Το Σάββατο στο «Ράδιο-Ένα» η εκπομπή «Βιβλίο και Πολιτισμός»

Η Σοφία Νικολάου

To Σάββατο στην εκπομπή «Βιβλίο και Πολιτισμός» του «Ράδιο-Ένα», που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου, στο πρώτο μέρος της εκπομπής ο κτηνίατρος Χριστόφορος Παλαμίδης, μιλάει για το βιβλίο του «Αναμνήσεις ενός κτηνιάτρου. Κωμικές ιστορίες από τη ζωή του». Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός και θα παρουσιαστεί στον Βόλο την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 19:00, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δ. Βόλου στο Κτίριο Σπίρερ, Μικρασιατών 81. Όπως αναφέρει η ίδια η Σοφία Νικολάου, «το βιβλίο μου πρότεινε να παρουσιάσω στο ραδιόφωνο ο καλός μου καθηγητής των μαθηματικών Γιώργος Λαρισαίος και πολύ με συγκίνησε».
Ο συγγραφέας γεννήθηκε στο Βόλο και σπούδασε κτηνιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εκεί γνώρισε και ερωτεύτηκε την Κατερίνα, τη γυναίκα του, δασκάλα από τις Σέρρες. Έτσι κατέληξε να ξεκινήσει να εργάζεται ως ιδιωτικός κτηνίατρος στη Νιγρίτα. Η απουσία της θάλασσας αισθητή έτσι προσπάθησε να επιστρέψει στο Βόλο, αλλά ματαίως, ρίζωσε στις Σέρρες. Το βιβλίο αποτελεί ένα απάνθισμα εμπειριών από τη ζωή του ως γιατρού παραγωγικών ζώων αλλά και μικρών ζώων (κατοικίδιων), περιέχει κωμικά, κυρίως, επεισόδια της καθημερινής του τρέλας ως κτηνιάτρου αλλά και τη ζωή του εν γένει από την παιδική και εφηβική του ηλικία, ως τη φοιτητική και στρατιωτική ζωή του αλλά και την καθημερινή προσαρμογή σε αντίξοες συχνά συνθήκες. Τέλος μας μεταφέρει τη γνώση της τέχνης του «ευ ζην». Γράφει για την ψυχή και το κέφι με χιουμοριστικό τρόπο του και με διάθεση αυτοσαρκασμού, χωρίς να φοβάται μην εκτεθεί.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής θα παρουσιάσουμε το βιβλίο της Θέκλας Πετρίδου «Ψυχολογικός Πόλεμος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στον Βόλο στις 12 Δεκεμβρίου στα Public ώρα 19:00.
Η Θέκλα Πετρίδου γεννήθηκε στην Πάφο της Κύπρου. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Λευκωσία. Είναι Ψυχολόγος Κλινικού και Κοινωνικού Τομέα. Έχει πτυχίο ψυχολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ εκπαιδεύτηκε στην Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία. Μετά το πέρας των σπουδών της εκπαιδεύτηκε σε διάφορες άλλες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους, όπως ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία, συστημική οικογενειακή θεραπεία, αφηγηματική θεραπεία και υπαρξιακή ψυχοθεραπεία. Είναι μέλος του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου και της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Ως εμπειρογνώμονας, προσέφερε υπηρεσίες τόσο στο ποινικό όσο και στο οικογενειακό δικαστήριο, καθώς και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κυπριακής Βουλής. Αρθρογραφεί σε κυπριακές εφημερίδες και περιοδικά. Το 2005 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο : «Η ανατομία μιας γυναίκας» εκδόσεις Power Publishing. Έχει εργαστεί ως ψυχοθεραπευτής γκρουπ με ομάδες γονιών παιδιών με σύνδρομο Down, και έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια σε παγκύπρια συνέδρια για θέματα αναπηρίας. Το βιβλίο μας μιλάει με απλούς τρόπους και τα προσωπικά βιώματα της συγγραφέως για καταστάσεις κακομεταχείρισης και τοξικών συμπεριφορών από το ίδιο το οικογενειακό περιβάλλον ως το εργασιακό. Αφηγείται τις προσωπικές της εμπειρίες καθώς και αυτές πελατών της και μας οδηγεί στον ψυχολογικό τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των δυσκολιών της ζωής. Στο βιβλίο αναλύονται το gaslighting, όταν δηλαδή κάποιος προσπαθεί να σε βγάλει τρελό, το ghosting, όταν κάποιος ή η σχέση σου εξαφανίζεται από τη ζωή σου χωρίς εξηγήσεις. Τις επικριτικές στάσεις των γύρω σου. Εν ολίγοις το βιβλίο αναλύει και εξηγεί τα όπλα του ψυχολογικού πολέμου που συχνά υφιστάμεθα στην καθημερινότητά μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.