Τέμενος Βαγιαζήτ: Άμεση και επιτόπια παρέμβαση του ΥΠΠΟΑ

Επιτελείο του ΥΠΠΟΑ με επικεφαλής την γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Βλαζάκη, έφτασε νωρίς το πρωί στο Διδυμότειχο – ύστερα από εντολή της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ- προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς που προκλήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο τέμενος Βαγιαζήτ.

Το επιτελείο θα δρομολογήσει άμεσα τις απαραίτητες σωστικές εργασίες. Από τις αρμόδιες αρχές θα γίνει άμεσα η διερεύνηση της αιτίας της πυρκαγιάς ούτως ώστε να αποφευχθούν οι οποιοδήποτε μελλοντικοί κίνδυνοι αλλά και να αποδοθούν οι τυχόν ευθύνες.

Το τέμενος Βαγιαζήτ κτίστηκε το 1420 μ.Χ. από τον σουλτάνο Μεχμέτ Ι. Η αρχική θολωτή κάλυψη του γρήγορα κατέπεσε, οπότε και περί τα τέλη του 15ουαιώνα, αντικαταστάθηκε από μεγάλων διαστάσεων δρύινη πυραμιδοειδή στέγη. Η αποκατάσταση του τεμένους Βαγιαζήτ, αποτελεί προτεραιότητα του ΥΠΠΟΑ. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο δρομολόγησε την αποκατάστασή του εντάσσοντας το έργο σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Μέχρι σήμερα έχουν εκπονηθεί μελέτες αποτύπωσης, έχουν γίνει ανασκαφικές διερευνήσεις και κατασκευή προστατευτικού στεγάστρου. Το έργο της αποκατάστασης ολοκληρώνεται με το νέο ΕΣΠΑ 2013-2020, συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ.

Με την συνδρομή ειδικών επιστημόνων και την χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ, έχουν τεθεί οι προδιαγραφές για την ανάθεση των απαιτούμενων μελετών ολοκλήρωσης του σύνθετου αυτού έργου. ´Έχοντας εξασφαλίσει την πλήρη αποτύπωση και την αρχαιολογική τεκμηρίωση του μνημείου, το ΥΠΠΟΑ είναι αποφασισμένο και καθόλα έτοιμο για την πλήρη αποκατάσταση του Τεμένους και την απόδοση του, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην τοπική κοινωνία, όσο και ευρύτερα, θεωρώντας το πολύ σημαντικό στοιχείο του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας.

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), με ανακοίνωσή του, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την καταστροφή από πυρκαγιά του μοναδικού τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο.

«Ζητάμε την άμεση αποκατάσταση της ζημιάς που προκλήθηκε από την πυρκαγιά στο μνημείο και αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας των αρμόδιων αρχών για τα αίτια της πυρκαγιάς και την απόδοση των σχετικών ευθυνών», σημειώνει ο ΣΕΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.