Το «Ελληνοαυστριακό Καλοκαίρι» στο Βόλο

Σε μια ενδιαφέρουσα μουσική συνάντηση την Κυριακή

Στις νότες εμβληματικών μουσικών συνθέσεων θα ταξιδέψουν οι φίλοι της μουσικής που θα βρεθούν στον κήπο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, την Κυριακή 25 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ. Πρόκειται για μια ανοικτή συναυλία, που αποτελεί μέρος του προγράμματος «Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι» της Πρεσβείας της Αυστρίας, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και που πραγματοποιείται φέτος- για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Ελλάδα- και πρώτη φορά στο Βόλο με τη συνεργασία των «Φίλων Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου» και του Λ.Ε.Β.
Το «Ελληνοαυστριακό Καλοκαίρι» είναι ένας πολιτιστικός θεσμός, που διέπεται από θεμελιώδεις ιδέες, που στηρίζονται στο διάλογο μεταξύ Αυστριακών και Ελλήνων επαγγελματιών καλλιτεχνών, στην ποικιλομορφία της έκφρασης, μέσω των διαφόρων ειδών μουσικής και βεβαίως στην φιλία μεταξύ Αυστρίας και Ελλάδας. Απευθύνεται σε εξαιρετικά ταλαντούχους μουσικούς, υψηλής επαγγελματικής στάθμης, που επιθυμούν να συμβάλλουν στη ξεχωριστή αυτή μουσική εμπειρία για το κοινό.

Με αυτό το πνεύμα, μουσικοί Αυστριακοί και Έλληνες, θα εμφανιστούν από κοινού σε διάφορα σχήματα, προβάλλοντας την ευρύτητα του μουσικού τοπίου των δύο χωρών σε δεκαπέντε πόλεις και νησιά της Ελλάδας. Οι μουσικοί, θα κινηθούν σε ένα ευρύ μουσικό φάσμα, το οποίο θα εκτείνεται από τη σύγχρονη μέχρι την κλασική μουσική και την τζαζ. Οι συναυλίες, υποστηρίζονται από την Αυστριακή Πρεσβεία, ενώ με τον τρόπο αυτό, παρέχεται στήριξη στους Έλληνες διοργανωτές και τους Αυστριακούς μουσικούς, προκειμένου να καταστεί εφικτή η πραγματοποίηση αυτών των μουσικών συναντήσεων.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι το «Ελληνοαυστριακό Καλοκαίρι» προβλέπει όχι μόνο τη σύμπραξη των καλλιτεχνών από τις δύο χώρες και την εκπαίδευση των νέων ταλαντούχων μουσικών, αλλά φροντίζει κάθε συνεργασία να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα ελληνικό έργο. Στη μουσική συνάντηση (ακορντεόν και βιολοντσέλο) που θα γίνει στην πόλη μας το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των: J.S.Bach: Gambe Sonate (Μεταγραφή για βιολοντσέλο και ακορντεόν) J.S.Bach: Σουίτα για Βιολοντσέλο σόλο D.Schostakovich: Από τη Σονάτα για Βιολoν-τσέλο και Πιάνο George Friedrich Händel: Σονάτα για Βιολοντσέλο και Πιάνο A. Piazzolla: Gran Tango M. de Falla: Fire Dance. Το πρόγραμμα θα ερμηνεύσουν: H νεαρή τσελίστα Χριστίνα Μπαζίλη, από τις πλέον υποσχόμενες καλλιτέχνιδες της γενιάς της με αξιοθαύμαστη διαδρομή και ο εξαιρετικός ακορντεονίστας Djordje Davidovic. Ένας άρτιος τεχνικά καλλιτέχνης, ο οποίος απολαμβάνει κάθε νότα και παρουσιάζει εξαιρετικές ερμηνείες ως σολίστ με ορχήστρες και ως ερμηνευτής μουσικής δωματίου σε διάφορα σχήματα στην Ασία, την Αμερική και την Ευρώπη.

Για την οργάνωση της εκδήλωσης συνεργάστηκαν το οργανωτικό δίδυμο της Αυστριακής Πρεσβείας, η Επιτετραμμένη Σύμβουλος της Πρεσβείας Mag. Dr.Martina Ηermann και η Χαρά Μαμάτα με την πρόεδρο των Φ.Α.Α.Μ.Β., Κερασία Μπαρτζιώκα. Οι δύο τοπικοί συνδιοργανωτές Φ.Α.Α.Μ.Β από κοινού με το Λ.Ε.Β. ανέλαβαν την προετοιμασία της καλοκαιρινής αυτής συναυλίας, που αποτελεί μια ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΑΖΙΛΗ – ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ: Η νεαρή τσελίστα Χριστίνα Μπαζίλη είναι μία από τις πλέον υποσχόμενες καλλιτέχνιδες της γενιάς της. Συναυλίες, στις οποίες συμμετείχε ως σολίστ και ερμηνεύτρια μουσικής δωματίου, την οδήγησαν σε φημισμένες αίθουσες συναυλιών (Tonhalle Zürich, Konzerthaus Wien, Gasteig München, Walt Disney Concert Hall, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Odessa Philharmonic Hall) και σε σημαντικά Φεστιβάλ (Pärnu Music Festival, Yellow Barn Music Festival, Riva Music Festival, World Enescu Festival Sinaia, Φεστιβάλ Ναυπλίου και Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας).

Στους μουσικούς συνεργάτες της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι: Oleg Maisenberg, Anthony Marwood, Lucy Shelton, Antonio Meneses, Barbara Moser, Rainer Schmidt, Annely Peebo και οι αρχιμουσικοί Hobart Earle, Claudius Traunfellner, Francois-Xavier Roth, Benjamin Zander, Carl St Clair, Yoav Talmi, Uriel Segal, Michael Sanderling και Paavo Järvi. Έχει κερδίσει βραβεία σε πολλούς διαγωνισμούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, όπως επί παραδείγματι στους ακόλουθους: Internationaler Brahms Wettbewerb, Internationaler Violoncello Wettbewerb Liezen, Lions Musikwettbwerb Österreich, Prima la Musica Österreich, Antonio Janigro Youth Competition. Είναι, επίσης, υπότροφος των ακόλουθων ιδρυμάτων: Accademia Musicale Chigiana di Siena, Karajan Stiftung Wien, Rahn Kulturfonds Zürich, Ίδρυμα Ωνάση στην Ελλάδα.
Η Χριστίνα Μπαζίλη σπούδασε στην Ευρώπη κοντά σε καθηγητές, όπως τους Vladimir Malinovsky, David Grigorian και Antonio Meneses. Από το 2016 έως το 2018 ήταν υπότροφος του University of Southern California, Los Angeles, στην τάξη του Ralph Kirshbaum. Η νεαρή τσελίστα παίζει ένα βιολοντσέλο του Antonio Gibertini 1844.

DJORDJE DAVIDOVIC – ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ: «Ένας καλλιτέχνης, ο οποίος απολαμβάνει κάθε νότα και παρουσιάζει εξαιρετικές ερμηνείες. Τεχνικά άρτιος, με συναρπαστικά δυναμικά και αγωγικά στοιχεία»: Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Βελιγραδίου 2 (Radio Belgrade 2) τον νεαρό μουσικό. Ο Σέρβος Djordje Davidovic (1994) είναι ένας εξαιρετικός ακορντεονίστας, ο οποίος πραγματοποιεί συναυλίες σε τακτική βάση ως σολίστ, σολίστ με ορχήστρες και ως ερμηνευτής μουσικής δωματίου σε διάφορα σχήματα στην Ασία, την Αμερική και την Ευρώπη. Επιπλέον, συνεργάζεται με συνθέτες, όπως τους Georg Friedrich Haas, Bernd Richard Deutsch κ.ά.

Για την μουσική του σταδιοδρομία έχει τιμηθεί με συνολικά 30 Α’ Βραβεία και διακρίσεις σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ακορντεόν. Έχει, επίσης, τιμηθεί από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σερβίας με το βραβείο «Svetosavska nagrada» ως ο πιο επιτυχημένος μουσικός για το 2013. Τον Οκτώβριο 2016 προσκλήθηκε ως ένας από τους πιο επιτυχημένους φοιτητές στην Ευρώπη να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο εθνικό project για ακορντεόν στην Κίνα και να εμφανιστεί σε σόλο ρεσιτάλ. Τον Μάρτιο 2019 η συναυλία με ακορντεόν, «Phoenix», του κινέζου συνθέτη και Διευθυντή του Μουσικού Ωδείου Tianjin, Changjun Xu, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη από τον Djordje Davidovic. Ο Davidovic είναι, επίσης, μέλος του Avido Duo, του κουιντέτου «DAS» και άλλων μουσικών συνόλων. Τον Ιούνιο θα κυκλοφορήσει το CD με το Avido Duo.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.