Το Πορφυρογένειο Πολιτιστικό Κέντρο «φιλοξένησε» το «The Virtual Otherwise»

Το διεθνές συνέδριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ένα ενδιαφέρον συνέδριο φιλοξένησε για τρεις ημέρες το Πορφυρογένειο Πολιτιστικό Κέντρο Αγριάς, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και του ανοίγματος στην νέα γενιά που επιδιώκει η διοίκηση του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα φοιτητές και φοιτήτριες ανθρωπολόγοι του ΙΑΚΑ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με στόχο το άνοιγμα της ανθρωπολογίας στην κοινωνία μέσα από τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και τις κοινωνικές διαστάσεις της σύγχρονης ψηφιακής πραγματικότητας, διοργάνωσαν το Διεθνές Ανθρωπολογικό Συνέδριο «The Virtual Otherwise».

Το κύριο θέμα του συνεδρίου αφορούσε τις κοινωνικές διαστάσεις της σύγχρονης ψηφιακής πραγματικότητας. Η όλη παραγωγή έγινε από το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την οργάνωση του Ελληνικού Κόμβου είχαν η καθηγήτρια Πηνελόπη Παπαηλία και η υποψήφια διδάκτωρ Πένη Πασπάλη. Το Πορφυρογένειο Αγριάς και η διοίκησή του αισθάνεται την υποχρέωση να εξάρει την άψογη συνεργασία που είχε μαζί τους και δηλώνει για άλλη μία φορά υπερήφανη για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που έχει ως έδρα τον Βόλο.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ερευνητικής άσκησης που διεξήγαγαν φοιτήτριες και φοιτητές του ΙΑΚΑ και συμμετείχαν τα πανεπιστήμια ΑΙΓΑΙΟΥ , ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΑΝΤΕΙΟ, UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA ,UNIVERSITY OF TORONTO. Συμμετοχή σε μία από τις πολλές δράσεις είχαν μαθήτριες και μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Τσαγκαράδας.

Στο τριήμερο πραγματοποιήθηκαν ζωντανές διαδικτυακές συζητήσεις με Βελιγράδι, Βερολίνο, Τορόντο, Μόντρεαλ, Νsukka Νιγηρίας, Λος Άντζελες και Κάιρο. Την Παρασκευή το βράδυ πραγματοποιήθηκαν στην βεράντα του Πορφυρογένειου προβολές Desktop Cinema (ερασιτεχνικό είδος κινηματογράφου, παραγωγή των φοιτητών) και στο δεύτερο μέρος, τέσσερις εθνογραφικές ταινίες με θέμα την αποικιοκρατία, τη σεξουαλικότητα, το φύλο, τον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση. Το συνέδριο έκλεισε με υβριδική διαδικτυακή συνάντηση ως πάρτυ στο οποίο συνδέθηκαν εκατοντάδες νέοι, και όχι μόνο. Καταπληκτικός disc jockey ο φοιτητής Ηλίας Χαλιαμάλιας o οποίος είχε και τη μεγαλύτερη τεχνική ευθύνη στο όλο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι όλα τα παιδιά του ΙΑΚΑ είχαν άψογη συμπεριφορά, σεβάστηκαν τους χώρους και γέμισαν νιάτα και δροσιά το Πορφυρογένειο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.