Στον Βόλο K. Μαγγίνας, Αλεξάνδρα Mckay

Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στην «Περισπωμένη»

Δυο ιδιαίτερα αξιόλογοι καλλιτέχνες θα βρίσκονται στην πόλη μας, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στις 10.00 μ.μ στο καφε-χωρο εικαστικής έκφρασης «Περισπωμένη».

Πρόκειται για μια συνεργασία πάνω στη σύγχρονη αμερικάνικη μουσική.
Μια σύγχρονη, ανατρεπτική περιπλάνηση στην μουσική παράδοση του gospel, της folk, του blues και της country.

Η Αλεξανδρα McKay μαζί με τον Κώστα Μαγγίνα ερμηνεύουν με ένα ατμοσφαιρικό, ηλεκτρικό και συνάμα πειραματικό τρόπo, μερικά από τα πιο σημαντικά τραγούδια που πάνω τους στηρίχτηκε όλη η σύγχρονη Αμερικάνικη μουσική…

Κώστας Μαγγίνας

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος. Το 1987 συνεχίζει με υποτροφία τις σπουδές του στο Berklee College of Music στη Βοστώνη.

Από το 1988-1990 υπήρξε μέλος της Brandeis University Jazz Band υπό την διεύθυνση του Ricky Ford. Εμφανίστηκε με γνωστά ονόματα της τζαζ όπως ο Milt Hinton, Ran Blake, Kenny Burrell, Houston Pearson, Charles Davis και με δικά του γκρουπ σε jazz clubs της Βοστωνης.

Το 1991 επεστρεψε στην Ελλάδα, ηχογράφησε πολλές φορές δικές του συνθέσεις για το τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΑ, εμφανίστηκε σε jazz festivals, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο « Σταυροδρόμι της Μεσόγειου » σε συναυλίες στα πλαίσια του οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύσας Θεσσαλονίκης και αλλού.
Συνεργάστηκε και έπαιξε ζωντανά μουσική για χορευτικες ομάδες και συνέθεσε μουσική για θεατρο και για ντοκυμαντέρ της ελληνικής τηλεόρασης.

Έχει περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα και στo εξωτερικο με δικά του σχήματα και με μουσικούς όπως οι Lee Konitz, Dick Griffin, Μark Turner, Trilok Gurtu,Rick Margitza, David Schnitter, Graig Bailey, Sam Newsome, Rob Dixon, Roberto Gatto, Rosario Guliani, Marc Abrams, Alex Foster, Danilo Rea, Larry Vuckovic, Stjepko Gut, Keith Copeland, Jacubu Griffin, Benjamin Henocq, Olivier Gatto, Milcho Leviev, Nicolas Simion κ.α. Έχει ηχογραφήσει τρια προσωπικα CD:
“DIALOGUES” (Ano Kato records ρει 2017).
“SEVEN FOR A SECRET” (Ano Kato records ρει 2022)
“THE CALL” (Ano Kato records ρει 2038, Cue
magginas-mckay
Αλεξάνδρα Mckay

Γεννήθηκε το 1986 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Κρήτη, στη Θεσσαλονίκη και στον Καναδά. Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε μεγάλη αγάπη για τη μουσική και στα 6 της χρόνια ξεκινά η μουσική της εκπαίδευση και καλλιέργεια. Αρχίζει μαθήματα φλογέρας με την Άννα Μαλεκάκη στα Χανιά, ακολουθούν μαθήματα κλασσικής κιθάρας στο Βενιζέλειο Ωδείο με την Μαρία Παπουτσάκη και δύο χρόνια αργότερα μαθήματα πιάνου με την Άννα Μαλεκάκη και τον Νίκο Περάκη, με παράλληλες σπουδές θεωρητικών. Στα 15 φτιάχνει τα πρώτα της συγκροτήματα και πειραματίζεται με το ρεμπέτικο, το έντεχνο ελληνικό τραγούδι, τη soul κουλτούρα, τα ethnic στοιχεία, το ελληνικό και ξένο pop, αλλά κυρίως τις τρείς μεγάλες της αγάπες, τη jazz, τη blues και το rock.
Το 2004 περνάει στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, όπου συνεχίζει τις σπουδές στο πιάνο με την Βίνια Τσόπελα. Παράλληλα, ασχολείται με musical theatre, έρχεται σε επαφή με το κλασσικό τραγούδι, και συμμετέχει στο πρώτο της σχήμα ηλεκτρονικής μουσικής, On The Corner, με εμφανίσεις σε χώρους της Θεσσαλονίκης (Café Americain, Μύλος), της Αλεξανδρούπολης και της Ξάνθης, αλλά και φεστιβάλ (SAMOTHRAKI WORLD MUSIC FESTIVAL ARTECOLOGY).

Την άνοιξη της επόμενης χρονιάς μπαίνει στη funk soul reggae μπάντα Kinky Hats, με την οποία κάνει ζωντανές εμφανίσεις εντός και εκτός Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, παίζει και τραγουδάει στη θεατρική παράσταση «Το Παρτάλι» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Τσάφου και βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, και ξεκινά μαθήματα κλασσικού τραγουδιού με τη Γιούλη Ζέττα.

Το 2006 κυκλοφορεί η πρώτη της δισκογραφική συνεργασία με τους Vello Leaf. Η συμμετοχή της στο άλμπουμ Morning Star με shoegaze και dream pop χαρακτήρα θα αποτελέσει και την αφορμή για συνεργασία με την εταιρεία The Sound Of Everything και αργότερα τον V-Sag, αφού το τραγούδι One Last Tear συμπεριληφθεί στις συλλογές Silent Wonder του Δημήτρη Παπασπυρόπουλου (SONY-BMG) και στο soundtrack της ταινίας Alter Ego. Εκείνη την περίοδο βρίσκεται μουσικά με τους Κώστα Μαυρουδή (SKIM THE CREAM) και Γιάννη Σίμου, και μαζί φτιάχνουν τους SoulMover. Παίζουν εντός και εκτός Θεσσαλονίκης jazz pop μουσική και στα τέλη του 2007 ηχογραφούν ΕΡ με γνωστά κομμάτια διασκευασμένα με το χαρακτηριστικό τους ύφος.

Το Σεπτέμβριο του 2008 κυκλοφορεί ο δίσκος Feather του V-sag στον οποίο τραγουδάει το ομώνυμο κομμάτι που χαίρει μεγάλης επιτυχίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και τα Out Of The Ashes, Smile, και I Totally Miss You.

Το 2009 κυκλοφορεί η δεύτερη δισκογραφική συνεργασία της με τους Vello Leaf και το άλμπουμ Tonight I’m Leaving… Συνεργάζεται ξανά με τον Κώστα Μαυρουδή στον προσωπικό του δίσκο με rock, hard rock, και blues ύφος, Skim The Cream II, γράφοντας στίχους και μελωδίες και τραγουδώντας. Το χειμώνα της ίδιας χρονιάς φτιάχνει μαζί με τον κιθαρίστα Τάσο Τριανταφύλλου τους Basement High, που μέχρι και σήμερα αποτελούν το βασικό σχήμα της.

Το 2010 κυκλοφορεί ο δίσκος Simple του Dimi Phaze στον οποίο συμμετέχει. Τραγουδάει το ομώνυμο κομμάτι καθώς και τα Lovesong, Dance With Somebody και Biting Back για τα οποία γράφει και στίχους. Ταυτόχρονα, οι Basement High με ακουστικό μπλούζ ροκ ύφος παίζουν στη Θεσσαλονίκη σε μπαρ, μουσικές σκηνές και συναυλιακούς χώρους. Παράλληλα με το τραγούδι παίζει κιθάρα, μαντολίνο, φλογέρα και κρουστά και γράφει στίχους και μουσική για τα τραγούδια των Basement High.

Από τo 2011 παίζει και με το οκταμελές σχήμα Radiodaze με τους Βασίλη Παπαδόπουλο (ΚΟΝΑΝ, All The Young Dudes), Νίκο Ντουνούση (Nick & The Backbone, Blues Wire), Πέτρο Σπυριδέλη (Rubicon, Rock Story (ΚΘΒΕ)) και άλλους. To ίδιο έτος κυκλοφορεί ο πρώτος και ομώνυμος δίσκος των Return To Litany στον οποίο συμμετέχει με δύο κομμάτια (Soft Rolling, Get Over It).

Το χειμώνα του 2012 οι Basement High ξεκίνησαν να ηχογραφούν τον πρώτο τους δίσκο, έχοντας ήδη έτοιμο υλικό για ένα δεύτερο album.

Τα τελευταία 9 χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη και έχει μοιραστεί τη σκηνή με επιφανή μουσικά σχήματα και σολίστες όπως οι Blues Wire, ο Νίκος Ντουνούσης, ο Κώστας Αναστασιάδης, ο Μιχάλης Καπηλίδης, ο Γρηγόρης Σημαδόπουλος, ο Oleg Chaly, οι Full Houze, ο Γιώργος Σερεμέτης, ο Σταύρος Ρωσσόπουλος, o Georges Perin, και άλλοι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.