Το Σάββατο στο «Ράδιο Ένα» η εκπομπή «Βιβλίο και Πολιτισμός»

Η Σοφία Νικολάου

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στην εκπομπή του «Ράδιο Ένα», «Βιβλίο και Πολιτισμός» και ώρα 10:15, που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου τρεις γυναίκες συγγραφείς θα μιλήσουν για τα βιβλία τους.
«Το πρώτο βιβλίο τιτλοφορείται: «Το άλλο μισό» της Ελένης Κεκροπούλου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός. Βασισμένο στο μύθο του Ανδρόγυνου έτσι όπως παρουσιάζεται από τον Αριστοφάνη στο Συμπόσιο του Πλάτωνα ένα μυθιστόρημα για την αναζήτηση του άλλου μισού που μας λείπει όταν δεν το έχουμε και μας διαλύει όταν μοιραία επέρχεται ο χωρισμός, ένα μυθιστόρημα για το γάμο και την απιστία, για τα πλήγματα και τα τραύματα που η ανθρώπινη επιπολαιότητα μπορεί να καταφέρει σε έναν εύθραυστο θεσμό, τον θεσμό του γάμου, πάνω στον οποίο στηρίζεται το ίδιο το κύτταρο της κοινωνίας : η οικογένεια. Αληθινές ιστορίες καθημερινής τρέλας και ιδωμένο από την πλευρά της αβάσταχτης ελαφρότητας του ανθρώπινου είναι. Ένα βιβλίο γραμμένο με χιούμορ αλλά και πικρία για τις ευτράπελες καταστάσεις των ερώτων. Η Ελένη Κεκροπούλου γεννήθηκε στον Ζυγό της Καβάλας, αλλά μεγάλωσε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Σπούδασε στο Καποδιστριακό πολιτικές επιστήμες και νομικά, καθώς και ξένες γλώσσες. Εργάζεται στον εκδοτικό χώρο εδώ και τριάντα έξι χρόνια ως μεταφράστρια, επιμελήτρια, εκδότρια και συγγραφέας. Έχει γράψει παιδικά βιβλία και μυθιστορήματα όπως Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Καπετάνισσα, Αναστασία η Ρωμιά Σουλτάνα κ.α.
Το επόμενο βιβλίο ανήκει στην Μαρία Παπαπαναγιώτου και τιτλοφορείται: «Ροδάνθη. Της Μοίρας τα καμώματα» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δερέ. Εν αντιθέσει με το πρώτο η πρωταγωνίστρια δεν είναι παντρεμένη, δεν έχει καν σχέση, δεν έχει παιδιά ούτε σκύλο, ούτε γάτα. Όμως οι μοίρες ναι οι τρεις μοίρες της αρχαιότητας η Κλωθώ, η Λάχεσις και η Άτροπος αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι μαζί της και ο τακτοποιημένος κενός κόσμος της θα γυρίσει ανάποδα. «Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μας στενεύει. Ο καθένας έχει την υποχρέωση να την αλλάξει μέχρι να βρει το νούμερο του. Γρήγορα όμως, πριν χαθεί…» γράφει η συγγραφέας. Κι αυτό είναι ένα βιβλίο δοσμένο με άφθονο χιούμορ και θα παρουσιαστεί στο Βόλο το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 6 η ώρα στο ξενοδοχείο Κυψέλη. Η Μαρία Παπαπαναγιώτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο της. Σπούδασε λογιστική αλλά ασχολείται εκτός από τη συγγραφή με τη διαμόρφωση παλιών χρηστικών αντικειμένων με στόχο την επανάχρηση.
Το τελευταίο βιβλίο μας με τον παράξενο και μαγικό τίτλο «Καχαραμπού» που σημαίνει κεχριμπάρι είναι γραμμένο από την Φραντζέσκα Μανγγέλ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μπελ. Το «Καχαραμπού» είναι το δεύτερο και τελευταίο μέρος του βραβευμένου μυθιστορήματος «Η Νύχτα του Σάουιν». (Βραβείο Βιβλίου Public Πρωτοεμφανιζόμενου στη Λογοτεχνία 2018).
Το Καχαραμπού, ξεκινάει από εκεί ακριβώς που τελείωσε το πρώτο βιβλίο και αποκαλύπτει σιγά-σιγά όλα τα χαμένα κομμάτια του παζλ, που συνθέτουν τη σκοτεινή ιστορία της Στέφης, του Κίμωνα και του Δράκου. Από τη Σκωτία μέχρι την Αθήνα και από το Μαρόκο μέχρι την Κένυα, το Καχαραμπού είναι ένα λογοτεχνικό ταξίδι στο χρόνο που οδηγεί στην αλήθεια πίσω από τα γεγονότα της Νύχτας του Σάουιν και ταυτόχρονα μια συγκλονιστική ιστορία για το καλό, το κακό, τον έρωτα, την αυτοθυσία και τις επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας.
Η Φραντζέσκα Μάνγγελ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από το 1997 έως το 2000 σπούδασε Εφαρμοσμένες Τέχνες στην Αγγλία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ήρθε σε επαφή με τον κέλτικο πολιτισμό, ο οποίος και την ενέπνευσε για τη συγγραφή της Νύχτας του Σάουιν. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε ως δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια και παράλληλα δίδασκε σε Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών. Έχει συνεργαστεί με πολλές διαφημιστικές εταιρείες στο κομμάτι της επιμέλειας και παραγωγής. Από το 2011 εργάζεται ως κειμενογράφος-μεταφράστρια και διατηρεί το δικό της blog».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.