Τιμητική εκδήλωση για το λογοτέχνη Ζήση Σκάρο

Την Τετάρτη, 10 Μαΐου και ώρα 8 μ.μ. οργανώνεται από το Σύλλογο των εν Βόλω Καναλιωτών Καρδίτσης τιμητική εκδήλωση στον Καναλιώτη λογοτέχνη Ζήση Σκάρο με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννησή του και των 20 χρόνων από το θάνατό του. Για τη ζωή και το έργο του θα μιλήσουν οι: Βασίλειος Αναγνωστόπουλος, Κων/νος Μαυρομμάτης και Βασίλειος Μπρακατσούλας, ενώ αποσπάσματα από το έργο του θα διαβάσουν οι: Βασίλης Μητσάκης και Αμαλία Γκιζά.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «ο Ζήσης Σκάρος (ψευδ., το πραγματικό του όνομα: Απόστολος Χρ. Ζήσης) γεννήθηκε στα Κανάλια Καρδίτσας(1917), όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια και εν συνεχεία πήγε στην Καρδίτσα. Το 1929 εγγράφεται στο Γυμνάσιο της Καρδίτσας, απ’ όπου αποβάλλεται δια παντός το 1933, γιατί πρωτοστάτησε σε μαθητική απεργία. Το 1934 δημοσιεύει το πρώτο του διήγημα με τίτλο «Νέος Λενινιστής». Το 1938 εμφανίζεται στα γράμματα με τη νουβέλα «Οι δυνατοί», αναφερόμενη στη ζωή της ορεινής Θεσσαλίας.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Το 1944 συλλαμβάνεται από τα SS και κλείνεται στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Το 1945 εκδίδεται το μυθιστόρημά του «Οι κλούβες», αναφερόμενο στα υπονομευμένα με δυναμίτες βαγόνια (κλούβες), που έβαζαν οι ναζί μπροστά από τις μηχανές των τρένων, για να προφυλάγονται από τις επιθέσεις των ανταρτών. Το 1955 ταξιδεύει στο εξωτερικό και τον επόμενο χρόνο εκδίδει τις εντυπώσεις του με τίτλο «Το ταξίδι της φιλίας». Μετά το πραξικόπημα του 1967 έζησε στο εξωτερικό (Ρώμη, Βρυξέλλες), όπου έμεινε πολιτικός πρόσφυγας έως την πτώση της δικτατορίας. Παίρνει μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα και στο Συνέδριο του Ελσίνκι (1969) εκλέγεται Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Ελληνικών Αντιδικτατορικών Επιτροπών Εξωτερικού.

Με τη μεταπολίτευση γυρίζει στην Ελλάδα και από το 1977-1982 υπήρξε Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Το 1980 παίρνει το Β’ Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας με τη μυθιστορηματική τριλογία του «Οι ρίζες του ποταμού», που αποτελεί μια υποδειγματική Κοινωνική-Ιστορική χρονογραφία «που ξεκινάει από τα μέσα περίπου του περασμένου αιώνα, με τις πρώτες αρχές του αγροτικού ζητήματος, για να καταλήξει μέσα από την εμφάνιση και τα κινήματα της εργατικής τάξης και τους αστικούς σχηματισμούς έως τις μέρες μας», καθώς επισημαίνει ο καθηγητής Μ. Μερακλής.

Ο Ζήσης Σκάρος έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα, νουβέλες, ποιήματα, θεατρικά. Ανήκει στις ρωμαλέες μορφές της λογοτεχνίας. Έχει τιμηθεί από την ιδιαίτερη πατρίδα του και την πολιτεία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.