Θ. Νικολάου και Ρένια Αβαράκη στο «Βιβλίο και Πολιτισμός»

Η Σοφία Νικολάου
Στην εκπομπή του Σαββάτου, στο «Ράδιο-Ένα 102,5»

Αυτό το Σάββατο στην εκπομπή «Βιβλίο και Πολιτισμός» στις 10:15-11:45 που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου, στο «Ράδιο Ένα 102,5, «θα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον μπεστελερίστα συγγραφέα Θανάση Νικολάου σε μια συνέντευξη εφ’ όλη της ύλης, και την Ρένια (Ζαφειρένια) Αβαράκη-Αγραφιώτη που έλκει την καταγωγή της από τον Βόλο.
Ο Θανάσης Νικολάου είναι συγγραφέας-ερευνητής. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στον Βόλο. Έχουν κυκλοφορήσει πέντε μυθιστορήματά του, «Ο Νέος Εκλεκτός» (2004) «Το Τέταρτο Βασίλειο» (2005), «Οι Έψιλον» (2007) «2012 η Έλευσις» (2009), όλα από τις εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη. Εκτός εμπορίου κυκλοφορεί μία συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Πέντε διηγήματα και μία ιστορία» (2011), καθώς και μία δεκαετής έρευνα, που αφορά στις «Βιβλιοθήκες από την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας» (2013). Το τελευταίο του μυθιστόρημα «Η κληρονομιά των Ναϊτών δημοσιεύτηκε το 2016 από τις εκδόσεις Λυκόφως. Αρθρογραφεί για θέματα που αφορούν στον πολιτισμό, τη λογοτεχνία, το βιβλίο και τους συγγραφείς. Υπήρξε παραγωγός λόγου στους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΑΛΦΑ και ΕΡΑ Βόλου, αφιερωμένες στον κόσμο του βιβλίου και στις παρουσιάσεις συγγραφέων, προωθώντας τις μεγάλες του αγάπες το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία. Απόρροια των ενδιαφερόντων του είναι η ίδρυση της Καλλιμάχειου Βιβλιοθήκης που στεγάζεται στο Συνεδριακό Κέντρο της ΙΜΔ. Συμμετείχε ως συγγραφέας-ερευνητής σε τηλεοπτικές εκπομπές του Κ. Χαρδαβέλα «Οι πύλες του ανεξήγητου», της Λένας Λιβανός «Με τα χρώματα του Λόγου» και «Τηλεφώς», ενώ εξακολουθεί να συνεργάζεται με τον Βασίλη Μπαντίδη στην εκπομπή «Κώδικας Μυστηρίου».
Τα μυθιστορήματα του Νικολάου οργανώνονται γύρω από γρίφους και αιφνίδιες αποκαλύψεις, με παλίνδρομες κινήσεις στον αφηγηματικό χρόνο. Μικροί αφηγηματικοί θύλακοι αναπτύσσουν ιστορίες που αλληλοσυμπληρώνονται συνθέτοντας την τελική εικόνα. Οι ιστορίες του είναι φανταστικές δαιδαλώδεις περιπέτειες που πατάνε πάνω σε ιστορικά στοιχεία αλλά και φιλοσοφικά επενδυμένους διαλόγους. Μυστικός αλχημιστής του λόγου ο συγγραφέας με έντονα μεταφυσικά στοιχεία και μια οντολογία που δείχνει το δρόμο προς την αλήθεια και το εσωτερικό μας όραμα, υπενθυμίζοντας μας πως η συνταγή της λογοτεχνίας παραμένει μαγική και, όσο εμπεριστατωμένη κι αν είναι η ανάλυσή της, δεν είναι δυνατόν να εντοπισθεί ακριβώς η σύνθεση των συστατικών της. Στο συγγραφικό έργο του Θανάση Νικολάου σίγουρα ο αυριανός αναγνώστης θα βρει τη δική του αλήθεια και τα υλικά για να επουλώσει τις δικές του ρωγμές και απορίες. Μέσα από το έργο του Νικολάου ο άνθρωπος αντιστέκεται στα βέβηλα και κατορθώνει να ανυψωθεί σε όλες τις αρχέγονες σιωπές του.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής θα έχουμε κοντά μας την συγγραφέα Ρένια (Ζαφειρένια) Αβαράκη-Αγραφιώτη που ζει στην Χαλκιδική. Σπούδασε Φυσική στο Α.Π.Θ. και είναι εκπαιδευτικός. Είναι μητέρα δύο κοριτσιών. Ασχολείται, εδώ και πολλά χρόνια, ερασιτεχνικά με το θέατρο. Έχει γράψει τέσσερα θεατρικά έργα: δύο κοινωνικά μυστηρίου, τα «Πρό(σ)κληση σε φόνο» και «Τα μπλε αστέρια», μια κωμωδία «Το σπίτι της Βαβέλ» καθώς και μία θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Ηλία Βενέζη «Αιολική γη». Τα δύο απ’ αυτά, το πρώτο και το τρίτο, έχουν ανέβει στη σκηνή από τη Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου.
Εφτά διηγήματα της Ρένιας Αβαράκη –Αγραφιώτη δεμένα γύρω από ένα στίχο του Ευριπίδη από τη Μήδεια «Έρωτες υπέρ μεν άγαν…» αφορούν 7 διαφορετικές γυναίκες και τους ιδιόρρυθμους έρωτες που βιώνουν, εφτά ερωτικές ιστορίες πέρα από τις κάθε είδους συμβάσεις και στερεότυπα που κατακλύζουν τη ζωή μας ιδωμένες μέσα από την ευαίσθητη, ρεαλιστική αλλά και χιουμοριστική ματιά της συγγραφέως. Τα διηγήματα θα παρουσιαστούν στην καφετέρια Ζώγια την Κυριακή 24 Μαρτίου στις 6.30 το απόγευμα».


Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.