευσης, όπου εκεί ανήκα πάντα. Μπορεί κάποιος να προσφέρει βρισκόμενος στη μειοψηφία ενός Δημοτικού Συμβουλίου, εάν το άτομο δεν είναι μονόχνωτο, αντιδραστικό, χωρίς ευρύτητα πνεύματος, γιατί τότε τον βάζουν στην άκρη…».

Την έννοια εξάλλου της συμπόρευσης για να λυθούν μεγάλα θέματα της πόλης, ο ίδιος την έκανε πράξη, στηρίζοντας με την ψήφο του προτάσεις των δημοτικών αρχών, παρά το γεγονός ότι ήταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. «Όντας στην αντιπολίτευση προχώρησε η υλοποίηση του μεγάλου ονείρου της αναβίωσης της Αργοναυτικής εκστρατείας με όλες τις δράσεις που αυτή προβλέπει. «Ήταν πολλά τα οράματά του για την πόλη του Βόλου. Επιθυμούσε να ολοκληρωθεί το έργο της αναβίωσης της Αργοναυτικής Εκστρατείας, το οποίο άρχισε να προχωρεί δυναμικά η Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση Βόλου για να αναδείξει και να αξιοποιήσει την περιοχή. Σκεπτόταν τη δημιουργία πάρκου των Κενταύρων με αγάλματα των μυθικών ιατρών του Πηλίου. Μεγάλο του όνειρο ήταν η δημιουργία ΤΕΙ στον Βόλο, πρωτοποριακών ειδικοτήτων. Ήθελε τον Βόλο Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2012. Πίστευε στην υποστήριξη των ντόπιων αθλητών για να είναι ο Βόλος πόλη των Ολυμπιονικών». Σχέδια, σχέδια, έκανε πολλά για το μέλλον της πόλης του και είχε το γνωστό σλόγκαν:

«Για έναν ομορφότερο Βόλο, τον έναν «σταυρό» στον Σταύρο.»

Τα κοινά της πόλης ήταν η μεγάλη του αγάπη. Διευκρίνιζε όμως ότι οι μεγαλύτερες αγάπες της ζωής του ήταν τα παιδιά του τα οποία και λάτρευε. Γι’ αυτό έλεγε συχνά: «Για τα παιδιά μας που λατρεύουμε να βλέπουμε την πόλη μας κάθε χρόνο και καλύτερη. Αυτή είναι η καλύτερη κληρονομιά που θα τους αφήσουμε».

ΣΧΕΣΕΙΣ ΖΩΗΣ – ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡ. ΜΗΤΣΙΚΩΣΤΑΣ

(Βιογραφία) της Βασιλείας Γιασιράνη-Κυρίτση

Διάσταση: 18,5χ25,5

Σελίδες: 180

Εξώφυλλο: μαλακό

Έκδοση: Απρίλιος 2024

Εκδόσεις ΗΒΗ

ISBN: 978-618-5790-21-9

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΒΗ – ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΗΛΙΟΣ / Π. ΜΕΛΑ 25β

Τ: 2421076424

email: [email protected]

www.hbhbooks.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.