Συμμετοχή 180 χορευτών από τμήματα ενηλίκων εκπαιδευομένων του Λ.Ε.Β.

Με τη συνεργασία της ΕΚΠΟΛ. Eνθουσίασε η παράσταση παραδοσιακών χορών

Με αφορμή το κλείσιμο της τρέχουσας εκπαιδευτικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, ενώπιον πλήθους κόσμου, την περασμένη Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019, στο ανοικτό θέατρο Ν. Ιωνίας η μουσικοχορευτική παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με τη συμμετοχή των ομάδων εκπαιδευομένων ενηλίκων.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «η παράσταση «Όταν αρχίζει ο χορός τη σταματώ τη σκέψη, μιλεί η καρδιά με το ρυθμό κι εκεί δεν έχει θέση», που οργανώθηκε από το ΛΕΒ με τη συνεργασία της ΕΚΠΟΛ- Περιφέρειας Θεσσαλίας ήταν αφιερωμένη σε όλους εκείνους, που χρόνια τώρα, ξεπερνώντας το συνολικό αριθμό των 350 ατόμων (άνδρες και γυναίκες) στήνουν το δικό τους κυκλωτικό χορό με υψηλή διάθεση υπό την εμψύχωση των ακούραστων δασκάλων τους.
Είναι γνωστό ότι, «από τη δεκαετία του 1980, η τάση «επιστροφή στις ρίζες» ανέπτυξε μια δράση, η οποία ακόμη εξελίσσεται», όπως ανέφερε προλογίζοντας την εκδήλωση η έφορος χορού, Άννα Κουτσελίνη. Τα αστικά κέντρα μεγεθύνθηκαν σε βάρος αγροτικών περιοχών και οι πληθυσμιακές ομάδες που μετακινήθηκαν, ένιωσαν την ιδιαίτερη ανάγκη διατήρησης του αισθήματος καταγωγής. Μια νέα δραστηριότητα άνθισε και δεκάδες χορευτικές ομάδες παραδοσιακών χορών άρχισαν να λειτουργούν «βάζοντας στο χορό» συλλόγους, δήμους, σχολεία και διάφορους φορείς (κρατικούς και ιδιωτικούς) ακόμη και την ίδια την Εκκλησία. Ο χορός που αποστασιοποιήθηκε από τον φυσικό του χώρο, το πανηγύρι, το γλέντι και τα έθιμα βρήκε τη θέση του σε αίθουσες διδασκαλίας. Έγινε μάθημα σε καθορισμένο ωράριο και παράσταση σε σκηνή. Έτσι, όλα άλλαξαν και όσα για την παραδοσιακή κοινωνία φαίνονταν αδιανόητα έγιναν αυτονόητα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, άγνωστοι μεταξύ τους με διαφορετικές καταγωγές πιάστηκαν στον κύκλο και μαθαίνουν βήματα δύσκολα με μουσικές πρωτάκουστες. Για τους μελετητές, ο χορός στερήθηκε το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, της σεμνότητας και της ιδιαιτερότητας αλλά κέρδισε στην καρδιά των Ελλήνων την πρώτη θέση. Αυτό ακριβώς, απέδειξε περίτρανα και η προχθεσινή εκδήλωση που γέμισε τις καρδιές των συμμετεχόντων χορευτών χαρά και συγκίνηση, ιδιαίτερα όταν ενδύθηκαν για πρώτη φορά τις παραδοσιακές φορεσιές. Η ικανοποίηση ήταν έκδηλη και πριν αλλά, κυρίως, μετά το τέλος της εκδήλωσης, όταν γοητευμένοι από το αποτέλεσμα έγιναν όλοι μια μεγάλη αγκαλιά. Έκδηλη ήταν και η χαρά του διοικητικού συμβουλίου του ΛΕΒ, όπως δήλωσε στο τέλος της εκδήλωσης η πρόεδρος Μαρία Σπανού, επειδή όπως είπε, δικαιώθηκαν για την απόφασή τους, να δώσουν με την ανοικτή αυτή εκδήλωση βήμα στο χορό -για πρώτη φορά- σε όλους εκείνους τους εκπαιδευομένους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της εκδήλωσης και των οποίων η δράση περιορίζεται εντός της αιθούσης χορού.
Συμμετείχαν τα τμήματα των ενηλίκων μαζί και του Περιφερειακού Τμήματος Χορού Αλμυρού του ΛΕΒ υπό την εποπτεία των δασκάλων χορού, Θανάση Μπέα και Φώτη Σκαμαγκούλη. Το πρόγραμμα περιελάμβανε χορούς και τραγούδια από τις περιοχές: Πήλιο, Κυκλάδες, Μακεδονία, Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Σέρρες, Βλάχικα Σερρών και Βλάστη Κοζάνης, που αποδόθηκαν με δεξιοτεχνία από τους μετέχοντες πολυάριθμους χορευτές (180 άτομα).
Συντελεστές της εκδήλωσης ήταν η Εφορεία Χορού με επικεφαλής την Άννα Κουτσελίνη και τις Βασιλική Τράκη, Τσιμπούκη Μάρω, Νικολέττα Σερπιώτου, Όλγα Παπαζήση, Ρούλα Καπράλου και για την ενδυματολογική επιμέλεια η Εφορεία Ιματιοθήκης με επικεφαλής την Άσπα Καπουρνιώτη και τις Κατερίνα Δουλκέρογλου, Άννα Κουτσελίνη, Βασιλική Τράκη, Ελένη Τόπα, Τέση Άνθη και με σημαντική υποστήριξη από εθελόντριες, μέλη του ΛΕΒ και της χορευτικής ομάδας, που πρόθυμα συνέβαλαν.
Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η Αρετή Κατσαγεωργίου, χορεύτρια του ΛΕΒ. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ κ. Βασίλης Χατζόπουλος, τονίζοντας τη συνεπή και αδιάλειπτη συνεισφορά του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου στον τοπικό πολιτισμό της περιοχής μας, επί 99 χρόνια και την πρόθυμη συμπαράσταση της ΕΚΠΟΛ και της Περιφέρειας γενικά προς το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο του. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι τοπικών φορέων –συλλόγων και η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Η είσοδος για το κοινό ήταν ελεύθερη».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.