ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

Συναυλία του διακεκριμένου πιανίστα και πανεπιστημιακού καθηγητή
Λάμπη Βασιλειάδη, με έργα Bach, Gluck, Liszt, Medtner, Schumann, Scriabin
Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 και ώρα: 20:00, με είσοδο 3 ευρώ . Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Συναυλιών Ωδείου ‘‘Franz Liszt’’ (Βασσάνη 128 & Σολωμού) με την καλλιτεχνική Διεύθυνση να ανήκει στην κα Άννα Βογιατζή – Οικονόμου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ
C. W. von Gluck
“Melody” from Orfeo ed Euridice
(μεταγραφή: Giovanni Sgambati)
A. Scriabin
Sonata No. 5 Op. 53
N. Medtner
Sonata Reminiscenza, in A minor, Op. 38 No. 1
———————Διάλειμμα——————-
R. Schumann
Sonata No. 2 Op. 22
I. So rasch wie möglich (“As quickly as possible”)
II. Andantino. Gegtragen (“Stately/solemn”)
III. Scherzo. Sehr rasch und markiert (“Very quickly and marked”)
IV. Rondo. Presto – Prestissimo. Quasi Cadenza
J. S. Bach
Concerto in D minor (after Alessandro Marcello’s Concerto for Oboe and Strings in D minor), BWV 974
Ι. Andante spiccato, ΙΙ. Adagio, ΙΙΙ. Presto.
F. Liszt
Fantasy & Fugue on the theme B-A-C-H (S 529)
——————————-
Σημειώσεις
Το πρόγραμμα της συναυλίας αρθρώνεται σε τέσσερα μέρη τα οποία αντιστοιχούν στα τέσσερα στάδια της ανθρώπινης μοίρας. Αν ακολουθήσουμε αυτό το σχήμα, στο πρώτο στάδιο αντιστοιχεί η αντιπαράθεση με το δραματικό στοιχείο (Σκριάμπιν), στο δεύτερο στάδιο η τρυφερή και μελαγχολική διάθεση στις αναμνήσεις του Μέντνερ συμβολίζει το «τραύμα», ενώ το τρίτο στάδιο που αποτελεί τη διέξοδο από μια οδυνηρή εμπειρία θα περιγράψουν οι νότες του Σούμαν στα πρόθυρα σχιζοφρένειας. Τέλος, ο Μπαχ με το δυο του πρόσωπα, το λυρικό, όπως στο κοντσέρτο για όμποε, και το τραγικό όπως το ερμηνεύει ο Λιστ σ’ ένα παιχνίδι να ανιχνεύσει τις νότες στα γράμματα του ονόματος του μεγάλου συνθέτη, κλείνει αυτό το κυκλωτικό, μουσικό ταξίδι στο αδιερεύνητο τοπίο της ανθρώπινης ψυχής.
Λάμπης Βασιλειάδης
Λάμπης Βασιλειάδης
Ο καβαλιώτης πιανίστας Λάμπης Βασιλειάδης έκανε μουσικές σπουδές στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Αγγλία και την Αμερική (Musikhochschule Hannover, Musikhochschule Trossingen, University of Cincinnati) και είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Φιλοσοφία. Στη διάρκεια των σπουδών του στο εξωτερικό είχε την αγαθή τύχη να μαθητεύσει δίπλα σε εξαιρετικούς δασκάλους και διακεκριμένες προσωπικότητες της πιανιστικής τέχνης, όπως η Υaltah Μenuhin, o Viktor Merzhanov, ο Jerome Rose και ο James Tocco. Στη μακρά αυτή περίοδο της μαθητείας του, ακολούθησε πιστά την ερμηνευτική κατεύθυνση του V. Merzhanov την οποία υποστήριξαν με ζέση τόσο ο James Tocco, μαθητής ο ίδιος του Claudio Arrau, όσο και η Yaltah Menuhin, μαθήτρια του C. Friedberg (μαθητή του Brahms).
Ο Λάμπης Βασιλειάδης εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati στις ΗΠΑ, ως βοηθός καθηγητή στο studio του James Tocco, συμμετείχε ως μέλος της επιτροπής διεθνών μουσικών διαγωνισμών του OMTA (Ohio Music Teachers Association) του Διεθνούς Μουσικού Διαγωνισμού της ΔΕΘ Θεσσαλονίκης, του Διαγωνισμού για τα βραβεία D. Price στο Mannes College of Music, στη Νέα Υόρκη, του διαγωνισμού “E. Gilels” στην Ουκρανία, του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου της Ταϊλάνδης. Έλαβε μέρος ως προσκεκλημένος καθηγητής σε σεμινάρια και συναυλίες των Πανεπιστημίων του Bowling Green, Toledo, William and Mary Virginia, του Boston University, Fairbanks Alaska, Lincoln Nebraska, του Πανεπιστημίου του Wroclaw στην Πολωνία, της Μουσικής Ακαδημίας της Οδησσού, στην Ουκρανία και της Μουσικής Ακαδημίας του Vilnius, στη Λιθουανία του Conservatorio de Musica da Mancha στην Ισπανία και του Mahidol University στην Ταϊλάνδη.
Εκπροσώπησε την Ελλάδα -ως μοναδική ελληνική συμμετοχή- σε πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς (Ιταλία, Γερμανία, Σκωτία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Νότια Αφρική, ΗΠΑ) αποσπώντας 11 διακρίσεις (World Piano Competition, Rovere d’Oro, Masterplayers Lugano, Hochschulpreis Trossingen κ.α) βραβεία που του έδωσαν την ευκαιρία για πετυχημένες εμφανίσεις στην Ευρώπη και στην Αμερική.
Το έντονο προσωπικό στιλ και η δεξιοτεχνία του συχνά εκθειάζονται από τις κριτικές: ο Jeremy Siepmman στο BBC Music Magazine απονέμει τέσσερα άστρα σε ηχογράφηση του Έλληνα πιανίστα, ενώ στην Νέα Υόρκη ο Charles Timbrell προτρέπει τους αναγνώστες του Fanfare Music Magazine, «να προμηθευτούν το Καρναβάλι του Schumann, με ερμηνευτή τον Λάμπη Βασιλειάδη, ακόμα και αν διαθέτουν 20 ηχογραφήσεις από το ίδιο έργο» Το περιοδικό Listener αναφέρεται με δισέλιδο αφιέρωμα στον κύκλο ηχογραφήσεων της Koch, ενώ το American Record Guide θεωρεί «ότι η πρώτη ηχογράφηση έργων του Alan Sapp, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ηχογραφήσεις του 2001». Το περιοδικό Gramophone συμπεριλαμβάνει την ηχογράφηση του με έργα Brahms «ανάμεσα στις 30 καλύτερες ηχογραφήσεις Brahms στον 20ου αιώνα» .
Έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες (Φιλαρμονική της Πράγας, Φιλαρμονική της Σουδετίας, Πολωνία, Radio Philharmonic Prague, London Philharmonic, Fairbanks Symphony USA, Kammerorchester Tübingen, Kammerphilarmonie Prague, Τhailand Philharmonic, Συμφωνικές Νέων Αμβούργου και Μονάχου, Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κύπρου), έχει περί τις 400 εμφανίσεις ως σολίστ και πιανίστας μουσικής δωματίου, έχει παίξει στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, ενώ έχει ηχογραφήσει δέκα οκτώ (18) δίσκους CD, που κυκλοφορούν από την εταιρία KOCH International, την Aardvark Media (USA), AMP recordings, AMICME CLASSICAL και Hellenic Classical. Οι ηχογραφήσεις περιλαμβάνουν έργα των Beethoven, Sapp, Scriabin, Poulenc, Szymanowski, Bartoκ, Chopin, Liszt, Tchaikovsky, Brahms, Schumann, Δραγατάκη, καθώς και έργα Μουσικής Δωματίου με το Ιόνιο Κουαρτέτο Πιάνου.
Από το Οκτώβριο του 2002 διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Είναι σήμερα τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στην Κέρκυρα. Διετέλεσε υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Θερινής Ακαδημίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής της Ξάνθης, καθώς και στις «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Brache» στο Schleswig Holstein της Γερμανίας.
Ως διευθυντής του Μεταπτυχιακού Τμήματος της Σχολής Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου καθοδηγεί με αφοσίωση τους φοιτητές του στους δαιδάλους της τέχνης και μοιράζεται μαζί τους τη χαρά τους για τις διεθνείς διακρίσεις τους.
Τα τελευταία χρόνια, εμβαθύνοντας στο ρομαντικό ρεπερτόριο και επιχειρώντας πρωτοποριακές αναγνώσεις και ερμηνείες σε κλασικά έργα, ο Λάμπης Βασιλειάδης συνεργάζεται στενά με τους αναγνωρισμένους καλλιτέχνες Hideyo Harada και Claudio Curro Dossi συνεχίζοντας έτσι τη μουσική παράδοση της Ρωσικής Σχολής του Viktor Karpovich Merzhanov και Samuel Feinberg