Τελευταίες παραστάσεις για το «Ποιος είδε κράτος λιγοστό» από την Πειραματική Σκηνή

Η Πειραματική Σκηνή κλείνει τον κύκλο των παραστάσεων του έργου «Ποιος είδε κράτος λιγοστό» του Γεωργίου Σουρή, την Παρασκευή 24, Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Μαΐου, στο Θέατρο Πειραματικής Σκηνής (Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας) στις 9.00 μ. μ..

 

Πρόκειται για μία σπονδυλωτή παράσταση αποτελούμενη από 12 κείμενα του Γεωργίου Σουρή (μονόπρακτα, διάλογοι, ποιήματα).

 

Ο σατιρικός ποιητής Σουρής είχε τρομερή ευκολία στο γράψιμο. Επί 35 συναπτά έτη (1883-1918) έγραφε μόνος του κάθε εβδομάδα την τετρασέλιδη εφημερίδα του «Ο Ρωμηός» η οποία ήταν ολόκληρη έμμετρη, από τον τίτλο της («Ο Ρωμηός, εφημερίς που την γράφει ο Σουρής) μέχρι τις αγγελίες της. Συνολικά κυκλοφόρησαν 1444 τεύχη. Στις σελίδες της εφημερίδας σχολιάστηκε εύθυμα όλη η ελληνική πραγματικότητα των 35 αυτών χρόνων.

Έξοχος τεχνίτης του λόγου, έλεγε πάντα την αλήθεια προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς φόβο. Με τους σπαρταριστούς στίχους του γελοιογράφησε όλα τα γνωστά πρόσωπα της εποχής του, χωρίς να διστάσει να πιάσει με την τσιμπίδα της σάτιράς του και τους κατέχοντες ανώτατα αξιώματα. Αυτό έδινε στο λαό μία ανακούφιση και μία διέξοδο από τα προβλήματά του. Η υπερχρεωμένη χώρα, τα δάνεια και οι φόροι, η διαπλοκή, το ρουσφέτι, η παρέμβαση και ο έλεγχος των ξένων δυνάμεων στην πολιτική της χώρας, ο γελασμένος λαός, τα ψέματα των πολιτικών και οι λάθος χειρισμοί των κυβερνήσεων που εναλλάσσονταν βουλιάζοντας τη χώρα όλο και περισσότερο, αλλά και η κουτοπονηριά του λαού, ο έρωτας, ο γάμος και η προίκα, αποτελούν την έμπνευσή του.  Με το γέλιο πρόσφερε στους αδύναμους ανθρώπους το μοναδικό ίσως όπλο εναντίων των ισχυρών. Δεν δίστασε να διακωμωδήσει και τον ίδιο του τον εαυτό καθώς και να σατιρίσει το μέσο Έλληνα που «ξαπλωμένος» στις καρέκλες του καφενείου, έκρινε και πρότεινε λύσεις για τα πάντα.

Ο Σουρής με τη σάτιρά του θέλει να δώσει ένα ερέθισμα για παραπέρα ενασχόληση με την πολιτική ιστορία της χώρας μας κι όχι να δηλώσει την αποστροφή προς την κακή πλευρά της πολιτικής και να μεταδώσει έναν στείρο αρνητισμό. Με τον τρόπο του αποδοκιμάζει το γνωστό αλλά επικίνδυνο ιδεολόγημα «δεν με ενδιαφέρει η πολιτική». Σατιρίζει όποιον διαλέγει να μείνει απαθής και αμέτοχος. Γιατί η πολιτική δεν είναι απλά κάποια επιμέρους απασχόληση. Είναι δικαίωμα και υποχρέωσή μας. Είναι η ουσία της ιδιότητας του να είμαστε πολίτες.

 

Το έργο παρουσιάζεται σε  επιλογή κειμένων και σκηνοθεσία Δημήτρη Πανταζή, σκηνικά- κοστούμια  Χριστίνας Δημητρίου, μουσική Γρηγόρη Σουλτάνη, φωτισμούς Δημήτρη Δημητριάδη, φωτογραφίες Αλκιβιάδη Μαρούγκα.

 

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι : Χαρούλα Νικολάου, Μαρία Αθανασίου,  Αναστασία Χωματίδη, Φαίη Τσοπουρίδη, Ελένη Ζαντερίου, Ελένη Μπακίρη, Αλέξανδρος Χατζηχαραλάμπους, Βασιλική Ρούσσου, Γιάννη Σεχίδης, Μιχάλης Μουδάτσος, Αμαλία Κούρου, Καλλιόπη Παπουτσή, Σταμάτης Παυλής, Ευαγγελία Γκόντα.

 

Γενική είσοδος 5€.

 

Τηλέφωνο για πληροφορίες: 6944388045

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.