«Βιβλίο και Πολιτισμός» και αυτό το Σάββατο στο Ράδιο ΕΝΑ με την Σοφία Νικολάου

Η Σοφία Νικολάου

Αυτό το Σάββατο στην εκπομπή του ράδιο Ένα 102,5 «Βιβλίο και Πολιτισμός» που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου φιλοξενείται ο Πάνος Σκοτινιώτης και το βιβλίο του «Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω 1934-1967 Ανατομία της κάλπης και Μετασχηματισμοί», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας.

Το βιβλίο είναι μια εμπεριστατωμένη μελέτη τετραετούς έρευνας, που εξετάζει λεπτομερώς εκτός από το πολιτικό τοπίο της προπολεμικής, μεταπολεμικής καθώς και μετεμφυλιακής Μαγνησίας και το ιστορικό πλαίσιο, οικοδόμημα και εποικοδόμημα, οικονομικοί μετασχηματισμοί, οι κοινωνικές ανακατατάξεις, δημογραφικές μεταβολές και πολιτισμικές τάσεις μιας τριακονταετίας, από την εποχή της Μεταξικής δικτατορικής περιόδου μέχρι το 1967 πριν τη δικτατορία. Η μελέτη των ειδικότερων εκδηλώσεων του πολιτικού φαινομένου σε ένα συγκεκριμένο χώρο εν προκειμένω την Μαγνησία γίνεται πιο δημιουργική και διεισδυτική επειδή λαμβάνει παράλληλα υπόψιν την πολιτική διαδικασία ολόκληρης της Ελλάδας. Η σύγκριση τοιουτοτρόπως υπερβαίνει το genius loci, το πνεύμα του τόπου, για να αναδείξει τους εξηγητικούς μηχανισμούς που διέπουν την πολύπλοκη πολιτική ιδιομορφία της Μαγνησίας. Οργανικά δεμένη με το σύνολο του έργου η προσφυγή σε τεκμήρια του τύπου και η ανάδειξη δυο προσωπικοτήτων που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στα γεγονότα ο Γεώργιος Καρτάλης μία από τις λαμπρότερες και πιο επιδραστικές πολιτικές προσωπικότητες της εποχής και ο Μιλτιάδης Πορφυρογένης, ένας κοσμοπολίτης στα ηγετικά κλιμάκια του ΚΚΕ.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής η αγαπητή Ματίνα Μαρδέλη Δολιανίτη και το νέο της βιβλίο «Παραμύθια για παιδήλικες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κοντύλι. Η νέα συγγραφική απόπειρα της Δολιανίτη είναι μια βουτιά στο φαντασιακό και μας οδηγεί στα παραμύθια των Γκριμ και του Άντερσεν που ήταν παραμύθια για ενήλικες στην ουσία. Πατώντας στην απέραντη ποικιλία μορφών, και δίνοντας μορφή και ζωή ακόμη και στην μη έμβια φύση, κουμπιά, τσαγέρες, πορσελάνινες κούπες, καναπέδες και καρέκλες που ερωτεύονται, η Ματίνα Δολιανίτη με τη δυνατή της πένα σκιαγραφεί φαντασιακές κοινωνικές σημασίες που καθορίζουν όμως παράλληλα τις αξίες της κοινωνίας που έχουν χαθεί ή αλλάξει στις μέρες μας, καθορίζουν τι είναι καλό και τι κακό, τι είναι αληθές και τι ψευδές, τι είναι δίκαιο και τι άδικο και μας οδηγεί σε κόσμους αλλοτινούς που κάτι θυμίζουν από τον παππού και τη γιαγιά και το νεραϊδίσιο κόσμο των παραμυθιών. Οι φαντασιακές κοινωνικές σημασίες νοηματοδοτούν τη ζωή των ενηλίκων και ενεργοποιούν τη φαντασία των παιδιών, φέρνοντας στο προσκήνιο παλιότερες κοινωνίες που ληθαργούν στο μυαλό των ενηλίκων αναγνωστών και αναδεικνύοντας μια συντροφικότητα που έχει πια εκλείψει. Αυτό από μόνο του τα καθιστά μαγικά.

Και τέλος, στο τρίτο μέρος της εκπομπής ο Χρήστος Ξενάκης, καθ, φυσικής, θα μας μιλήσει για τα συμπαντικά φαινόμενα που θα παρουσιαστούν στον ουρανό στις 8 Απριλίου μια ολική έκλειψη ηλίου η οποία θα είναι ορατή στην Αμερική κυρίως και την ευθυγράμμιση τεσσάρων πλανητών: Αφροδίτη, Άρης Κρόνος και Ποσειδώνας που έλαβε χώρα στις 4/4/2024.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.