Συναυλία- αφιέρωμα στον «κλασικό» Μάνο Χατζιδάκι από το Μουσικό Σχολείο Βόλου

Το Μουσικό Σχολείο Βόλου διοργανώνει το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 και ώρα  7.30 μμ μια συναυλία – αφιέρωμα στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι  με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τότε που ο συνθέτης πήρε το δρόμο για τις γειτονιές των αγγέλων και άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον  ελληνικό μουσικό χώρο. Υπεύθυνη για την οργάνωση είναι η καθηγήτρια πιάνου του Μουσικού Σχολείου Βόλου Ειρήνη Κουτσαυλή.

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει έργα του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη, ποιητή, τραγουδοποιού, μαέστρου και πιανίστα. Θεωρείται ότι ο Χατζιδάκις ήταν εκείνος  που μεταπολεμικά με το θεωρητικό και συγγραφικό του έργο συνέδεσε τη λόγια μουσική με τη λαϊκή παράδοση καθώς ήταν επίσης ο πρώτος που αντιμετώπιζε την παράδοση έξω από το ηθογραφικό πλαίσιο, σε όλη της την έκταση, με τα απορριπτέα για την εποχή του λαϊκά στοιχεία, εντάσσοντάς τα σε ένα νέο μουσικό κράμα. Άλλωστε  όπως έλεγε ο ίδιος: «Η μουσική χρειάζεται τρία πράγματα: τέχνη, τεχνική και βιώματα. Χωρίς αυτά δεν γίνεται να γράψεις μουσική». Πολλά από τα έργα του αναγνωρίζονται σήμερα ως «κλασικά».

 

Το αφιέρωμα διαρθρώνεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος θα ακουστούν έργα από τρεις πιανιστικές συλλογές του, «Για μια μικρή λευκή αχοιβάδα», «Ιονική σουίτα» και «Έξι λαϊκές ζωγραφιές» από τους μαθητές των τάξεων πιάνου Γιώργου Γιόρτσιου, Ειρήνης Κουτσαυλή, Ελένης Λεφάκη, Δέσποινας Λουκίδου και Ηλία Στασινού.

Στο δεύτερο μέρος η Χορωδία Ελληνικής Μουσικής του σχολείου θα ερμηνεύσει χορωδιακά τραγούδια από την «Εποχή της Μελισσάνθης», τη «Λυσιστράτη» και την «Οδό Ονείρων» σε διδασκαλία της Σέβης Μαζέρα και της Ειρήνης Κουτσαυλή.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συναυλιών του σχολείου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.