«Βιβλίο και Πολιτισμός» κάθε Σάββατο στο «Ράδιο-Ένα 102,5»

Η Σοφία Νικολάου

«Βιβλίο και Πολιτισμός» είναι η εκπομπή που παρουσιάζει κάθε Σάββατο από τις 10.15 το πρωί, στο «Ράδιο-Ένα 102,5», η Σοφία Νικολάου. Όπως τονίζει, «στο πρώτο μέρος της εκπομπής μας θα φιλοξενήσουμε τον Βολιώτη συγγραφέα, Θεοδόση Μίχο και το βιβλίο του «Η Αλκμήνη και οι άλλοι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books. Ο συγγραφέας γεννήθηκε στο Βόλο το 1979. Από το 1998 ζει στο κέντρο της Αθήνας όπου εργάζεται ως δημοσιογράφος και είναι συνιδρυτής του popaganda.gr. To 2016 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Κράτα το σόου».
Μέσα από την ιστορία μιας γυναίκας ξεδιπλώνεται και η ιστορία της χώρας μας της Ελλάδας. Η Αλκμήνη γεννιέται, ερωτεύεται, πονάει, γεννάει, πενθεί, ονειρεύεται, γερνάει και μαζί της μια χώρα ψάχνει ταυτότητα, αιμορραγεί, θεραπεύεται, οραματίζεται, ελπίζει. Η Αλκμήνη μια γυναίκα γεννημένη στην Ανατολή του περασμένου αιώνα έρχεται αντιμέτωπη με την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και ο Θεοδόσης Μίχος υφαίνει το παζλ της ιστορίας της από την εποχή της Κατοχής μέχρι τις μέρες μας. Τα γεγονότα της ζωής της Αλκμήνης εξυφαίνονται παράλληλα με την ιστορική νεοελληνικής πραγματικότητας: η αντίσταση, ο εμφύλιος, η ανοικοδόμηση, ο γύψος των συνταγματαρχών, η Αλλαγή, η διάψευση των υποσχέσεων… αναδύονται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου δημιουργώντας το περίπλοκο ψηφιδωτό της χώρας μας της Ελλάδας.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής ο Χρίστος Γούδης μας μιλά για το βιβλίο του «Πλάτωνος Πολιτεία. Μια λακωνική προσέγγιση σε μια λακωνική αντίληψη περί πολιτείας», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κάκτος. Ο Χρίστος Γούδης διετέλεσε Καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών (1981-2014) και, παράλληλα, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθη¬νών (2001-2012). Είναι επίσης ποιητής (γράφει και δημοσιεύει ποίηση από το 1968) αλλά και συγγραφέας πολλών επιστημονικών, πολιτικών, κοινωνιολογικών, ιστορικών και αρχαιογνωστικών έργων.
Ένα βιβλίο που νοηματοδοτεί την κρίση, καθώς η κρίση είναι πρωτίστως πνευματική, ψυχική και πολιτισμική. Κι αυτό γιατί όλοι εμείς, σαν άλλοι Ποσειδωνιάται, «την γλώσσα την ελληνική ξεχάσαμε τόσους αιώνας ανακατεμένοι με Τυρρηνούς, και με Λατίνους, κι άλλους ξένους». Σύμφωνα με τον συγγραφέα το γεγονός της αποκοπής μας από το ιστορικό παρελθόν μας και το χρυσό αιώνα της ιστορίας μας ανυψώνοντας την ψυχή στον Κόσμο των Ιδεών μίλησαν για όλα. Η πλατωνική «Πολιτεία», το περί αρετής και δικαιοσύνης κορυφαίο έργο τού κατ’ εξοχήν οικουμενικού φιλοσόφου, του Πλάτωνα, μας δείχνει τον δρόμο της αναζήτησης ενός καλύτερου σήμερα. Αρκεί να τη γνωρίσουμε και να την κατανοήσουμε. Αυτή είναι η επιδίωξη αυτού του βιβλίου. Με τρόπο λιτό λακωνικό με παρενθετικές προτάσεις –κλειδιά του πρωτότυπου κειμένου που χρησιμοποιούνται σκόπιμα για την επανάκτηση της ταυτότητά μας.
Η πλατωνική «Πολιτεία» είναι το ιερό ευαγγέλιο των Ελλήνων και κανείς μας δεν δικαιούται να μην το γνωρίζει, αν θέλει να αισθάνεται «τω όντι Έλληνας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.