Τα «Μουσικά Σύνολα» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε αφιέρωμα για τον Άλκη Αλκαίο

Ιδιαίτερη τιμή για τα Μουσικά Σύνολα ΠΘ, η δισέλιδη αναφορά στο cd “Φέρε μαζί σου χρόνο» σε παραγωγή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο ένθετο αφιέρωμα για τον στιχουργό Άλκη Αλκαίο με τίτλο «Άσε άλυτο το γρίφο», που συμπεριέλαβε στο τεύχος του Σαββάτου 20/2 η «Εφημερίδα των Συντακτών», σε επιμέλεια του δημοσιογράφου Παναγιώτη Χαραλαμπάκη. Tο cd αφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο «Φέρε μαζί σου χρόνο», διατίθεται από το βιβλιοπωλείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (bookshop.uth.gr ) και από το βιβλιοπωλείο Ιανός.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο που συμπεριλαμβάνεται στο ένθετο, το οποίο αποτελείται από το εισαγωγικό σημείωμα του Θάνου Μικρούτσικου στο εσώφυλλο του cd και τις συνεντεύξεις των μουσικών Μαρίας Θωίδου(υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων ΠΘ) και Μανόλη Ανδρουλιδάκη (ενορχηστρωτή και κιθαρίστα του cd) στις σελίδες 73,74,76.
«Φέρε μαζί σου χρόνο», 2017
ΘΑΝΌΣ ΜΊΚΡΌΥΤΣΊΚΌΣ: «Ο Άλκης Αλκαίος ήταν ποιητής που υποδυόταν τον στιχουργό. Ήταν το άλλο μου μισό στο τραγούδι και όταν έφυγε με την πιρόγα του για “τα μαύρα της Στυγός νερά”, έμεινα προς στιγμήν ναυαγός αλλά κρατούσα βαθιά φυλαγμένα εντός μου τα πολύτιμά του.
Συγκινήθηκα πολύ ακούγοντας νέα παιδιά να εκφέρουν τους στίχους του και να μεταδίδουν τις εικόνες που έπλασε, τα σύμβολα και τους γρίφους του με καλλιτεχνικά άρτιο τρόπο, κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγηση της Μαρίας Θωίδου και τη σπουδαία συνοδεία του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.
Μπράβο σε όλους σας για το ήθος και το ταλέντο σας».
● Εισαγωγικό σημείωμα του δίσκου «Φέρε μαζί σου χρόνο», 2017
Μαρία Θωίδου: «Ο Θάνος Μικρούτσικος στόλισε το cd μας με το παραπάνω ευγενικό σημείωμα, με συναίσθημα αγάπης και υποστήριξης. Τα Μουσικά Σύνολα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν στο παρελθόν, παίζοντας σε μια συναυλία του στον Βόλο και γνωρίζοντας από κοντά το ερμηνευτικό πάθος και την αμεσότητα της προσωπικότητάς του. Κρίμα που τα καινούργια μέλη δεν θα έχουν αυτή την ευκαιρία.
Όλα ταίριαξαν να είναι ακριβής ποιότητας σ’ αυτό το cd.
Πραγματικά σπουδαία και η δουλειά του συνεργάτη μου Μανόλη Ανδρουλιδάκη, στην ενορχήστρωση αλλά και στην ερμηνεία της κιθάρας. Φτιάξαμε μαζί ένα όχημα πρωτότυπο να κουβαλήσει ξανά τα πολύτιμα λόγια, τους δυνατούς στίχους, την πολύπλοκη απλότητα του μοναδικού Άλκη Αλκαίου.
Με τις φωνές νέων ανθρώπων, ψυχών φρέσκων, με την επιθυμία να μεταφέρουν το παλιό και βιωμένο μέσα από το καινούργιο και αβίωτο ακόμα, οι στίχοι ξαναέλαμψαν με καινούργια χρώματα στα χείλη τους.
Ευχαριστώ όλα αυτά τα νέα παιδιά, φοιτήτριες και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συμμετείχαν ολόψυχα με αληθινό μεράκι και συλλογικό αίσθημα σεβασμού για τα τραγούδια. Ευχαριστώ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που υποστήριξε πρακτικά όλο αυτό το εγχείρημα μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του θεσμού των Μουσικών Συνόλων.
Πολύτιμη προσφορά στις καινούργιες προσεγγίσεις μας υπήρξε η φωνή του Σωκράτη Μάλαμα στο πολυαγαπημένο τραγούδι σε μουσική του Νότη Μαυρουδή “Πρωινό τσιγάρο”. Με τη συμμετοχή του μέσα από μια εξαιρετική ερμηνεία, έδωσε την ευκαιρία στους νέους συμμετέχοντες να πλουτίσουν την έμπνευσή τους.
Με τις φωνές νέων ανθρώπων, ψυχών φρέσκων, με την επιθυμία να μεταφέρουν το παλιό και βιωμένο μέσα από το καινούργιο και αβίωτο ακόμα, οι στίχοι ξαναέλαμψαν με καινούργια χρώματα στα χείλη τους
Εδώ θα ήθελα να αναφέρω πως επιλέχθηκαν τραγούδια εκλεκτών Ελλήνων συνθετών σε στίχους του ποιητή: Νότης Μαυρουδής, Θάνος Μικρούτσικος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σωκράτης Μάλαμας, Μίλτος Πασχαλίδης, Μπάμπης Στόκας, Νίκος Ζούδιαρης. Τέλος, χαιρόμαστε που συμπεριλαμβάνουμε στους συνθέτες τον αγαπημένο τραγουδοποιό Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που έφυγε πρόσφατα και ξαφνικά χωρίς να προλάβουμε να τον γνωρίσουμε από κοντά. Η έκδοση περιλαμβάνει και το τραγούδι του αείμνηστου Νίκου Παπάζογλου σε στίχους Λάζαρου Ανδρέου “Εγώ δεν είμαι ποιητής”, αφιερωμένο από μας στον Άλκη Αλκαίο. Γιατί ο Αλκαίος κατάφερε από ποιητής να μετουσιωθεί σε στιχάκι στα χείλη μας.
Η έκδοση είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και περιέχει ένα καλαίσθητο έντυπο με τους στίχους του Άλκη Αλκαίου, ανάμεσα σε καλλιτεχνικές φωτογραφίες του Νικόλα Χρυσού, από την εμφάνισή μας στο Αρχοντικό της Αξιοθέας στη Λευκωσία, στο πλαίσιο του πολιτιστικού καλοκαιριού του Πανεπιστημίου Κύπρου (2015).
Την προσωπογραφία του Αλκαίου, βασισμένη σε φωτογραφία του, φιλοτέχνησε με ιδιαίτερη ευαισθησία ο εικαστικός Λάκης Μουρατίδης. Την έκδοση επιμελήθηκε γραφιστικά η διακεκριμένη γραφίστρια Φωτεινή Φιλοξενίδου. Ο εξαιρετικός ήχος αποδίδεται στον Γιάννη Μαυρίδη (Cue productions) αλλά και στη συμμετοχή όλων των ηχοληπτών που συνεργάστηκαν στις ηχογραφήσεις, οι οποίες έγιναν σε Βόλο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κύπρο (Νίκος Βαμβακάς, Νίκος Ασημάκης, Γιώργος Ζαγόρης, Λεωνίδας Μπεϊλής κ.ά.). Ο “Μετρονόμος” υπογράφει την κυκλοφορία του cd στην ευρύτερη αγορά. Η παραγωγή του cd είναι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία να παίξουμε τα τραγούδια του Άλκη Αλκαίου, καινούργια νοήματα μας αποκαλύπτονται
Παρουσιάστηκε η δουλειά αυτή μέσα σε μια ανατριχιαστική ατμόσφαιρα κατάνυξης στο στούντιο C της κρατικής ραδιοφωνίας (Δεύτερο πρόγραμμα) με 40 μέλη των Μουσικών Συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εξαιρετικές σολιστικές ερμηνείες και χορωδία. Στίχους ανάμεσα στα τραγούδια διάβασαν οι συνεργάτιδες των Μουσικών Συνόλων Νατάσα Αμπατζή και Βιργινία Αναστασίου που μαζί της επιμεληθήκαμε και τις επιλογές των στίχων του Άλκη Αλκαίου. Την παρουσίαση έκανε με τη γλυκύτητα που τη διακρίνει η μουσική παραγωγός Έλενα Διάκου. Συνόδευσαν τα τραγούδια ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης στην κιθάρα, ο Νώντας Αδάμος στο ακορντεόν, ο Θόδωρος Κοτεπάνος στο πιάνο και ο Σταύρος Καβαλιεράτος στο κοντραμπάσο. Μίλησε, μεταξύ άλλων, ο καρδιακός φίλος του Αλκαίου, Ηλίας Γεράκης.
Κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία να παίξουμε τα τραγούδια του Άλκη Αλκαίου, καινούργια νοήματα μας αποκαλύπτονται, οι στίχοι έρχονται να αγκαλιάσουν και να αναδείξουν τις καινούργιες συγκινήσεις της ζωής μας και να συνδέσουν με το νήμα μιας βαθιάς ποίησης τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις.
Κι ο τίτλος του cd “Φέρε μαζί σου χρόνο” γίνεται ευχή πρωτοπόρα, το μεγαλύτερο δώρο και το πιο ουσιαστικό για να ανθίσουν τόσο οι σχέσεις μεταξύ μας όσο και με μας τους ίδιους…
Οι διαχρονικοί στίχοι εκφράζουν κάθε εποχή. Οι μουσικές που τους κουβαλούν ανασύρουν συναισθήματα και αισθήσεις. Όλα αυτά γίνονται ξανά τέχνη τη στιγμή που τα ακούμε, τη στιγμή που τα ερμηνεύουμε. Το θέμα είναι πως η τέχνη την εποχή που ζούμε παραγκωνίζεται συνεχώς. Η μουσική και οι μουσικοί χάνουν την ανάσα τους. Αυτό αποτελεί πλήγμα για την πνευματική υγεία των ανθρώπων, πλήγμα και για την ουσιαστική τους επιβίωση. Εύχομαι να καλλιεργηθούν οι δημιουργικές αντιστάσεις που θα μπορέσουν να συντηρήσουν τη ζωντανή ανάγκη όλων μας για έκφραση και για ολοκληρωμένη ζωή».
Μανόλης Ανδρουλιδάκης: «Εμένα για κάποιο λόγο ο Αλκαίος έρχεται και με βρίσκει. Η συμμετοχή μου στον δίσκο “Φέρε μαζί σου χρόνο” ήταν μία πρόταση που μου έγινε από τη Μαρία Θωίδου, που είναι υπεύθυνη των μουσικών συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι ένα cd στο οποίο συμμετέχει ο Σωκράτης Μάλαμας και το προλογίζει ο Θάνος Μικρούτσικος. Είναι επανεκτελέσεις τις οποίες τραγουδούν νέοι άνθρωποι και περιλαμβάνεται και ένα τραγούδι, όχι σε λόγια του Άλκη Αλκαίου, το “Εγώ δεν είμαι ποιητής”, το οποίο μπορούμε να πούμε πως τον περιγράφει».
Σε αυτή την ηχογράφηση τραγούδησαν τα μέλη των Μουσικών Συνόλων ΠΘ:
Γιάννης Πουρνάρας, Ελενα Αβραμιώτη, Χρυσιάννα Καραμέρη, Μαρία Εμμανουηλίδου, Φιλιώ Αζαριάδη, Αγγελική Πατακιούτη, Μαρία Ανδρίτσου, Κατερίνα Φουτάκη, Δέσποινα Αριστείδου, Ευγένιος Ζαρκάδας, Λευτέρης Κωνσταντίνου, Εύα Δημοκωστούλα , Ευτυχία Σταματάκη, Αντρη Ευρυπίδου, Άννα Θωίδου, Ελένη Μαγαλιού, Φώτης Στρατηγός, Νανά Κούλη, Κική Καραγκούνη.
Στη χορωδία συμμετείχαν ακόμη τα μέλη των Μουσικών Συνόλων ΠΘ: Κατερίνα Νίτση, Βασιλική Μήτσου, Έλενα Πούλιου, Στάθης Σπηλιοτόπουλος, Χριστίνα Μαρμαρά, Μαριλένα Γιαννακέρη, Γεωργία Σπηλιοπούλου, Κωνσταντίνα Μάτιου, Αθανασία Καραθάνου, Γεωργιάννα Τσιάνου, Ειρήνη Άννα Γριζανίτη, Αναστασία Καραγκούνη, Ευσταθία Κοϊτσάνου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.