Συνεχίζονται τα δια ζώσης μαθήματα για την επιστήμη της λαογραφίας

Από περυσινή εκδήλωση
Με θέμα: «Σύγχρονοι Ορίζοντες των Λαογραφικών Σπουδών

Το περασμένο Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, άρχισαν τα δια ζώσης μαθήματα για το Β΄ εξάμηνο του 2018-19, στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιείται από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας του Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη Διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος» με την συνεργασία του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας της Σχολής Κλασσικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς και του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Όπως ανακοινώθηκε, «το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, από 12.00 έως 14.00, στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, και πάλι η Μαρία Γκασούκα, Καθηγήτρια Λαογραφίας και Φύλου του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα:

«Λαϊκός πολιτισμός και φύλο. Οι αναπαραστάσεις των γυναικών στη λαϊκή παραμυθολογία».

Η κυρία Γκασούκα θα συνεχίσει και το επόμενο μάθημα (14.00 έως 16.00) αντί της Δρ Ξανθίππης Φουλίδη, Μεταδιδακτορικής ερευνήτριας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα: «Εισαγωγή στη Ψηφιακή Εθνογραφία».

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας, και για τα επόμενα πέντε εξάμηνα συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν το πρόγραμμα: «Εισαγωγή στην Επιστήμη του Λαϊκού Πολιτισμού» στο πλαίσιο τριετούς κύκλου σπουδών.

Όσοι ήδη ολοκλήρωσαν το Α’ εξάμηνο με τίτλο «Εισαγωγή στη Λαογραφία» (Εαρινό 2017-18) μπορούν να συνεχίσουν στο Β εξάμηνο με το μάθημα «Σύγχρονοι Ορίζοντες των Λαογραφικών Σπουδών [Φύλο, Διαδίκτυο, Σχολείο]», (Χειμερινό 2018-19). Όσοι δεν πρόλαβαν το προηγούμενο εξάμηνο και θέλουν να ακολουθήσουν το τριετές πρόγραμμα μπορούν να γραφούν στο Α’ εξάμηνο που θα λειτουργήσει ξανά και στο Χειμερινό εξάμηνο. Έτσι σε κάθε εξάμηνο θα προσφέρεται και το προηγούμενο ώστε κάποιοι να μπορούν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με το Β εξάμηνο σπουδών (Χειμερινό 2018-19) από την αρχή του Οκτωβρίου του 2018. Ο τίτλος της διδακτικής ενότητας είναι «Σύγχρονοι Ορίζοντες των Λαογραφικών Σπουδών [Φύλο, Διαδίκτυο, Σχολείο]», με επιστημονική υπεύθυνη της Καθηγήτρια Λαογραφίας & Φύλου του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Μαρία Γκασούκα.

Συνεπώς από τον Οκτώβριο του 2018 λειτουργούν δυο μαθήματα στο ίδιο εξάμηνο (Χειμερινό 2018-19) «Εισαγωγή στη Λαογραφία» (εξ αποστάσεως) και Σύγχρονοι Ορίζοντες των Λαογραφικών Σπουδών [Φύλο, Διαδίκτυο, Σχολείο] (εξ αποστάσεως και δια ζώσης συνεδρίες).

Σκοπός του συγκεκριμένου καινοτόμου προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί με το μεικτό μοντέλο μάθησης (blended learning) είναι να επιμορφώσει τις/τους συμμετέχουσες/ντες σε πεδία του λαϊκού πολιτισμού, αλλά να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η επιστήμη της Λαογραφίας δεν είναι μια στατική επιστήμη, αλλά συνεχώς εξελισσόμενη, που καταγράφει και ερμηνεύει τις νέες όψεις και εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και της λαϊκής δημιουργίας.

Με μεγάλη επίσης επιτυχία και μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, συνεχίζεται και το νέο πρόγραμμα «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των Νέων Τεχνολογιών & του Διαδικτύου», που ξεκίνησε για το Χειμερινό εξάμηνο 2018-2019, στις αρχές Οκτωβρίου 2018 και θα ολοκληρωθεί το Εαρινό Εξάμηνο στα τέλη Ιουνίου 2019. Οι ενδεικτικές διδακτικές ενότητες που θα παρακολουθήσουν οι σπουδαστές/τριες είναι : 1) Εισαγωγή στην εθνογραφία, 2) Ψηφιακή εθνογραφία, 3) Βασικές αρχές αρχειακής εθνογραφίας, 4) Η συνέντευξη ως εργαλείο εθνογραφικής έρευνας 5) Ψηφιακή αφήγηση και συλλογική μνήμη, 6) Εργαστήριο ψηφιοποίησης και διαχείρισης τεκμηρίων και πηγών, 7) Εργαλεία Κοινωνικής Δικτύωσης και συλλογική μνήμη.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα προσπαθήσει να προσεγγίσει την αρχειακή εθνογραφία επιχειρώντας ένα διεπιστημονικό διάλογο στα αντικείμενα της Ιστορίας, της Λαογραφίας και της Ανθρωπολογίας. Παράλληλα θα διερευνήσει τις σχέσεις αυτών των επιστημών με την αρχειακή εθνογραφία, καθώς και τη σχέση της τεχνολογίας με τις διαφορετικές ψηφιακές αναγνώσεις που μπορεί να προσφέρει. Το πεδίο εφαρμογής της αρχειακής εθνογραφίας θα αποτελέσουν τα αρχεία των «Πηλιορειτών Εν Αιγύπτω», σημαντικά αρχεία με δυνατότητες πολλαπλών αναγνώσεων.

Οι εκπαιδευόμενοι/ες εκτός του υλικού που θα μελετήσουν ανά δεκαπενθήμερο από την πλατφόρμα στα δύο εξάμηνα του προγράμματος, θα πρέπει να ολοκληρώσουν στο τέλος του προγράμματος: α) μια σύντομη εθνογραφία συνοδευόμενη από αντίστοιχο αρχειακό υλικό για μια οικογένεια ή ένα πρόσωπο ή μια ομάδα ανθρώπων με θέμα τους Πηλιορείτες Αιγυπτιώτες μέσα από αρχειακό υλικό το οποίο θα πρέπει να αναζητήσουν στην περιοχή του Πηλίου και β) μια ψηφιακή αφήγηση (διάρκειας 5 λεπτών).

Για να ανταποκριθούν οι συμμετέχοντες/ουσες στο πρόγραμμα και ειδικότερα στα τελικά παραδοτέα, θα πρέπει να παρακολουθήσουν δια ζώσης στο β’ εξάμηνο (Εαρινό Εξάμηνο 2018-19) υποχρεωτικά εργαστήρια.

Οι παραπάνω κατηγορίες συμμετεχόντων/σων θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα επιτόπιας έρευνας σε αρχεία που αφορούν τους Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω στο Πήλιο ή στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας ή σε άλλη περιοχή, ή σε αρχεία που τους ανήκουν (ιδιόκτητα ή συγγενών) ή αρχεία που θα τους υποδειχθούν ώστε να ερευνηθούν ή σε αρχεία που θα αναζητήσουν οι ίδιοι/ες για έρευνα από δημόσιες υπηρεσίες και ιδιώτες (Γ.Α.Κ., Βιβλιοθήκες, Συλλόγους, Ενώσεις, Διαδίκτυο, ΕΛΙΑ, Ιδιώτες συλλέκτες, κ.ά.) και επίσης να έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης εργαστηρίων (εργαστήριο ψηφιακής αφήγησης) στο Βόλο ή υπό προϋποθέσεις εξ αποστάσεως.

Το επόμενο δια ζώσης μάθημα θα γίνει από τον Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρη, Μεταδιδακτορικό Ερευνητή του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και Διδάσκοντα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στον ίδιο χώρο, το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018.

Θέμα: «Αιγυπτιώτης Ελληνισμός και ευεργετισμός: Οι Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω»

Η επιτυχής ολοκλήρωση κάθε εξαμηνιαίου μαθήματος οδηγεί σε χορήγηση βεβαίωσης του συγκεκριμένου μαθήματος, ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση όλων των εξαμηνιαίων μαθημάτων οδηγεί σε πιστοποιητικό παρακολούθησης του τριετούς προγράμματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.