Σπ. Πετρουλάκης: «Να κάνουμε … σασμό με τον εαυτό μας»

Ο συγγραφέας του βιβλίου, της μεγάλης τηλεοπτικής επιτυχίας, «Σασμός», μιλά στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ»

Το βιβλίο «Σασμός», από τις Εκδόσεις «Μίνωας», εκδόθηκε το 2019 και σήμερα έχει μεταφερθεί στην τηλεόραση, αποτελώντας μια από τις πιο πετυχημένες σειρές της σεζόν. Ο συγγραφέας, Σπύρος Πετρουλάκης, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» για το βιβλίο, την έννοια του σασμού και την τηλεοπτική επιτυχία, σχετικά με την οποία έπεται ενδεχομένως και συνέχεια.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Ένα από τα «παιδιά» σας, τα βιβλία σας, ο «Σασμός» έχει περάσει πλέον στην τηλεοπτική σφαίρα. Πόσο σας έχει ικανοποιήσει το γεγονός αυτό, αλλά και πως θεωρείτε ότι έγινε η μεταφορά;

Από τότε που ήρθε η πρόταση για το σίριαλ ήξερα ότι το βιβλίο δεν μπορεί να μεταφερθεί αυτούσιο στην τηλεόραση και ότι θα αλλάξει. Έτσι, αποφάσισα να μπω στην ομάδα που θα φτιάξει το πρώτο πλάνο του σίριαλ και να απολαύσω όλο αυτό που θα έρθει, όπως και συνέβη. Χαίρομαι πολύ, όχι μόνο γιατί έχει επιτυχία ο Σασμός, αλλά επειδή έχει μάθει όλη η Ελλάδα μια λέξη που μέχρι πρότινος δεν γνώριζε! Μάλιστα, θα αναφέρω ένα αστείο γεγονός που άκουσα στην τηλεόραση, ότι ο κ. Παπανδρέου θα κάνει σασμό με τον κ. Ανδρουλάκη. Προσθέσαμε άλλη μια λέξη στο λεξιλόγιό μας. Το θέμα είναι να κάνουμε σασμό με τον εαυτό μας. Μετά, εφόσον κάνουμε με το εαυτό μας, να προσπαθήσουμε να κάνουμε σασμό με όλα τα στραβά γύρω μας.

Άλλωστε, το βιβλίο δεν μιλάει για … βεντέτα, αλλά για το αντίθετο. Μιλάει για την συμφιλίωση και ουσιαστικό τον σασμό…

Έτσι ακριβώς! Ο στόχος μου ήταν να αναδείξω το καλό. Γίνονται οι βεντέτες, συμβαίνουν τα φονικά, οι αγριότητες και οι απανθρωπιές, αλλά τι γίνεται μετά από όλα αυτά; Τι γίνεται πριν απ’ όλα αυτά για να μην ξεκινήσει το κακό; Αυτό δεν γνώριζε ο κόσμος και ήθελα να το προσφέρω μέσα από το βιβλίο μου. Αυτό το κομμάτι ήθελα να πρεσβεύσω μέσα από τις σελίδες. Ήθελα να πρεσβεύσω το καλό.

 

Μπορεί τα γεγονότα να μην είναι συγκεκριμενοποιημένα «ονομαστικά- πραγματικά», αλλά η κατάσταση, η βεντέτα και ο σασμός στα οποία αναφέρεστε μέσα στο βιβλίο, είναι πραγματικά, έτσι;

Ακριβώς! Η κατάσταση των οικογενειακών θεμάτων, όπως λέμε και στην Κρήτη, είναι υπαρκτή. Αυτά που μεταφέρω στα βιβλία μου συμβαίνουν. Ακόμα και το γεγονός ότι η μάνα μπορεί να συγχωρέσει τον φονιά του παιδιού της, είναι γεγονός που δείχνει το μεγαλείο των ανθρώπων, όχι μόνο αυτών που κάνουν τον σασμό, αλλά και αυτών που δέχονται τον σασμό. Το να δώσεις τα χέρια με κάποιον, είναι σαν συμβόλαιο, και, μάλιστα, πιο ισχυρό από συμβόλαιο. Είναι λόγος τιμής. Αυτός ο δεσμός στη συνέχεια δεν «σπάει», καθώς υπάρχει δέσιμο μεταξύ των ανθρώπων, το λεγόμενο σάξιμο στην Κρήτη, που δεν χαλάει. Δεν υπάρχει ιστορία στην Κρήτη που να έχει χαλάσει, από τη στιγμή που υπήρξε σασμός.

Αναφερθήκατε στο κομμάτι της συνεργασίας, σχετικά με την τηλεοπτική σειρά, στην οποία κιόλας σας είδαμε σε κάποια πλάνα με το λαούτο σας…

Ήταν… απαίτηση του σκηνοθέτη. Αν δεν πραγματοποιήσεις πέρασμα από τη σειρά, όπως ο … Χίτσκοκ, δεν θα κάνεις τίποτα, μου είπε. Ήταν μόνο δύο , τρεις εμφανίσεις και έχω την εντύπωση ότι δεν θα ξαναφανώ. Άλλωστε παίζουν τόσο σπουδαίοι ηθοποιοί, τόσο άξιοι άνθρωποι και είναι συγκλονιστικό αυτό που ζούμε.

Είχατε αγωνία για το αποτέλεσμα της σειράς πριν την έναρξη, και αν ναι, πλέον έχετε αποζημιωθεί, ύστερα από περίπου τρεις μήνες προβολής;

Από την αρχή είχα αγωνία. Στο σπίτι υπήρχε αναστάτωση. Σκεφτόμουν ποιοι θα παίξουν και πώς θα κυλήσουν τα πράγματα. Πιστεύω ότι το επίπεδο των ηθοποιών καθόρισε το αποτέλεσμα. Δεν το λέω φυσικά για να μειώσω άλλους ηθοποιούς που δεν συμμετέχουν στη σειρά, αλλά είναι πολύ σημαντικά τα ονόματα και η τέχνη που έχουν, με την οποία πλαισίωσαν τους ήρωές μου.

Μέχρι πότε είναι προγραμματισμένη η προβολή της σειράς;

Η συμφωνία είναι να προβληθούν 167 με 170 επεισόδια για τη σεζόν που διανύουμε. Βέβαια, υπάρχουν σκέψεις να συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν και μέσα από τον σασμό να δημιουργηθούν νέες ιστορίες και νέοι ήρωες που θα «απογειώσουν» το σίριαλ. Είναι πρώιμες οι συζητήσεις και είναι νωρίς, αλλά σε τόσο κόσμο, πώς να πεις σταματάω τον Σασμό; Υπάρχει πολύ μεγάλη αγάπη, την οποία εισπράττουμε όλοι μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν κατέβηκαν στην Κρήτη οι ηθοποιοί πριν από λίγες μέρες για γυρίσματα, υπήρξε εκατοντάδες κόσμος, όπου καθόταν έξι και επτά ώρες, παρακολουθώντας με υπομονή τα γυρίσματα. Πιστεύω ότι και στα Γιάννενα, όπου κάποια στιγμή θα μεταφερθούν τα γυρίσματα, θα γίνει το ίδιο.

Πάντως, πιστεύω, ότι μέσα από την προβολή της σειράς έμαθαν , όσοι δεν ήξεραν , περισσότερα πράγματα και για εσάς, ως συγγραφέα. Θέλησαν να εμβαθύνουν κάποιοι στο συγγραφικό σας έργο, νομίζω…

Σίγουρα, γιατί η τηλεόραση είναι ένα μέσο που προσελκύει πάρα πολύ κόσμο, τον οποίο κόσμο δεν έχει η ανάγνωση και η λογοτεχνία. Προσωπικά θεωρώ ότι έστω και έναν από τους τηλεθεατές να κερδίσει η λογοτεχνία, για εμάς ως λογοτέχνες ,θα είναι πολύ σημαντικό, καθώς οι Έλληνες δεν διαβάζουμε.

Συνεχίζετε απερίσπαστα τον ρόλο σας, τη συγγραφή. Υπάρχει κάτι συγγραφικά έτοιμο που θα παρουσιαστεί κοντά στον Απρίλιο, καθώς συνήθως εκείνη την περίοδο εκδίδονται τα βιβλία σας;

Εσείς που με γνωρίζετε προσωπικά, ξέρετε ότι δεν σταματάω ποτέ να δουλεύω. Εργάζομαι πάρα πολύ σκληρά σε καθημερινή βάση για να πετύχω πράγματα μέσα από τη δουλειά μου. Το επόμενο βιβλίο είναι έτοιμο και θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο. Βρίσκεται ήδη στον Εκδοτικό Οίκο. Επίσης, έχω ήδη προγραμματίσει το βιβλίο που θα κυκλοφορήσει το 2023.
Πληροφορίες μου, λένε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και συζητήσεις και για άλλα σας βιβλία…
Από την στιγμή που ο Σασμός έχει τόσο μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο τηλεοπτικά, αλλά και το βιβλίο, το γνώρισαν περισσότεροι αναγνώστες, άνθρωποι της τηλεόρασης, του θεάτρου και του κινηματογράφου, οι οποίοι πλησίασαν τα βιβλία μου και τον Εκδοτικό Οίκο για να μάθουν για εμένα, αλλά και για τα γραφόμενά μου. Άρχισαν να «σκαλίζουν» το έργο και έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις. Κάποιες από αυτές «βαδίζουν» σε καλό δρόμο. Ο χρόνος θα δείξει. Έμαθα ότι σε αυτά τα πράγματα θέλει πολύ χρόνο και υπομονή. Έμαθα να έχω κι εγώ υπομονή, που ήμουν ένας άνθρωπος … ανυπόμονος. Επίσης, υπάρχουν έτοιμοι στίχοι και μουσικές , ενώ και η σειρά, έχει καταπληκτικές μουσικές. Μουσική έχει γράψει ο Νίκος Τερζής και στίχους ο Γιάννης Κότσιρας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.