«Βιβλίο και Πολιτισμός» κάθε Σάββατο στο «Ράδιο-Ένα 102,5»

Η Σοφία Νικολάου

Στην τελευταία εκπομπή της φετινής σεζόν, «Βιβλίο και Πολιτισμός», που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου κάθε Σάββατο πρωί στο «Ράδιο Ένα 102,5», στις 10:15 θα παρουσιάσουμε το βιβλίο του Δρ Χαράλαμπου Γκούβα που μόλις τη Δευτέρα 8/6 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κάκτος με τίτλο «Πανδημία κορονοϊού – Αλήθειες, ψεύδη και λάθη». Σε μια εποχή εμπορικής, πολιτισμικής και αεροπορικής παγκοσμιοποίησης, ένας νέος κορωνοϊός ο SARS-CoVid-19, εμφανίζεται στο Wuhan Hubei της Κίνας και ανατρέπει όλα τα δεδομένα. Την αρχική αδιαφορία της Δύσης διαδέχεται ένας ασυνήθης πανικός. Ο νέος ιός έχει μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά, στην αρχή, άγνωστη θνητότητα. Οι ειδικοί διαφωνούν. Διαφωνούν στην προέλευση, διαφωνούν στη μεταδοτικότητα, διαφωνούν στη θνητότητα, αλλά κυρίως διαφωνούν στη στρατηγική διαχείρισης και στη θεραπεία. Τελικά, επικρατεί η «αυστηρή σχολή» και ο πλανήτης τίθεται σε καραντίνα (= ολική απομόνωση) επί 2-3 μήνες (lockdown). Όμως ο ιός σε 6 μήνες προκάλεσε μόνο 350.000, τους μισούς δηλαδή της εποχιακής γρίπης, και έχει φθίνουσα πορεία! Ο απλός πολίτης βρίσκεται σε σύγχυση. Οι θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν. Τα νέα δεδομένα ανατρέπουν τα παλιά. Η θανατοφοβία και η σύγχυση παραμένουν.
Θα μιλήσουμε για το βιβλίο «Ο Πρίγκιπας με το φλιντζανάκι», της Εμιλί ντε Τυρκέμ που κι αυτό μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πόλις», ένα μυθιστόρημα – ημερολόγιο, που αφορά σε πραγματικό γεγονός στην εννεάμηνη φιλοξενία ενός προσφυγόπουλου, το νεαρό Αφγανό Ρεζά, από την οικογένεια της συγγραφέως. Βασισμένο στο παραμύθι του Άντερσεν «η Πριγκίπισσα και το μπιζέλι». Μια θαυμαστή περιπέτεια αναγνώρισης του Άλλου του Ξένου. Ένα μικρό δείγμα της ποιητικής γραφής της συγγραφέως: «Σήμερα γράφω ποίηση. Προσπαθώ να του εξηγήσω και δυσκολεύομαι. Λες και περιγράφω μια ψυχική ασθένεια. Με κοιτάζει με ύφος παραξενεμένο, σαν να είχα μόλις ανακοινώσει ότι είμαι μάγισσα ή ιέρεια».
Θα μιλήσουμε ακόμη για το βιβλίο «Τριστάνος και Ιζόλδη Μια ιστορία των Γλάρων», Μάνος Κοντολέων, εκ. Πατάκη, ένα βιβλίο βασισμένο στη γνωστή αρχετυπική ιστορία έρωτα του Τριστάνου και της Ιζόλδης, την ιστορία των τροβαδούρων του 11ου αιών. Βασισμένος στα βιβλία των Μπερούλ και Μπεντιέ, ο Μάνος Κοντολέων στήνει το υφάδι για τη δική του διασκευή της ιστορίας. Με τη χρήση ενός εντελώς διαφορετικού αφηγηματικού σχήματος, οι αφηγητές γλάροι που ίπτανται πάνω τα βράχια της Κορνουάλης και τις ακτές της Ιρλανδίας αντιμετωπίζουν σκωπτικά κάθε εξέλιξη, παραλείποντας κάποια γεγονότα και ενσωματώνοντας άλλα πρωτογενή, αλλά κυρίως η ύπαρξη ενός έντονου Κοντολεωνικού ύφους και γλώσσας, προσδίδει στην ιστορία μια εντελώς διαφορετική διασκευή του μεσαιωνικού θρύλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.