«Βιβλίο και Πολιτισμός» κάθε Σάββατο στο «Ράδιο-Ένα»

Η Σοφία Νικολάου

Αυτό το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στην εκπομπή του «Ράδιο- Ένα 102,5», «Βιβλίο και Πολιτισμός» που επιμελείται και παρουσιάζει η Σοφία Νικολάου , όπως έγινε γνωστό, «θα έχουμε τη χαρά να μιλήσουμε για τα βιβλία της Βάνας Πράνταλου «Αστερινή, Ταξίδι στον κόσμο των ψυχών» και το δεύτερο «Αστερινή, Κοσμοδίνες και Χρονοδρόμια» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πηγή. Το δεύτερο βιβλίο θα παρουσιαστεί στο Καφέ Ζώγια Αντωνοπούλου 43 την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στις 18:00. Η Βάνα Πράνταλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μεσσήνη, ενώ σήμερα ζει στο Βόλο. Γράφει από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στην Αθήνα. Είναι ένα παραμυθένιο βιβλίο, πλούσιο σε διακειμενικό περιεχόμενο και ονόματα επιλεγμένα έτσι ώστε να προσδιορίζουν τους χαρακτήρες, να αντανακλούν τη φιλοσοφία τους και να προσφέρουν υλικό για την ερμηνεία της ιστορίας. Όλα ξεκινούν με ένα μυστηριώδες ναυάγιο που δεν άφησε κανένα ίχνος. Και μετά συσσωρεύτηκαν τα ερωτήματα. Μπορείς να ταξιδέψεις με το ανέμισμα μιας εσάρπας; Τι είναι το ρήγμα στην άκρη του σύμπαντος; Τι γίνεται η ψυχή όταν το σώμα πεθαίνει; Η Αστερινή και ο παιδικός της φίλος Καρμέλο, με τη συνδρομή δύο ασυνήθιστων γιαγιάδων, της Έλλης και της Αύρας, θα βρεθούν μπλεγμένοι σε μια περιπέτεια που θα τους φτάσει μακριά, σε κόσμους όπου το Καλό και το Κακό δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη τους λογαριασμούς τους. Ο Άρης, δεκαετίες αργότερα, θα βρει ένα βιβλίο γραμμένο από την Αστερινή και, χωρίς να το επιδιώξει, θα γίνει μέρος της ιστορίας της, μαζί με τη φίλη του την Ελένη. Ο Καίσαρας, ένας πανέξυπνος σκύλος, και η καλύτερή του φίλη, η Κλεοπάτρα, μια γάτα-ντίβα που αρνείται να λερώσει τα πατουσάκια της, αψηφούν τους περιορισμούς, ταξιδεύουν στον χρόνο και μιλούν ανθρώπινα, σε όσους είναι πρόθυμοι να τους ακούσουν. Ενώ ένας αιώνια ερωτευμένος παππούς αναζητά το παρελθόν και την εξιλέωση.
Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής θα μιλήσουμε με την κ Κατερίνα Μεϊντάνη για το βιβλίο της Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι «Ακολουθώντας τα βήματα του. Σχέση γκουρού-μαθητή: ένας παντοτινός δεσμός αγάπης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βιβλιοπωλείον της Εστίας». Η συγγραφέας γεννήθηκε στο Σύδνεϋ και μεγάλωσε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ο περίγυρος της της γέννησε την επιθυμία να αναζητήσει τον γκούρου της. Όταν ενηλικιώθηκε, έφυγε από την Αυστραλία και ταξίδεψε ανά τον κόσμο. Το ταξίδι της κατέληξε στην Ινδία, όπου συνάντησε έναν φωτισμένο πνευματικό δάσκαλο, τον Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, στο Άσραμ του, τον τόπο περισυλλογής του, στο Μονγκύρ όπου εκπαιδεύτηκε στους διάφορους κλάδους της γιόγκα και μυήθηκε το 1976 στο τάγμα Ντασνάμι (Σαρασουάτι) της σανυάσα. Το 1977 ο Σουάμι Σατυανάντα της ανέθεσε να διαδώσει τη γιόγκα στους Έλληνες. Έτσι δημιούργησε το πρώτο κέντρο γιόγκα στην Καλαμάτα ενώ αργότερα μετακινήθηκε στην Αθήνα. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, στις 19:00, στο Public Βόλου. Στο βιβλίο περιγράφει τη μαθητεία και τον ρόλο του γκούρου και αναφέρεται στις δοκιμασίες αλλά και στις βαθιές εμπειρίες που βιώνει ο αναζητητής κατά την εκπαίδευσή του στην πνευματική ατραπό. Απαντάει σε ένα μεγάλο εύρος ερωτημάτων γύρω από τη σχέση αυτή και αναφέρεται σε λιγότερο γνωστές και ευαίσθητες πτυχές της, που μόνον ένας μαθητής που την έχει ζήσει βαθιά και απόλυτα μπορεί να γνωρίζει.
Τέλος, θα μιλήσουμε με τον Αλέξανδρο Ψυχούλη, – ζωγράφο, εικαστικό και δημιουργό κόμικς ο οποίος ασχολείται με το με το animation, το βίντεο αρτ και έχει γράψει θεατρικά έργα, – για το βιβλίο του «Τα τσίπουρα στο Βόλο», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νήσος. Το βιβλίο αναφέρεται στον ξένο, στον επισκέπτη του Βόλου και αποτελεί μια μύηση στην ιεροτελεστία του τσίπουρου. Παρουσιάζεται την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου στο κτίριο Τσικρίκη στις 20:00. Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης είναι καθηγητής Τέχνης και Τεχνολογίας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.