Βαγγέλης Γιαννίσης: Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι το …”σπίτι” μου

Ο συγγραφέας του "Μίσους" έρχεται με τον "Αμαρόκ" να μας συνεπάρει σε μια ακόμη συναρπαστική ιστορία

Δημιούργησε έναν ήρωα, τον Άντερς Οικονομίδη και μ’ αυτόν ταξιδεύουν στον χρόνο και τον τόπο, παρακολουθώντας και λύνοντας αστυνομικές ιστορίες και μυστήρια. Ο συγγραφέας Βαγγέλης Γιαννίσης, που μας έχει συστηθεί από το 2004 και το “Μίσος”, έρχεται τώρα με το νέο του βιβλίο “Αμαρόκ” (απ΄τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ), να εμπλέξει τον μύθο, με την πραγματικότητα και το μυστήριο. Ο ίδιος μίλησε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και στον Ηλία Κουτσερή για τη νέα του ιστορία, για το αστυνομικό μυθιστόρημα που τόσο αγαπά και το χαρακτηρίζει “σπίτι” του, αλλά και για το ιδιαίτερο δέσιμό του με τον ήρωα των περιπετειών του.

Τι είναι αυτό που τροφοδοτεί τη σκέψη σας από το “Μίσος” το 2004 στο “Αμαρόκ” σήμερα, αλλά και τη διατήρηση του ήρωά σας;

Υπάρχουν ένα σωρό πηγές, οι οποίες μπορεί να είναι από μία συζήτηση με φίλους. είτε κάτι που είδα στην τηλεόραση, ή κάτι που διάβασα σε μια ιστοσελίδα ή σε μια υποσημείωση ενός βιβλίου. Σε κάθε βιβλίο υπάρχει και κάτι διαφορετικό. Με τον Άντερς -τον ήρωα του βιβλίου- ο οποίος επιμένει καθώς είναι η πέμπτη περιπέτεια μέχρι σήμερα, έχω μία ιδιαίτερη σχέση. Είναι ένας ήρωας που τον καταλαβαίνω πλέον, μετά από τόσα χρόνια που ασχολούμαι μαζί του. Νιώθω πάρα πολύ γνώριμο τον κόσμο που έχει δημιουργηθεί, στο Έρεμπρο τον τόπο που διαδραματίζονται οι ιστορίες κι ακόμη έχω στο μυαλό μου ιστορίες από τον κόσμο του, που προτού μετακινηθώ σε άλλη περιοχή σε κάποιο άλλο λογοτεχνικό σύμπαν, θα ήθελα να αφηγηθώ.

Οπότε θα έχουμε να περιμένουμε κι άλλες ιστορίες στο μέλλον με τον Άντερς;

Τουλάχιστον τρία με τέσσερα ακόμη βιβλία με τον Άντερς.
Είπατε πριν, ότι εμπνέεστε κι από φίλους, όμως φαίνεται πως έχετε δημιουργήσει κι άλλους φίλους, που περιμένουν τα βιβλία σας…
Ήταν κάτι που όταν ξεκίνησε η σειρά δεν το περίμενα. Ήταν κάτι που ήθελα, καθώς πιστεύω ότι δεν υπάρχει συγγραφέας, ο οποίος δεν θα ήθελε να δημιουργηθεί ένα κοινό που περιμένει τα βιβλία του με έναν συγκεκριμένο ήρωα, αλλά ήταν κάτι που δεν περίμενα να γίνει και με χαροποιεί αφάνταστα ότι υπάρχουν άνθρωποι, κάθε χρόνο, περίπου την άνοιξη περιμένουν να βγει ένα βιβλίο με τον Άντερς Οικονομίδη.

Τι σημαίνει “Αμαρόκ” και τι πραγματεύεται η νέα υπόθεση;

Ο Αμαρόκ είναι ένα πλάσμα της μυθολογίας των Ινουίτ, άλλος ένας μύθος που βρήκα από μία τυχαία έρευνα στο διαδίκτυο και είναι ένας τεράστιος λύκος που κυνηγά τα βράδια μόνος του, ενώ οι λύκοι κυνηγούν κανονικά σε αγέλες και δεν διστάζει να σκοτώνει ανθρώπους, οι οποίοι τολμούν και μπαίνουν στην περιοχή του κυνηγιού του. Οι θρύλοι του Ινουίτ είχαν μια διδακτική λειτουργία, τους χρησιμοποιούν και σήμερα ώστε να μαθαίνουν στα παιδιά τους δεξιότητες, λειτουργίες της κοινωνίας κτλ. Αυτός ο μύθος θα μπορούσε να διδάξει κάλλιστα στα παιδιά, να μην βγαίνουν έξω το βράδυ. Κάπως λοιπόν αυτός ο μύθος δένει με την ιστορία ενός ανθρώπου, που εμφανίζεται εμβόλιμα και σε κάποιο σημείο που βιβλίου θα διασταυρωθεί ο δρόμος του με του Άντερς.

Επιλέγετε στα βιβλία σας να εμπλέκεται και κοινωνικά φαινόμενα πάντως, όπως τη διαφθορά, το bullying…

Είναι κάτι που γίνεται όχι με διδακτικό ύφος. Στην κοινωνία μας υπάρχουν πάρα πολλά φαινόμενα, κάποια από αυτά μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο ενός αστυνομικού μυθιστορήματος έτσι ώστε να μιλήσουν για την αστυνομική πλοκή και κάποια άλλα πράγματα. Αλλά είμαι της σχολής της παρουσίασης αυτών των φαινομένων, έτσι ώστε ο αναγνώστης ο ίδιος να κάνει την κριτική, έχοντας σχηματίσει τη δική του άποψη. Με τον διδακτισμό “κλωτσούν” οι αναγνώστες. Κι εγώ ο ίδιος αν δω ότι είτε ένα βιβλίο, είτε μία εκπομπή, είτε μια ταινία πάει προς τον διδακτισμό μου δημιουργείται αυθόρμητα η αντίδραση.

Επιμένετε όμως στο αστυνομικό μυθιστόρημα;

Ναι! Είναι ο χώρος μου, είναι το είδος με το οποίο αισθάνομαι πιο άνετα κι όχι μόνο να γράφω αλλά και να διαβάζω. Οπότε θεωρώ ότι είναι το “σπίτι” μου, δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να φύγω από κει.

Πληροφορίες

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης μπήκε το 2014 στις βιβλιοθήκες των Ελλήνων αναγνωστών με το πρώτο του μυθιστόρημα, «Το Μίσος», με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Ακολούθησαν άλλα πέντε βιβλία, τα τέσσερα με πρωταγωνιστή τον Ελληνοσουηδό επιθεωρητή. Ο Βαγγέλης διατηρεί εβδομαδιαία στήλη με θέμα αληθινά εγκλήματα, ενώ κάθε Παρασκευή παρουσιάζει ραδιοφωνική εκπομπή στον Amagi. Το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Γιαννίση μας μεταφέρει σε ανακριτικές αίθουσες καθώς περιγράφει εκτενώς την ανακριτική διαδικασία και μας φέρνει στο νου σειρές που έγιναν ανάρπαστες όπως το Criminal και το When they see us.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.