Το ιστολόγιο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

«Πολυμερώς και πολυτρόπως: Θεολογία, Εκκλησία, Κοινωνία σε Διάλογο» https://www.polymerwsvolos.org/

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να αναγγείλει την έναρξη λειτουργίας του ιστολογίου της «πολυμερώς και πολυτρόπως: Θεολογία, Εκκλησία, Κοινωνία σε Διάλογο». Η διαδικτυακή τοποθεσία είναι https://www.polymerwsvolos.org/
Το ιστολόγιο σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως ένας χώρος διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων για όσους θέλουν να σχολιάσουν επίκαιρα θέματα από θεολογική σκοπιά ή επιχειρούν την αναμέτρηση και τη συνάντηση της θεολογίας με τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, προσεγγίζοντας ένα ευρύτερο, όχι υποχρεωτικά ακαδημαϊκό κοινό. Έτσι το ιστολόγιο φιλοδοξεί να περιλάβει όχι μόνον κείμενα ακαδημαϊκού χαρακτήρα αλλά και όσα δοκίμια κρίνει ότι προάγουν την ορθόδοξη θεολογική αλλά και την ευρύτερη χριστιανική σκέψη, χωρίς απαραίτητα αυτά να ταυτίζονται με τις απόψεις της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου ή να συγχέονται με τις επίσημες δηλώσεις της Εκκλησίας. Το πρώτο κείμενο του ιστολογίου, που έχει σαφώς προγραμματικό χαρακτήρα, δημοσιεύτηκε χθες και υπογράφεται από τον διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Παντελή Καλαϊτζίδη. Είναι διαθέσιμο εδώ.
Ο τίτλος «πολυμερώς και πολυτρόπως» προέρχεται από τον εναρκτήριο στίχο της προς Εβραίους Επιστολής. Με την αναφορά στο αποστολικό αυτό κείμενο, μακριά από κάθε αξίωση αυθεντικής ή αποκλειστικής ερμηνείας, δηλώνεται η πρόθεση του ιστολογίου να υπηρετήσει την πολυφωνία και τον θεολογικό πλουραλισμό, να δεξιωθεί και να συνθέσει τις υπάρχουσες θεολογικές τάσεις. «Το Ευαγγέλιο κηρύχθηκε και ανδρώθηκε σε ένα πολύμορφο, πλουραλιστικό και οικουμενικό περιβάλλον», σημειώνει στο κείμενο του ο Παντελής Καλαϊτζίδης, υπενθυμίζοντας ότι η θεολογική μονοφωνία και μονοτροπία ήταν χαρακτηριστικό των ποικιλώνυμων αιρέσεων και όχι της Ορθοδοξίας. Στο ίδιο κείμενο αναδεικνύεται η σημασία μιας θεολογίας της ετερότητας και του διαλόγου: «Η αναγκαιότητα και το επιτακτικό καθήκον του διαλόγου, το διαλογικό ήθος της Ορθοδοξίας, με άλλα λόγια, απορρέει τόσο από τη θεολογική της αυτοσυνειδησία όσο και από τη φύση της Τριαδικής Θεότητας, αφού ως γνωστόν η πίστη μας στον Τριαδικό Θεό είναι η πίστη όχι σε μία μονάδα κλεισμένη στον εαυτό της, αλλά σε μία κοινωνία αιώνιας αγάπης, ελευθερίας και αλληλοπεριχώρησης».
Επισκεπτόμενοι τη σελίδα του ιστολογίου μπορείτε, αν θέλετε, να πραγματοποιήσετε εγγραφή (newsletter), ώστε να ενημερώνεστε για τις νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.