Το επετειακό αφιέρωμα “200 χρόνια -Η Μαγνησία το 1821”

Η έκδοση του «Ομίλου Καρεκλίδη», με τον τίτλο «200 χρόνια η Μαγνησία το 1821. Πτυχές της τοπικής επανάστασης, πρόσωπα και άγνωστες ιστορίες της Θεσσαλίας»
Της Ουρανίας Σταματιάδου Κουτσογιάννη

Θερμά συγχαρητήρια πρέπουν στον Όμιλο Καρεκλίδη και την εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΙΑ για το επετειακό αφιέρωμα που κυκλοφόρησαν και διένειμαν δωρεάν στο αναγνωστικό κοινό της πόλης μας, το Σάββατο του Λαζάρου, με τίτλο << 200 ΧΡΟΝΙΑ – Η ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΤΟ 1821 >>
Συγχαρητήρια πρέπουν επίσης στον αγαπημένο μου μαθητή και δημοσιογράφο, Ηλία Κουτσερή, για την πολύ φροντισμένη έκδοση.
Πρόκειται για ένα καλαίσθητο πόνημα 200 σελίδων αναφερόμενο σε πτυχές της τοπικής Επανάστασης, πρόσωπα και άγνωστες ιστορίες της Θεσσαλίας. Το εξώφυλλό του κοσμούν η Ελληνική Σημαία και η Σημαία της Επανάστασης που υψώθηκε στις Μηλιές στις 7 Μαΐου του 1821 από τον Άνθιμο Γαζή με τους ντόπιους οπλαρχηγούς Βασδέκη, Γαρέφη και άλλους.
Το όλο περιεχόμενο απαρτίζεται από 40 θεματικές ξεχωριστές ενότητες με κοινή συνισταμένη τη Μαγνησία και τη συμμετοχή της στην Επανάσταση του ‘ 21 και με κοινό στόχο την προβολή προσώπων και γεγονότων γνωστών – αγνώστων που αφορούν στη Θεσσαλία και τον απελευθερωτικό της αγώνα.
Σπουδαίοι επιστήμονες, ιστορικοί, εκπαιδευτικοί, κληρικοί, ερευνητές, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές καταθέτουν το πλούσιο ιστορικό, ενημερωτικό υλικό τους, πλαισιωμένο από επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό Ελλήνων και ξένων ζωγράφων.
Δεσπόζουσα ήδη από τις πρώτες σελίδες η μορφή του πρωτεργάτη και οραματιστή της Ελευθερίας, του Ρήγα Βελεστινλή, με την Χάρτα του, μορφή που κυριαρχεί σχεδόν σε ολόκληρο το πόνημα με αναφορές στη συμβολή του στην παιδεία, την θρησκεία, στον απελευθερωτικό του αγώνα.
Συναντάμε επίσης αναφορές στη δράση και τον αγώνα του Άνθιμου Γαζή, στον ήρωα Νικοτσάρα, στους Μάγνητες του Αλέξ. Υψηλάντη, στην οικογένεια Μπασδέκη, στους άγνωστους σχεδόν ήρωες, Δημήτριο Χατζηρήγα, Γεώργιο Κουτσιούπη, Γεώργιο Καραούλη και στις άγνωστες ηρωΐδες του Πηλίου.
Πληροφορούμαστε για ιδεολογίες και ρεύματα φιλελληνικά, για την συμμετοχή των Μηλεών, του Τρικερίου, της Γατζέας, του Αλμυρού και των Βόρειων Σποράδων στην Επανάσταση του ‘ 21, για τη Βουλή Θετταλομαγνησίας στο Βελεστίνο, για την Α’ Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου και την συμμετοχή της Θετταλομαγνησίας, για την Ιστορική Μάχη Πετρομαγούλας—Ματαράγκας, για την εθνική συμβολή της Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω και για την προσφορά της Εκκλησίας προ και κατά την Επανάσταση.
Μαθαίνουμε για τους αιματηρούς απελευθερωτικούς αγώνες της Κύπρου και για τους ‘’ Ελεύθερους Πολιορκημένους ‘’ Κυπρίους αδελφούς μας.
Ενημερωνόμαστε σχετικά με το Λαϊκό Πολιτισμό και το Γλωσσικό Τοπίο της Θετταλομαγνησίας στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 και με την DNA ταυτότητα των Ελλήνων.
Ιδιαίτερα συγκινητική η πρωτοβουλία του 30ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου να συμμετάσχει στην παρούσα έκδοση με εργασίες των μικρών μαθητών για το 1821.
Κοιτίδες γνώσης και ιστορίας του τόπου μας αποτελούν Η Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς και η Μηλιώτικη Σχολή και Βιβλιοθήκη με την πληθώρα πολύτιμων εγγράφων και συλλογών αντικειμένων που περιέχουν στους κόλπους τους.
Στον επίλογο, «Η Πόλη μας και ο Τύπος μετά την Απελευθέρωση», καταγράφεται το κλίμα της εποχής στο ελεύθερο πλέον κράτος.
Προσωπογραφίες ηρώων και αγωνιστών, πίνακες Ελλήνων και Ευρωπαίων Ζωγράφων, εκδόσεις και χειρόγραφα, αγάλματα και ηρώα, συνθέτουν το ιστορικό φωτογραφικό άλμπουμ της περικαλλούς έκδοσης του Ομίλου Καρεκλίδη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.