Το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου στο 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Λυκείων στην Καλαμάτα

To Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου συμμετείχε με πολυπληθή αντιπροσωπεία του στις εργασίες του 20ου Πανελληνίου  Συνεδρίου  του Λυκείου των Ελληνίδων με τίτλο «Ελληνικότητα και Ρωμιοσύνη: Η μακρά διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσα από τη σύγκρουση δύο οραμάτων», που έγινε στην Καλαμάτα (15 έως 18 Σεπτεμβρίου 2022). Το προηγούμενο 19ο Συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί στον Βόλο, απ’ όπου έλαβε και τη σκυτάλη της διοργάνωσης το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό συνεδριακό θεσμό και μια μεγάλη διοργάνωση, η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, από διαφορετικό κάθε φορά Λύκειο ανά την Ελλάδα. Έτσι φέτος, για τέσσερις ημέρες πάνω από 350 μέλη των Λυκείων των Ελληνίδων απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και από τα Λύκεια των Ελληνίδων της διασποράς τίμησαν με την παρουσία τους την Καλαμάτα και το δυναμικό της Λύκειο των Ελληνίδων.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που εκπροσώπησαν το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου είναι: Σπανού Μαρία, Καπουρνιώτη Άσπα, Τσιλιβίδου Αθανασία, Παπαδήμα Κίρκη, Βλειώρα Ντέμη, Άνθη Τέση,  Κουτσελίνη Άννα,  Τράκη Βασιλική, Δουλκέρογλου Κατερίνα, Τόπα Ελένη, Σερπιώτου Νικολέτα και Κουτσικού Γιασεμή. Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν επίσης και μέλη του σωματείου: Ροσσάνα Πώποτα, Κατερίνα Αντωνακάκη, Ζημέρη Φιλομήμα, Γεωργαλά Βάνα.

Η τελετή έναρξης έγινε την Πέμπτη στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνοντας μουσική εκδήλωση με το σύνολο παλαιάς μουσικής EXSILENTIO και τίτλο «Στις Αυλές της Ανατολής: Κοσμική μουσική και τροβαδούροι στις αυλές της Ανατολής». Την εναρκτήρια εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας Ευγενία Καρέλια, ενώ την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών Eλένη Τσαλδάρη, παρουσία των αρχών της πόλης και της επιτίμου προέδρου  Βίκυς Καρέλια.

Οι κύριες εργασίες του Συνεδρίου έλαβαν χώρα την Παρασκευή στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και ήταν χωρισμένες σε τρεις συνεδρίες με αντίστοιχες θεματικές ενότητες (Α΄ Συνεδρία: «Πολιτισμικές και ιδεολογικές συνιστώσες της ελληνικής συλλογικής ταυτότητας: Από το Βυζάντιο έως την Επανάσταση», Β΄ Συνεδρία: «Το νέο ελληνικό κράτος και το ζήτημα της ιστορικής συνέχειας του έθνους» και Γ΄ Συνεδρία: «Ζητήματα νεοελληνικής ταυτότητας στον 20ο αιώνα», στις οποίες κατατέθηκαν 17 ανακοινώσεις έγκριτων ακαδημαϊκών, ερευνητών της ιστορίας και λογοτεχνών.

Ξεχώρισαν μεταξύ άλλων, οι ομιλίες του τ. Πρύτανη και Ομότιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γιώργου Μπαμπινιώτη με θέμα «το ζήτημα της γλώσσας κατά τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους», του  τ. Πρόεδρου της Δημοκρατίας και Επίτιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Προκόπη Παυλόπουλου, με θέμα «Ελληνικό έθνος και ελληνική γλώσσα»,  του δρ. του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Λυκειάρχη της Ιονίου Σχολής Μελέτη Μελετόπουλου, που παρουσίασε τη συμβολή των  Σπ. Ζαμπέλιου, του Κων. Παπαρρηγόπουλου και του Κων. Σάθα στην ιστορική αυτοσυνειδησία των νεοελλήνων, του Ομότιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γιώργου Κοντογιώργη,  του Καθηγητή Φιλοσοφίας Θεοφάνη Τάση, της δημοσιογράφου, πολιτικού και συγγραφέως Κατερίνας Δασκαλάκη κ.ά. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε η Ειδική Συνεδρία των Προέδρων όλων των Λυκείων όπου, μεταξύ άλλων θεμάτων,  αποφασίστηκε η επόμενη διοργάνωση του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου να γίνει στην Καβάλα. Το Συνέδριο διανθίστηκε με παράλληλες δράσεις, όπως η παρουσίαση της εικαστικής έκθεσης του Γιάννη Μετζικώφ «Μνήμες του ελληνισμού: Ενδύματα και Διηγήματα» από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Συλλογής «Βικτωρία Γ. Καρέλια»,   η παρουσίαση του εργαστηρίου σχεδιασμού λαογραφικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ. ά.

Ακολούθησε η τελετή λήξης του Συνεδρίου, με την επετειακή παράσταση «Εξ’ Ανατολών το Φως», αφιερωμένη στην καταστροφή της Σμύρνης, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, με τη χορευτική ομάδα και τη χορωδία του Λ.Ε.Κ. καθώς και πλήθος εκλεκτών συντελεστών. Έπαιξε η ορχήστρα του Νίκου Φιλιππίδη. Τραγούδησαν η Λευκοθέα Φιλιππίδη και ο Βαγγέλης Δημούδης. Τιμητική συμμετοχή: Haig Yazdjian. Κείμενα- αφήγηση: Φεβρωνία Ρεβίνθη.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με συμμετοχή των συνέδρων σε  εκδρομικές περιηγήσεις στην Καρδαμύλη, στην Πύλο, στη Γιάλοβα, στη Μεθώνη, στην Μονή Βελανιδιάς  και αλλού. Επίσης ξεναγήθηκαν στην αρχαία Μεσσήνη και στον αρχαιολογικό της χώρο από τον Διευθυντή του Προγράμματος ανασκαφής και αναστήλωσης, Καθηγητή Πέτρο Θέμελη. Κοντολογίς, οι υψηλής στάθμης ανακοινώσεις που ενδυνάμωσαν την αυτοσυνειδησία μας γύρω από ζητήματα της νεοελληνικής ταυτότητας, η εξαιρετική παράσταση στην τελετή λήξης, η περιήγησή μας στα μνημεία και τις ομορφιές της Μεσσηνίας, η γνωριμία με τη μοναδική συλλογή ελληνικών ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» και τόσα άλλα ενδιαφέροντα συναποτέλεσαν ένα εξαιρετικά ευχάριστο, μεστό και δημιουργικό τετραήμερο και μια μεγάλη γιορτή συνάντησης εκατοντάδων μελών της λυκειακής κοινότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.